Slovenija
296 ogledov

Ministričin mož izvisel iz gradnje

Alenka Trop Skaza in Smiljan Trop Gregor Katič
Ponudba podjetja Klima Ptuj je izločena iz izbire izvajalca gradnje novomeške urgence zaradi nepopolne ponudbe. Gre za podjetje, katerega večinski lastnik je mož ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da postopek izbire izvajalca gradnje urgence v novomeški splošni bolnišnici še ni izbran, da pa zagotovo ne bosta izbrana Klima Ptuj in Begrad. "Njihova ponudba ima sicer najnižjo ceno, vendar jo je strokovna komisija javnega razpisa zaradi neustrezne reference prepoznala kot nepopolno. Komisija je zato odločila, da se po Zakonu o javnem naročanju ponudbo izloči," so zapisali v sporočilu za javnost.

Podjetje Klima Ptuj je v lasti moža ministrice Alenke Trop Skaza. Smiljan Trop je namreč 74-odstotni lastnik Klime Ptuje. Ministrica se je kot prokuristka iz omenjenega podjetja umaknila dober teden, preden jo je državni zbor imenoval za ministrico

Ponudbo je sicer odddalo osem ponudnikov, in sicer CGP d.d. in Mollier d.o.o., F.R. Engineering s.r.l., ING-GRAD d.o.o., Klima Ptuj d.o.o. in Begrad d.d., Kolektor Koling d.o.o., Kostak d.d., Strabag d.o.o. in VG5 d.o.o. Ponudba podjetja Klima Ptuje je bila najugodnejša, in sicer vredna 4,716 milijona evrov.

KPK še ni javila

Klime Ptuj še ni na seznamu podjetij Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), s katerimi ne ministrstvo za zdravje ne vlada ne smeta poslovati. Ministrica namreč KPK do torka ni sporočila, s katerimi podjetji je družinsko povezana in torej v nasprotju interesov. Za to ima sicer čas do 24. marca. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije funkcionarju prepoveduje poslovati s podjetji svojih družinskih članov, prav tako tega ne dopušča zakon o javnem naročanju.

Izvajalec še ni izbran

Ministrica je že v torek za Delo povedala, da izvajalec za gradnjo novomeške urgence še ni izbran. A razpis ministrstva za novomeško urgenco kot merilo za izbor določa, da bo kot najugodnejši izbran ponudnik z najnižjo skupno ponudbeno ceno z vključenim DDV.

Trop Skazova je za Delo povedala še, da ni povezana z nobenim drugim podjetjem, a to ne drži, saj je njen mož še lastnik in zastopnik podjetja Operativ S&M. Ministrica je pojasnila tudi, da se podjetje Klima Ptuj ni prijavilo na noben drug razpis za gradnjo urgence. Na vprašanje, ali se je Klima Ptuj prijavila na kateri drug razpis ministrstev ali drugih proračunskih porabnikov, pa je odgovorila, da ne ve.

Komentarjev 10
  • dragec 07:30 20.marec 2014.

    Enako kot tvoja stranka

  • sled 17:05 19.marec 2014.

    Ziher - Primer Boris Štefanec je čista korupcija in ta bi moral takoj odstopiti, Ministrica Skaza pa je bila zaposlena kot vodja Oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, prokuristka pa je bila v moževem podjetju, ...prikaži več kot je to vsepovsod ponavadi. To ne pomeni, da je bila zaposlena v podjetju ampak ima s tem samo določene pravice, če se recimo direktorju kaj zgodi in podobno. Tako imajo urejeno v vsakem podjetju, v družinskem podjetju je to ponavadi partner direktorja. To pa da je en teden prej odstopila pa je čisto normalno, za položaj jo je namreč premijerka predlagala že prej in ko se je odločila kandidirati, je odstopila. Tu ni nič spornega, sporno pa je to, da je nekdo član neke stranke in nato odstopi da bo v javnosti vse OK (primer Štefaneca).

  • ac-dc 15:56 19.marec 2014.

    Saj pri nas ne more bit drugače...imamo permanenten Balkan sindrom.