Slovenija
2170 ogledov

"Ker smo kos pogače dali enim, ga moramo drugim rezati"

Denar Profimedias
Varčevalni ukrepi, ki vznemirjajo javnost, še nezreli za vlado.

Ukrepi, ki jih je finančno ministrstvo predvidelo za zmanjševanje stroškov proračuna in posegajo tudi v zmanjševanje pravic na področju sociale in družine, so zelo razburili javnost, vendar jih vlada danes še ne bo obravnavala, čeprav se z novelo zakona o izvrševanju proračuna mudi. 

Družina Razburjenje Slovenija Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

Z ukrepi, ki posegajo na odročje plač in socialnih pravic, naj bi v proračunu prihranili 166 milijonov evrov. 

Večina v koalicijo dokumenta sploh še ni videla

Dokument v katerem največ prahu dviguje ukinitev otroškega dodatka za družine, ki spadajo v sedmi in osmi dohodkovni razred ter ukinitev dodatka za velike družine, je namreč resorsko neusklajen in ga večina koalicijskih partnerjev še ne pozna. Danes pogovore s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem nadaljuje ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer, v SMC pa so včeraj po sestanku s premiejek Šarcem in finančnim ministrom Bertoncljem poudarili, da je glede ukrepov potrebno najti take, ki ne bodo segali opozorili, da je treba najti rešitve, ki bodo posegali v ranljive ali občutljive družbene skupine, med drugim v družino.

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da so se za varčevalne ukrepe odločili predvsem na področjih, kjer bi se sicer varčevalni ukrepi z začetkom prihodnjega leta odpravili.

V prihodnjem letu izdatki zunaj fiskalnih ciljev

Finačno ministrstvo je predvidelo ukrepe, ki so potrebni zaradi dodatnih izdatkov, ki bodo nastali v novem letu. Med najvišjimi stroški je oghanitev višje socialne pomoči. Polna socialna pomoč bo tako tudi po novem letu znašala 392,75 evra. 577 evrov bo še naprej znašal varstveni dodatek. Ohranitev višine socialne pomoči, ki je bila sprva predvidena le do novega leta, bo stala okoli 70 milijonov evrov. Dodatnih 32 milijonov evrov bi bilo potrebno zagotoviti za povišanje povprečnine za občine. Sedem milijonov evrov vredna izredna uskladitev pokojnin in šest milijonov evrov, kolikor bo zahtevala vzpostavitev novega proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij. Predvidena je tudi dvig odmernega odstotka za pokojnine, ki je ena koalicijskih zavez. Predsednica SAB dvig odmernega ostotka pogojuje z obstojem SAB v koaliciji.  

Minister predlog predstavil najprej poslancem

Bratuškova odgovor na vprašanje, kje bodo v skladu s posameznimi zahtevami dobili denar za vse skupine, Bratuškova prepušča ministru za finance Andreju Bertonclju. Bratuškova je sicer opozorila, da finančno ministrstvo ni upoštevalo rednih postopkov usklajevanja in je svoj dokument najprej prestavilo poslancem oziroma koalicijskim članom parlamentarnega odbora za finance. Za SAB novela zakona v taki obliki ni sprejemljiva, prav tako menijo tudi v Levici, ogorčeno so se odzvali v opozicijski NSi. V LMŠ, SD in DeSUS neuskajenega dokumenta ne komentirajo. 

Novelo zakona o izvrševanju proračuna naj bi vlada obravnavala predvidoma prihodnji četrtek. 

Komentarjev 1
  • stall 17:46 15.november 2018.

    https://initiativeq.com/invite/B8-g_tfTm Initiative Q is an attempt by ex-PayPal guys to create a new payment system instead of credit cards that were designed in the 1950s. The system uses its own currency, the Q, and to get people to start using ...prikaži več the system once it's ready they are allocating Qs for free to people that sign up now (the amount drops as more people join - so better to join early). Signing up is free and they only ask for your name and an email address.