Slovenija
15022 ogledov

V parlamentu: "Hvala stranka SMC, ker ste take pi*&#!"

Franc Trček Saša Despot
Poslanec Levice proti poslancu SDS.

"Hvala stranka SMC, ker ste take pizde!" S temi besedami naj bi poslanec Levice Franc Trček zapustil današnjo zaprto seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) nato pa tudi izstopil iz komisije. Kot je na Twitterju sporočil poslanec SDS Žan Mahnič, je Trček zahteval umik točke o postopkih izročitve ilegalnih migrantov po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice z dnevnega reda. Pri tem ni uspel, ker je bil tudi SMC proti.

Niso se držali dogovora

Kot pojasnjuje Trček, se je s koalicijskimi strankami dogovoril, da bodo ustavili delovanje poslanca SDS Grimsa, ki je predsedujoči komisiji. Grims "glede na navodila Ivana Janeza Janše zlorablja komisijo in razširja vsebino le-te onkraj tega, kar so naloge Knovs."

"A so SMC in DeSUS spet pokazali pravi desničarski obraz. DeSUS poslanec je zamudil," pravi Trček.

Trček: Komisija je prekoračila pooblastila

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je danes seznanila s spremenjenimi pravili po sodbi evropskega sodišča glede vračanja migrantov, iz katerih izhaja tudi primer begunca Ahmada Šamija, je pojasnil njen predsednik Branko Grims. Franc Trček je menil, da je komisija s tem ponovno prestopila pooblastila. “Ves mandat že opozarjam na to, da je predsednik Grims dobesedno ugrabil komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in jo zlorablja izključno za politične interese SDS.”

"Organ za politično propagando SDS"

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) naj bi nadzorovala obveščevalne in varnostne službe. Vršila naj bi nadzor nad uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, metod in ukrepov pridobivanja podatkov ter nad drugimi represivnimi in invazivnimi ukrepi, ki jih te službe izvajajo. V tem mandatu pa je ta komisija postala povsem nekaj drugega. Postala je organ za izvajanje politične propagande SDS, je v izjavi za javnost zapisal Trček.

Kot je po seji v izjavi za medije pojasnil Grims (SDS), so na komisiji razpravljali o spremenjenih pravilih po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice glede vračanja migrantov, po kateri Slovenija v skladu z dublinsko uredbo ni dolžna odločati o prošnji za azil, v primeru če begunec zanj ne zaprosi v prvi varni državi. Iz tega je po njegovih besedah nastal tudi problem sirskega begunca Šamija, za katerega je ministrstvo za notranje zadeve izdalo odločbo o deportaciji na Hrvaško, temu je pritrdilo vrhovno sodišče, pritožbo pa je zavrnilo tudi ustavno sodišče.

Izročitev Hrvaški Slovenija Begunec se je pred deportacijo zatekel v državni zbor Izročitev begunca Slovenija Cerar: Gre za poseben primer

Sejo obstruiral tudi poslanec SD

A do deportacije, ki naj bi bila v torek, tudi po pozivu predsednika vlade Mira Cerarja ni prišlo. "Šamija so samo seznanili, da je zdaj tujec z neurejenim statusom," je dejal Grims in pojasnil, da je na seji opozoril, da je pričakovati, da se deportacija izvrši skladno z načeli pravne države.

Trček je prepričan, da komisija ni pristojna za obravnavo te teme, napovedal je izstop iz nje. Poudaril je, da se kot odgovoren politik takšnih zlorab ne gre. Po njegovih besedah je Knovs že kmalu po ustanovitvi postal trobilo SDS. Sejo je obstruiral tudi poslanec SD Matjaž Nemec.

Poziv Milanu Brglezu

“Kljub mojim nenehnim opozorilom predsednik državnega zbora zlorabe KNOVSa še vedno dopušča. Zato ga ponovno pozivam, naj ukrepa in naj prepreči ugrabitev komisije s strani člana SDS in predsednika komisije Branka Grimsa. Predsedniku komisije se dopuščajo neomejena pooblastila. Po zasedanju KNOVSa pa mu je na voljo celo ves medijski prostor, ki mu omogoča širjenje laži in polresnic. Ni malo primerov, ko Grims korektne sklepe obrne na glavo in jih zlorabi v namene politične propagande in širjenja nestrpnosti,” pravi Trček. 

Miro Cerar SDS Slovenija Ustavna obtožba zoper Mira Cerarja

 

Komentarjev 26
  • matermila 10:40 17.november 2017.

    Ozmerjati take modele z tako finim in lepim organom,je za pizdo žaljivo.Nekdo je nekje zapisal nekako tako,da taki že ne morejo biti pizde,saj nimajo niti globine,niti topline.

  • alojzr 09:10 17.november 2017.

    S Trčkom je videti nekaj zelo narobe. Tip je popolnoma brez zavor. In ko jih prebada z izbuljenimi očmi, medtem ko se dere - strašljivo.

  • Avatar čavez
    čavez 08:26 17.november 2017.

    Se vidi da se je v parlamentu iz leta v leto nakopičilo ogromno nesnage.