Slovenija
1256 ogledov

Ministrica Fajon krije hrbet veleposlanici v Prištini

Minca Benedejčič, veleposlanica Veleposlaništvo RS v Prištini
Pri ravnanju veleposlanice v Prištini Mince Benedejčič, ki ji zaposleni očitajo mobing in kršenje zakonodaje, ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti, je danes za RTV Slovenija dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Napake so bile storjene zlasti v odnosu z zaposlenimi, zato je ministrica veleposlanico pozvala, naj izboljša medsebojne odnose.

Fajon je z veleposlanico že opravila pogovor in pojasnila, da se je ta med drugim nanašal na konkretne izboljšave delovnih pogojev za zaposlene. "Veleposlanica mora umiriti zadeve in izboljšati medsebojne odnose. Ne gre za večje nepravilnosti, temveč za odnose do zaposlenih," je dodala.

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini veleposlanici očitajo, da nad njimi izvaja mobing in da krši zakonodajo, je v torek prvi poročal portal N1. Bila naj bi nasilna, poniževalna in se obnašala nečloveško. Uslužbenci veleposlaništva trdijo, da z njo ne morejo več delati, zato napovedujejo tožbo zoper veleposlanico in zunanje ministrstvo, če bo ostala na položaju.

Zaposleni veleposlanici očitajo nenehno nasilno obnašanje. Po njihovih navedbah jim s svojim ravnanjem povzroča materialno in nematerialno škodo ter jim onemogoča normalno življenje in delo, kar lahko njim in njihovim družinam povzroči hude psihofizične posledice.

O tem naj bi že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ker pa to ni ukrepalo, je 31. avgusta peterica lokalno zaposlenih uslužbencev prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslala pritožbo in opozorilo.

Na zunanjem ministrstvu so v torek pojasnili, da je Fajon imenovala tričlansko komisijo, ki je nemudoma obiskala sedež veleposlaništva v Prištini. Komisija je ugotovila določene pomanjkljivosti pri vodenju in komuniciranju, so dodali na ministrstvu, kjer so na podlagi teh ugotovitev konec prejšnjega tedna že izvedli prve ukrepe za izboljšanje pogojev za delo vseh zaposlenih.

Kot so dodali, bodo temu sledili tudi drugi ukrepi v zvezi z izboljšanjem medosebnih odnosov, ministrstvo pa bo pozorno spremljalo razmere na veleposlaništvu in opravilo novo preverjanje najpozneje v treh mesecih, ko bodo tudi odločali o tem, ali so potrebni dodatni ukrepi. Veleposlaništvo v Prištini sicer po njihovih zagotovilih deluje nemoteno.

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:56 13.september 2023.

    Ko pride v javnost taka novica bi morali odgovorni malo bolj resno in ostro pristopiti, za zgleda kaj se lahko zgodi, če kršiš predpise. Ker to pri nas ne gre tako, vsak dela kar mu paše.

  • Šačiri 23:18 13.september 2023.

    Tako se dela. Zato smo Albanci in Kosovarji volili stranko Svoboda in našega Roberta Goloba. 1.1.2024 Kosovo dobi vizumsko liberilizacijo nas bo še več v Sloveniji. Slovenija je Kosovo