Slovenija
569 ogledov

Ministrica: Letos je nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki

Irena Majcen Borut Peršolja, arhiv Državnega zbora
Okoljska ministrica Irena Majcen je po požaru v družbi Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu ocenila, da je v Sloveniji letos nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki.

Podjetja, kjer obstajajo odpadki in možnost požara, morajo, kot je poudarila okoljska ministrica Irena Majcen na novinarski konferenci, zagotoviti 24-urno protipožarno varnost.

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica je danes v Ljubljani ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih.

"V kolikor gre za namerne požige, je nemogoče pričakovati od ministrstva, da ukrepa in z zakonskimi rešitvami to prepreči," je poudarila. V Ljutomeru je namreč preiskava po njenih besedah pokazala, da je bil "požar povzročen".

Zato ministrica podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva.

Papirji so bili urejeni

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Od leta 2014 so tam izvedli šest pregledov, pri katerih so sicer odkrili nepravilnosti glede skladiščenja odpadkov, vendar so bile te odpravljene.

Družba je imela dovoljenje za predelavo nenevarnih odpadkov, po dosedanjih informacijah, ki jih imajo inšpektorji, pa v času požara tam ni bilo nevarnih odpadkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • franke 12:33 22.julij 2017.

    NAJPREJ PREVZAMEJO,POKASIRAJO OD DRŽAVE .NATO ZAKURIJO IN SPET POKASIRAJO OD ZAVAROVALNICE. NI LAŽJEGA ZASLUŽKA.

  • Avatar Leon
    Leon 20:01 21.julij 2017.

    Cmerarjeva kokošja jata ...............čas je da odletijo daleč stran iz Dežele delavcev in kmetov .

  • Avatar praufo
    praufo 17:25 21.julij 2017.

    pojdi malo na teren pa se pozanimaj koliko so prišparali s tem ko so zakurili (marsikaj)

Sorodne novice