Slovenija
3772 ogledov

Miro Cerar predstavil svoje adute, o morebitnem sodelovanju tudi že z Zoranom Jankovićem

Miro Cerar Anže Petkovšek
Včeraj je svet SMC potrdil seznam kandidatk in kandidatov stranke, danes pa je od tem, koga bo vzel s sabo na volitve, javno spregovoril predsednik stranke Miro Cerar. O morebitnem sodelovanju je že govoril tudi s predsednikom PS Zoranom Jankovićem.

Na seznamu ekipe Mira Cerarja je 87 imen, saj eden od kandidatov kandidira v dveh volilnih okrajih. Med bolj prepoznavnimi so nekatera poslanska imena ter sedanja ministra Peter Gašperšič, Zdravko Počivalšek, državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben.

Vnovič bo kandidiralo tudi približno dve tretjini poslancev, med drugim tudi Saša Tabaković, Mitja Horvat, Jani Möderndorfer, Simon Zajc, Milan Brglez, Kamal Izidor Shaker, Janja Sluga, Igor Zorčič, Jasna Murgel ...  Med drugimi bolj zananimi SMC-jevimi imeni se pojavlja tudi Aljaž Žumer, predstavnik za javnost na gospodarskem ministrstvu, in Nejc Šporin, vladni predstavnik za odnose z javnostmi. Oba imata funkcije tudi znotraj SMC.

V Kopru bo kandidiral tudi primorski pevec Slavko Ivančič.

Na listi je 50 kandidatov in 37 kandidatk. "Od prihodnjega tedna dalje bodo kandidati in kandidatke začeli še z bolj aktivno kampanjo in predstavitvijo svojih načrtov in programov," je povedal Cerar ob predstavitvi in zagotovil, da bo vlada še naprej nemoteno delala. Po njegovih besedah so na včeraj potrjeni listi poleg večine njihovih poslancev tudi aktivni člani iz lokalnih odborov in tudi drugi člani, ki so se doslej odlikovali z delom v korist Slovenije.

Simona Kustec Lipicer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koga na listi ne bo?

Na listi pa poleg štirih kandidatov, ki so v tem mandatu izstopili, ne bo tudi dosedanja podpredsednica stranke in vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer, ki se vrača v znanstvene kroge. "Po zelo dolge in zelo tehtnem premisleku sem se odločila, da ne bom kandidirala na parlamentarnih volitvah, da je akademski klic, da se vrne v akademski prostor, prevelik," je pojasnila dosedanja vodja poslanske skupine SMC, ki meni, da je ekipa in novo vodstvo SMC tako močno, da je ne bodo pogrešali tako usodno, da se ne bi mogla vrniti v akademske vode na svoje staro mesto profesorice politologije na ljubljanski FDV.

Na mestu podpredsednice stranke je Kustec Lipicer zamenjala Lilijana Kozlovič, ki prav tako ne bo kandidirala za poslanko, saj se v tej funkciji "ne vidi"

V okraju Bojana Kranjca, ki je poleg Branka Zormana včeraj protestno izstopil zaradi zahrbtne manipulacije izvršnega odbora z njegovo kandidaturo, bo nastopil Gregor Židan. "Pogosto se dogaja, da je nekdo prizadet in potem odreagira pretirano," je pretrese v stranki pojasnil Cerar in nadaljeval, da sta odstopila, ker Zorman na volilno listo ni bil uvrščen, Kranjc pa ni bil zadovoljen z okrajem, kamor ga je stranka uvrstila.

Pričakovano med kandidati ne bo tudi poslanke Irene Grošelj Košnik, zoper katero je tožilstvo zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, oškodovanja javnih sredstev ter kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listin zahtevalo sodno preiskavo. SMC je doslej svojo poslanko vedno zaščitila, sama pa ni odstopila niti po tem, ko jo je policija kazensko ovadila.

SMC v mandatu zapustili štirje poslanci, pridružil se jim je eden

Poslanska skupina SMC bo, kot vse kaže, mandat zaključila s 33 poslanci, čeprav je mandat začela s 36 poslanci. Včeraj sta jih namreč zapustila še Branko Zorman in Bojan Krajnc. Že v prvem letu je iz poslanske skupine SMC izstopil Bojan Dobovšek, sledil mu je tudi Franc Laj, ki je izstopil iz SMC, ker ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju. Na drugi strani pa se je SMC pridružil Jani Möderndorfer, nekdanji član ZaAB in pred tem PS, ki je prestopil k SMC.

Zoran Janković | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pred volitvami tudi na pogovore z Zoranom Jankovićem

Miro Cerar je nakazal že tudi možnost sodelovanja pred ali po volitvah. "Z gospodom Jankovićem sva se nekajkrat srečala in beseda je nanesla tudi na morebitno sodelovanje in v zadnjem pogovoru sva ugotovila, da smo si v nekaterih pogledih kot stranka - Pozitivna Slovenija in SMC - vrednostno blizu. Govorim o ideološki bližini, kajti obe stranki sta članici evropskega združenja ALDE. A zaenkrat o kakšni odločitvi, da bi se tesneje povezali, še ni bilo govora," je pojasnil Cerar in dodatno pojasnil, da gredo na volitve s samostojno listo.

Za kakšno obliko sodelovanja se bo na volitvah odločila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića še ni povsem znano, a je stranka tik pred iztekom roka odprla poseben transakcijski račun za volilno kampanjo.

Na konkretno vprašanje, za kakšno sodelovanje bi lahko šlo, predsednik SMC ni odgovoril: "Zavedamo se, da bo prihodnja vlada prav tako koalicijska in je zelo pomembno, kdo bo v njej sodeloval. Tako da je prav, da zdaj preučujemo drug drugega, a hkrati SMC želi in bo, 100-odstotno vztrajala, da se sliši tudi nas in naš program."

Komentarjev 13
  • smuc 16:10 21.april 2018.

    Strici so verjetno opazili, da s Serpentinškom-Šarcem ne bo nič, ker je premalo podkovan in ni sposoben za premiera. Zdaj bodo skušali združiti SMC in PS Zorana Jankoviča. Če jih ne bomo spregledali potem bo ta nora naveza lahko zmagala. ...prikaži več Spet so nas (bodo) okrog prinesli. Cerar nikoli ne bi šel k PS vendar mu preveč gori po petami in nima izbire. Zmaga torej SMC+PS+LDS!!! Gotofi smo.

  • Jožef Koprivnikar 11:07 21.april 2018.

    Tole blebetanje in iskanje podpornikov njegovega zatona ne bo preprečilo.Naj zmaga Šarec ali SDS ter se ustvari koalicija ki močna in trdna lahko naredi kaj koristnega v dobro ljudi.Večni Erjavec naj gre v penzijo, njegov čas in stranke desus ki ...prikaži več je dvignil pokojnine, večina upokojencev pa živi na robu preživetja je ogledalo uspešnosti.

  • miha12 08:43 21.april 2018.

    Pokvarjenec,mafijca Jankovuca vlece k sebi,tistega falsifikatorja ,laznega magustra Lebna,prodano duso tujcem Počivavßka in vso ostalo bando predstavlja kot cvet svoje zlagane stranke ,FUJ

Sorodne novice