Slovenija
753 ogledov

To je nasprotnikom vzpostavitve 5G povedal minister

Rudi Medved Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda (LMŠ) pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Minister Rudi Medved kritičen do vodstva Akosa.

Vprašanja glede vplivov tehnologije 5G na zdravje so legitimna, zato jim na ministrstvu za javno upravo namenjajo posebno pozornost, je danes poudaril minister Rudi Medved. Ob tem je bil kritičen do vodstva Akosa, ki po ugotovitvah sveta Akosa morebitnih vplivov na zdravje ne upošteva dovolj. Poudaril pa je, da 5G Slovenija nedvomno potrebuje.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Medved, bo vprašanjem glede vplivov tehnologije 5G na zdravje namenjena tudi razprava, ki jo bodo pripravili ta mesec. Na njej pričakujejo široko udeležbo in "soočenje vseh mnenj".

"Zavedam se, da ne bomo prišli do končnega odgovora, saj ga ni niti na svetovni ravni. Tehnologija 5G v vsakdanji praksi še ni toliko uveljavljena, da bi študije podale rezultate, na podlagi katerih bi lahko z gotovostjo trdili, da je tehnologija 5G popolnoma nenevarna," je dejal.

"Slovenija ne more postati osamljen otok"

Poudaril pa je, da je tehnologija 5G nedvomno tehnologija prihodnosti in nedopustno bi bilo, da bi Slovenija postala "osamljen otok" brez te tehnologije.

5G | Avtor:

Komentiral je tudi umik strategije o delitvi frekvenčnih pasov, ki jo je pripravila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), z dnevnega reda vlade. Kot je dejal, je agencija strategijo pripravljala dlje od pričakovanj. "V zadnjem trenutku se na njen račun pojavilo toliko kritik in pripomb, da smo jo umaknili z dnevnega reda in želimo dodaten razmislek," je pojasnil.

Ob tem je bil kritičen do tistih, ki v javni razpravi niso imeli pripomb, "zdaj pa se pojavljajo ideje o medresorskih delovnih skupinah, ki naj bi v strategijo vnašale takšna in drugačna priporočila in omejitve". "Popolnoma jasno je, kdo pripravi to strategijo in kdo je v okviru javne razprave dolžen upoštevati vse te vidike. Nismo zasledili, da bi v javni razpravi temu namenjali pozornost," je dejal.

Akos je ministrstvu za javno upravo namreč predlagal ustanovitev medresorske delovne skupine, v katero bi bili vključena najmanj ministrstva za zdravje, za okolje in prostor ter za javno upravo.

Kritično do dela Akosa

Do dela Akosa je bil kritičen tudi predsednik njegovega sveta Luka Dekleva. Kot je povedal, so se z vprašanji glede vplivov tehnologije 5G na zdravje seznanili že lani poleti in agenciji predlagali ukrepe. "Vodstvo agencije je ukrepe upoštevalo delno," je povedal.

Strategija tako po mnenju sveta Akosa zdravstvenih vidikov 5G ne upošteva dovolj, prav tako premalo upošteva okoliščine, ki sledijo razpisu. "Menimo, da bi moralo vodstvo agencije zavzeti bolj proaktivno vlogo pri tem, da se zdravstveni vidiki čim bolj razčistijo in da pridemo do bolj vsebinskih zaključkov," je dodal.

Minister je bil kritičen tudi do Akosovih opozoril o kazni Evropske komisije, če Slovenija ne bo pohitela z dražbami za frekvence. "Prav nič ne zamujamo. Pri nas se okoli tega ustvarja veliko megle," je poudaril.

"Ni nujno, da se vzpostavi 5G"

To je izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin, ki je spomnil, da je rok za zagotovitev uporabe določenih frekvenc 30. junij letos. "Tega pa članice ne morejo izvesti na celotnem območju države, če tega ne izvedejo tudi sosednje države članice," je opozoril.

5G | Avtor:

V Sloveniji je pas okoli 700 Mhz "več ali manj počiščen", vendar pa so Hrvaška, Italija in Madžarska opozorile, da jim uporabe frekvenc verjetno ne bo uspelo zagotoviti do roka. Slovenija bo Evropsko komisijo zato obvestila, da ji do 30. 6. uporabe frekvenc verjetno ne bo uspelo zagotoviti.

Behin je poudaril tudi, da ni nujno, da bo operater po pridobitvi frekvenc vzpostavil tehnologijo 5G. "Gre za tehnologije, ki so prijavljene na razpisu ob dodelitvi odločbe. Lahko gre tudi za 4G ali drugo tehnologijo," je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • leonardo 07:51 11.januar 2020.

    Janez, kar se tiče veternih elektraren sem na tvoji strani, kar pa se tiče G5 bi pa rekel samo to: Osel je rekel, naj trava raste dokler bo on živ.Kar pa se tiče naših izobražencev pa tole. Ja smo v ...prikaži več samem vrhu. Pobiramo razne nagrade na vseh natečajih., na vseh področjih. Spremljam!

  • Janez_53 17:55 10.januar 2020.

    Kup evropskih razvitih držav (malce bolj, kot je Slovenija) je že uvedlo tehnologijo 5G. In zanimivo, da tam niso "civilne iniciative" poskušale zaustaviti razvoja! So torej naši "borci" bolje izobraženi in nas "rešujejo" pred napredkom? Tako, kot nas "rešujejo" pred ...prikaži več vetrnimi elektrarnami, medtem, ko so pametne, razvite države posejane z njimi? In nič ne slišimo, da bi imeli tam vsakodnevne množične pogrebe nesrečnih ptic, ki spregledajo vetrnice in napako plačajo z življenjem!