Slovenija
475 ogledov

Mirko Kraševec: trikrat obsojen, zdaj je dokončno oproščen

Mirko Kraševec Gregor Katič
Višje sodišče v Celju je v celoti zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva in potrdilo prvostopenjsko sodbo v drugič ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu v zadevi Betnava.

S tem je Krašovec pravnomočno oproščen vseh očitkov v tej zadevi, je za STA povedal odvetnik Velimir Cugmas. Sodba je pričakovana, je dodal odvetnik Mirka Krašovca Cugmas, ki je sodbo višjega sodišča prejel danes.

Krašovca je tožilstvo obtožilo, da je nekdanjo direktorico družbe Betnava Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa da so pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Zaradi teh obtožb je bil Krašovec v prvotnem sojenju decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka obsodilno sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil nato decembra 2015 spet spoznan za krivega, a je po potrditvi sodbe na višjem sodišču vrhovno sodišče novembra 2017 to razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v še eno odločanje.

Ni dokazov, da je bilo napeljevanje odločilno

Oktobra lani ga je celjsko okrožno sodišče nato oprostilo vseh obtožb. Presodilo je namreč, da Krašovcu ni mogoče dokazati, da je odločilno napeljal Mariničevo, da je na gospodarsko ministrstvo poslala zahtevek z navideznimi gradbenimi situacijami, ki so vključevale neopravljena dela na gradbišču in Vegradov skladiščen material. Prav tako po oceni sodišča ni mogoče dokazati, da je odločilno napeljal Ekarta, da je podpisal nadzorne situacije z gradbišča.

Na to odločitev se je specializirano državno tožilstvo pritožilo, Višje sodišče v Celju pa je, kot omejeno, pritožbo zavrnilo, Krašovec pa je s tem pravnomočno oproščen vseh očitkov v zadevi Betnava.

Višje sodišče v Celju je po Cugmasovih besedah v sodbi zapisalo, da je dokazna ocena prvostopenjskega sodišča prepričljiva. Prav tako je višje sodišče po njegovih besedah ugotovilo, da nobenega protipravnega ravnanja Mirko Krašovec "ni storil in ga tudi ni mogel storiti", ker je bil vseskozi v dobri veri, da je vse zakonito. Kot je izpostavil Cugmas, pravzaprav tudi do storitev očitanega kaznivega dejanja ni moglo priti, saj nihče izmed delavcev ministrstva ni bil preslepljen.

Krašovec že prestajal vikend zapor, jeseni novinarska konferenca

Krašovec je sicer zaradi zadeve Betnava nekaj časa že prestajal vikend zaporne kazni, ali bo zaradi tega sprožil kakšne postopke, za zdaj ni znano. Kot je pojasnil Cugmas, se bosta o tem še posvetovala, je pa Krašovec po njegovih besedah napovedal, da bo predvidoma v jeseni, ko naj bi bila znana tudi odločitev Višjega sodišča v Ljubljani glede pritožbe v zadevi Mladinska knjiga, sklical novinarsko konferenco in javno spregovoril o zadevah.

Tovšakova zaradi te zadeve v zaporu

Večina vpletenih v projekt Betnava je sicer krivdo priznala. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je bila za primer Betnava in Rimske Terme obsojena na enotno kazen šest let zapora, Mariničeva je bila obsojena na leto in 11 mesecev zapora, Ekart na pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, nekdanji gradbeni nadzornik Karel Bogatin pa na 10 mesecev zaporne kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 23:08 20.avgust 2019.

    Če jezus res obstaja ,se bo tokrat sam prbil na križ.

  • robip44 14:31 20.avgust 2019.

    če imaš denar ti sodijo tako dolgo, da na koncu nisi nič kriv........enako je bilo z Janšo in Kanglerjem........v Avstriji pošljejo človeka v zapor, ker je predal podkupnino od Patrije Janši pri nas pa vse skupaj zastara.........res smo banana republika

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 13:27 20.avgust 2019.

    Zmaga za vse, ki slavite multiplo osebnostno motnjo v treh osebah, ki pripadate organizaciji, ki je od antike, srednjega veka, še posebno pa v 20 stoletju najbolj obremenjena organizacija z zločini na svetu.