Slovenija
1833 ogledov

"Ministrstvo se obrača na cenejše študente, namesto na pripravnike"

Učilnica Profimedias
V Svizu poudarjajo, da ministrstvo daje prednost fleksibilnosti pred kakovostjo in učinkovitostjo.

V Sindikatu vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so kritični do sklepa ministrstva, da lahko v šolskem letu 2020/21 na podlagi interventne zakonodaje pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela sodelujejo tudi študentje. 

Učenec - soba Covid-19 Slovenija Ministrstvo namignilo, kako bo s poukom prihodnji teden Šola in covid Slovenija "Težave z računalniki imajo tudi učitelji"

"Omenjeni sklep prezre eno od doktrinarno ključnih določb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki dopušča, da lahko pod vodstvom mentorja, pri vzgojno-izobraževalnem delu sodeluje le tisti, ki ima ustrezno izobrazbo, določeno za zasedbo posameznega delovnega mesta," opozarjajo pri Svizu. "Takoj se postavi vprašanje, zakaj ste, spoštovana gospa ministrica, pripravljeni odstopiti od ključne norme zagotavljanja kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa, od norme, ki navsezadnje ščiti tudi sam pomen vzgojno-izobraževalnih poklicev, saj je namreč jasno, da študenti ustreznih smeri navedenega pogoja (še) ne izpolnjujejo. Precej nazorna primerjava je morda ob tem lahko vprašanje, ali si lahko predstavljajte, da bi delo zdravnikov opravljali študenti medicine. Ne specializanti, ampak študentje! "

"Model t. i . letečih, interventnih učiteljev, vzgojiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki zapolnjujejo vrzeli ob odsotnosti strokovnih delavcev za krajše obdobje, je v nekaterih evropskih državah znan že dlje časa, zato ne vidimo razloga, da ga ne bi mogli uvesti tudi pri nas. Tudi, če bi bilo treba v ta namen spremeniti katero od zakonskih določb, menimo, da to ne bi smelo pomeniti resne ovire, saj je bilo kar nekaj nujnih zakonskih sprememb v zadnjem času sprejetih v zgolj nekaj dnevih." 

SVIZ

Ob tem opozarjajo, da v SVIZ-u že od pomladi opozarjajo, da bo delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema lahko ogrozilo prav pomanjkanje strokovnega in drugega osebja. Ministrico sprašujejo, ali je prezrla predloge SVIZ-a, da prek razpisa v vrtcih in šolah zaposli pripravnike, ki so ustrezno izobrazbo že pridobili. 

Osnovna šola Podaljšanje počitnic Slovenija Ministrica o nadomeščanju: "Pet dni ne pomeni usodnega problema" Šola in covid Ravnatelji: Slovenija "Počitnice bi bilo treba podaljšati"

"Zakaj ni iskanje ustreznih rešitev za potrebna nadomeščanja v nevsakdanjih okoliščinah obrnjeno – zakaj ne dati prednosti strokovnemu osebju z že pridobljeno ustrezno izobrazbo in se zateči k vsekakor prav tako dobrodošli pomoči študentov zatem, ko diplomantov ne bi bilo več na voljo?," se sprašujejo pri Svizu. "Seveda ni mogoče spregledati dejstva, da so študenti, kljub temu da so ustrezno izobraženi pripravniki precej cenejši od učiteljev, ki so že opravili strokovni izpit, še bistveno cenejši in bolj fleksibilni, saj delajo prek študentske napotnice in niso v delovnem razmerju. Spet mimogrede, niti v sklepu niti v okrožnici ni zapisano, kako bo dodatno delo učiteljev, vzgojiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki bodo mentorji študentom, vrednoteno, navedeno prav tako ni niti to, kako se bo vrednotilo pedagoško delo študentov." 

Osnovna šola Covid-19 Slovenija "Vlada naj zagotovi kosilo tudi med šolanjem na daljavo"

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 3
  • stilist 17:26 02.november 2020.

    To je desničarski kapitalizem!

  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:07 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plačo znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem .......... >>>>>>>>> DouCash.Com

  • Avatar right
    right 16:37 02.november 2020.

    nizko padate, nizko