Slovenija
2864 ogledov

"Vlada naj zagotovi kosilo tudi med šolanjem na daljavo"

Osnovna šola
Poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB so v DZ vložile predlog novele zakona o šolski prehrani.

Poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB so v DZ vložile predlog novele zakona o šolski prehrani, ki določa, da se otrokom tudi za čas izobraževanja na daljavo zagotovi šolsko kosilo tako, da ga osebno prevzamejo v šoli. Prav tako vladi predlagajo takojšnjo pripravo novega protikoronskega zakona in izplačilo subvencije za učence in dijake.

Simona Kustec Slovenija Pouk od doma tudi novembra? Tako odgovarja ministrica.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, v noveli zakona o šolski prehrani tudi predlagajo, da lahko lokalne skupnosti po lastni presoji, če ni možen osebni prevzem kosila, organizirajo dostavo na dom, stroške pa bo otrokom, upravičenih do subvencioniranega kosila, povrnila država. Omenjene opozicijske stranke so prepričane v nujnost tega ukrepa, zato so se zavzeli za obravnavo novele po skrajšanem postopku.

Prepričani so, da je zagotavljanje toplega obroka vsem doma šolajočim se otrokom ob zaostrenih epidemioloških, za mnogo družin pa tudi socialnih razmer, pomembna dobrina in pravica, ki ju je moč uresničiti preko dobro organizirane mreže šolskih kuhinj v osnovnih šolah po Sloveniji, ki se lahko pohvali z enim najbolj kakovostnih sistemov šolske prehrane v EU.

Odziv na opozorila humanitarnih organizacij

Zato menijo, da je prav, da se družinam, še posebej socialno ogroženim, tudi v času izobraževanja otrok na domu vsaj deloma olajša stiske vsakodnevnega zagotavljanja toplega obroka svojim otrokom. Med temi je mnogo takih, ki zaradi službenih obveznosti staršev ali drugih okoliščin večji del dneva doma preživljajo sami. Na pomembnost sprejema tovrstne rešitve so glede na izkušnje s terena opozorile humanitarne organizacije, so poudarili.

učilnica risbe | Avtor: Profimedia Profimedia

Spletne učilnice Slovenija Direktor Arnesa se je opravičil, ob tem so mu na oči prišle solze

Po statističnih podatkih v Sloveniji pod pragom revščine živi kar 41.000 mladoletnih otrok, epidemija pa socialno sliko družin še dodatno poslabšuje, na drugi strani pa je v proračunu zaradi izobraževanja na daljavo v prvem valu in posledično nerazdeljevanja šolske prerane neporabljenih ostalo kar 11.788.000 evrov, namenjenih subvencionirani šolski prehrani, navajajo.

Prav tako so na vlado naslovili pobudo za takojšnjo pripravo novega protikoronskega zakona, ki naj med drugim določi, da se otrokom in mladostnikom za čas izobraževanja na daljavo za znesek zakonsko določene subvencije malice poveča otroški dodatek oz. državna štipendija za obdobje od začetka izobraževanja na daljavo v tem šolskem letu. Če to ni možno, pa predlagajo, naj se staršem izplača izredno mesečno nadomestilo v višini odobrene subvencije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • munja 18:04 27.oktober 2020.

    Naj mesečnik pa šivilja skuhata, pa naj delita hrano, mater ste vedno bolj pametni, levaki. Bog se vas usmili!

  • ode 07:45 27.oktober 2020.

    Poleg kosila za šolarje in vse njegove družinske člane, ki ga mora šola, oz., država, dostaviti na dom, je država dolžna tudi vse šolarje kadilce oskrbeti na domu z zadostnimi količinami tobaka in marihuane.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 16:24 26.oktober 2020.

    Novinarji,ko pišete takšne bedarije si poglejte članke za en dan nazaj!! Včeraj ste objavili posnetek kako celi kartoni mleka in ostalega ležijo v kesonih danes pa pišete nabluze teh levakov!! Mleko in ostalo se meče vstran seveda saj se denar ...prikaži več potrebuje za cigarete in alkohol!! Naši CSD-ji pa so itak sami sebi v namen samo,da delavci na njih prejemajo nezaslužene plače!!