Slovenija
1552 ogledov

O Mercatorju bodo odločali Hrvati

Ante Ramljak, pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Pixsell
Okrožno sodišče v Ljubljani je po informacijah portala Siol.net ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. To pomeni, da bo imel prvo in zadnjo besedo pri odločitvah o Mercatorju.

Petkova odločitev okrožnega sodišča v Ljubljani pomeni, da celoten Mercator de facto prehaja pod Lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani. 

S tem je sodišče insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ante Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada na ta položaj postavila aprila letos, prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji, piše Siol.net.

Kot dodajajo, bo Ramljak tako lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo rešen pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča.

Mercator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

 

 

 

Proste roke za izčrpavanje?

S tem ima Ramljak po ugotovitvah portala proste roke pri morebitnem izčrpavanju Mercatorja. Še posebej zdaj, ko niti poletna turistična sezona zaradi vedno večje tuje konkurence ne bo mogla rešiti Agrokorjeve trgovske verige Konzum. Prav operacija reševanja Konzuma v BiH bi bil lahko eden od ključnih razlogov, da se je Ramljak obrnil na sodišče v Ljubljani.

Ramljak je minuli teden napovedal ločitev Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Mercator v BiH. Med drugim je izjavil, da je bila storjena napaka, ko so Mercatorjevo blagovno znamko v BiH zamenjali s Konzumom. 

Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljahan, Prelesnik & Partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

Komentarjev 7
  • mirror 14:50 17.julij 2017.

    Vsak evro dobička ustvarjen v trgovinah Mercatorja v naši državi bo reševal Agrokor oziroma Hrvaško. Vsak naj dobro premisli o tem, preden zavije za nakup v Mercator.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:44 17.julij 2017.

    Pa kdo sploh še kupuje v Mercatorju,saj je najdražji od vseh trgovskih verig v Slo,po drugi strani pa me boli za firmo,ki je last ustašotov,poleg tega pa je še privatna!

  • Avatar olor
    olor 08:50 17.julij 2017.

    Ne razumem kako sedaj lahko Mercator dela z dobičkom, v slovenskih rokah "100 let " pa je vedno imel izgubo.

Sorodne novice