Slovenija
24 ogledov

Miro Cerar: Nevarnosti so, a stopnja ogroženosti ni povečana

glasovanje o mandatarju Saša Despot
So nevarnosti na varnostnem področju, ampak ta hip stopnja ogroženosti v Sloveniji ni povečana, je predsednik vlade danes v parlamentu miril javnost.

"Delujemo, nadziramo, smo pripravljeni, smo bili pripravljeni," je danes na vprašanje poslanca SDS Jožeta Tanka, o varnostnih vidikih begunske krize in terorističnih skupinah, ki naj bi se formirale znotraj meja, odgovoril predsednik vlade Miro Cerar.

"Ni vsak begunec ali migrant terorist"

V odgovoru na poslanska vprašanja pa je Cerar večkrat izpostavil, da kljub terorističnim napadom v Parizu, ne smemo pozabiti, da ni vsak begunec ali migrant terorist in je večina ljudi le v stiski. "Seveda je res, zadeve niso nedolžne, ne gre samo za številne ljudi, ki so v stiski, v bolečini, gre tudi za ljudi, ki lahko pomenijo varnostno tveganje," je navedel predsednik vlade in nadaljeval, da so bili v tem grozljivem terorističnem napadu, ki smo mu bili priča te dni, udeleženi  večinoma francoski in tudi belgijski državljani.

Zadeva je še bistveno bolj kompleksna, saj ne gre samo za možnost, da pridejo migranti, ki so nam lahko tudi varnostna grožnja, ampak je situacija širša, in lahko zagotovim, da vlada vseskozi preko ministrstev, preko pristojnih služb, spremlja, nadzira ta dotok.

"Ne bomo jim pa pobirali denarja"

Policija opravlja kolikor je le mogočenatančne preglede, je zatrdil predsednik vlade in nadaljeval, da "seveda ne puščamo v Slovenijo oboroženih ljudi".  Cerar pa je ob tem zavrnil navedbe Tanka o tihotapljenju denarja: "Ne bomo jim pa pobirali denarja. Če mislite, da jim bomo na meji zato pobrali tiste prihranke, ki jih imajo nekateri, da bodo preživeli v državi destinacije zato, ker so vsi potencialni teroristi na to pa ne morem pristati. Preverjamo pa identiteto ljudi, ki so sumljivi iz varnostnega vidika. In če bi pri takem našli neke količine denarja, če je bil prej udeležen v kakšnih operacijah teroističnih ali karkoli bodite pa brez skrbi, da ga bomo pridržali in ustrezno obravnavali."

Komentarjev 5
  • alibaba 16:50 16.november 2015.

    Seveda nas bo policija in sodstvo branilo pred kriminalci.Že sedaj vse takoj zaprejo za 30 let.Pa ja da.Slovenci se ne znamo povezat,kot se Madžari in Poljaki.Oboji imajo para vojsko,Poljaki imajo 90.000 civilov pod vojaškim orožjem.Pa naj se jih IS upa napast.

  • Koka 16:12 16.november 2015.

    Ah Miro kako pomirjujoče, ko le ne bi bile te besede - stavki izrečeni iz tvojih mencavih ust ampak iz ust verodostojnega, sposobnega, karizmatičnega, odločnega predsednika vlade !!!

  • thea 16:08 16.november 2015.

    Cerar upam da se boš zbudil, preden bo prepozno in bo posredno tudi na tvojih rokah kri nedolžnih ljudi. Vsi navadni državljani morajo prijaviti prenos denarja ki je večji od 10.000 ti "begunci" - migranti pa lahko že zdaj počnejo ...prikaži večo kar jih je volja. ob tako nesposobni in neodločni politiki nas ne čaka nič dobrega.