Slovenija
1059 ogledov

Parlament že tretjič zapored razpuščen, na volitve 3. junija

državni zbor Anže Petkovšek
Poslanci v skladu s predvidevanji niso predlagali kandidata za novega mandatarja, zato predsednik republike razpušča parlament.

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki danes podpisuje odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev.

Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek.

Aktualni sklic državnega zbora je že tretji zapored, ki ni dokončal svojega mandata. Pred tem je državni zbor po izglasovani nezaupnici Borutu Pahorju leta 2011 razpustil predsednik republike Danilo Türk, nato pa je tri leta kasneje prav Pahor razpustil parlament po odstopu vlade Alenke Bratušek.

Sedanji sklic, ki se je na ustanovni seji sestal 1. avgusta 2014, je razpuščen le nekaj mesecev predno bi poslanci zaključili redni mandat. Aktualne poslanke in poslanci imajo ne glede na to mandat sicer vse do ustanovne seje novega državnega zbora, a se bodo odslej lahko sestajali le še v nujnih primerih in če bi se s tem strinjali dve tretjini poslancev.

Že drugi mandat zapored novi obrazi

Volitve leta 2014, na katerih je slavila SMC, je v parlament ponovno pripeljala četico novih obrazov. Sedeže v poslanskih klopeh obdržalo le 26 dosedanjih poslancev, od tega jih polovica prihaja iz SDS. Največ novincev - 36 poslancev - je v parlamentu zastopalo SMC, šest novih poslancev pa je bilo izvoljenih tudi na listi Združene levice, ki se je zdaj razpadla, ko sta se odcepili IDS in Trs ter ustanovili Levico.

Za primerjavo v prejšnjem mandatu, ko je slavila Pozitivna Slovenija, je v parlament prišlo le 33 poslancev, ki so poslansko funkcijo opravljali že v prejšnjem mandatu, preostalih 57 pa je bilo novincev.

Slovenija Poznate te ljudi? Ne? Pa bi jih morali!

Karte so se temeljito premešale: Desus edini končal z več poslanci, kot je začel

Že v prvem letu je iz poslanske skupine SMC izstopil Bojan Dobovšek, sledil mu je tudi Franc Laj, ki je izstopil iz SMC, ker ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju.

Poslanec Peter Vilfan je zapustil poslansko skupino ZaAB in se pridružil Desus, sledil mu je še Jani Möderndorfer, nekdanji član ZaAB in pred tem PS, ki je prestopil k SMC. Poslanska skupina Alenke Bratušek je s tem začasno ugasnila, a sta skupaj s poslanko Mirjam Bon Klanjšček in nekdanjima poslancema SMC Dobovškom in Lajem ustvarili poslansko skupino nepovezanih.

Iz Levice je izstopil Matjaž Hanžek, iz SD pa Janko Veber. Da se z načinom dela v stranki SDS ne strinja, je povedal Zvonko Lah, ki je stranko SDS zapustil za poslancem Andrejem Čušem. Lah se je najprej pridružil NSi, a je zdaj že izstopil.

Skupno je tako svoje poslanske skupine zapustilo kar osem poslancev od 88 izvoljenih na listah strank.

Kdo so bili naj bolj zgovorni in kdo tihe miške?

Državni zbor je opravil 39. rednih sej in doslej 59. izrednih. Med enajstimi poslanci, ki so v klopeh parlamenta večinoma tiho, je kar deset predstavnikov največje stranke. Diametralno nasprotje skupini poslancev, ki niso zgovorni, predstavlja Jožef Hovat iz NSi, ki je v tem sklicu parlamenta na sejah zbora ter delovnih teles največ govoril – skupaj kar 105 ur. Sledita mu Jani Möderndorfer s 96 urami in Franc Trček s 95 urami.

Med najbolj aktivnimi poslanci je sicer Vinko Gorenak iz SDS, ki je v tem mandatu zastavil več kot 400 vprašanj in pobud.

Poslanci v tem sklicu so v tem mandatu sodelovali tudi v 13 odborih in osmih komisijah, poleg tega pa sodelujejo še preiskovalnih komisijah, ki so ugotavljale zlorabe v bančnem sistemu,  odgovornosti za težave v bančnem sistemu in zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

Poslanske afere, ki so odmevale ...

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janezu Janši nezakonito odvzeli mandat

Poslanci so 15. oktobra izglasovali, da je Janezu Janši prenehal mandat. A odločitev poslancev, da Janši odvzamejo poslanski mandat je po odločitvi ustavnega sodišča pomenila kršitev četrtega odstavka 15. člena ustave (zagotovitev sodnega varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin) v povezavi s 23. členom, ki govori pravici do sodnega varstva. Janši pa so tako kršili tudi 43. člen ustave, da "zakon lahko določi, v katerih primerih in pod katerimi pogoji imajo volilno pravico".

Bojana Muršič, Dejan Židan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi flis jopic odstopila podpredsednica državnega zbora

Zaradi spornega naročila flis jopic za stranko iz proračuna občine Ruše se je poslanka Bojana Muršič znašla v predkazenskem postopku. Afera se je zanjo ugodno zaključila, saj je mariborski tožilec, ki je zahteval preiskavo, na koncu umaknil zahtevo za preiskavo, zaradi česar je Okrožno sodišče v Mariboru, izdalo sklep o zavrženju zahteve za preiskavo. Poslanka je zaradi spornega nakupa flis jopic z denarjem Občine Ruše odstopila z mesta podpredsednice DZ in občinske svetnice Občine Ruše, želela pa je še ostati poslanka.

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi starih grehov v preiskavi poslanka SMC

Zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, oškodovanja javnih sredstev ter kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listin je ljubljansko tožilstvo zoper poslanko SMC in nekdanjo direktorico CSD Trbovlje Ireno Grošelj Košnik zahtevalo sodno preiskavo.

SMC je doslej svojo poslanko vedno zaščitila, sama pa ni odstopila niti po tem, ko jo je policija kazensko ovadila. "Irena Grošelj Košnik do zaključka uradnih postopkov opravlja delo poslanke. Postopkov, ki še niso zaključeni, ne moremo komentirati," so na vprašanja o podpori svoji poslanki Ireni Grošelj Košnik, ki jo kriminalisti sumijo uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so se takrat odzvali v SMC.

Ahmad Šami | Avtor: S. H. H. S. H. H.
Begunec se je pred deportacijo zatekel v državni zbor

Poslanca SD Jan Škoberne in poslanec Levice Miha Kordiš sta se zavzela za sirskega begunca, za katerega je notranje ministrstvo napovedalo deportacijo, pospremila v državni zbor. Poslanca so policisti popisali, a vendarle dovolili, da je begunec odšel z njima. Škoberne je pojasnil, da bo Šamej za zdaj ostal v njegovi pisarni, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Konec marca naj bi sirskega begunca, ki se je v več kot dveh letih življenja v Sloveniji zgledno integriral, zopet predali Hrvaški, a do predaje ni prišlo. Po besedah Šamijevega zastopnika Mihe Blažiča ta o predvideni predaji ni bil obveščen, poleg tega pa bi bila v tem trenutku nezakonita. Šamijevi zastopniki so namreč prepričani, da je Slovenija februarja, ko se je iztekel šestmesečni rok za predajo, postala pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil. Na notranjem ministrstvu so sprejeli odločitev, da imajo za predajo na voljo dodatnih šest mesecev, Šamiju pa so sporočili, da njegove prošnje za azil ne bodo obravnavali.

Andrej Čuš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Posnetki uživanja drog

Po objavi posnetka, na katerem je skupina mladih z drogo, je nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je tudi na posnetku, opravil test na prepovedane droge. Kot je povedal na novinarski konferenci, je bil test negativen, poslanske kolege pa je pozval, naj se odločijo za enako potezo. Sporni posnetek je po navedbah Čuša nastal pred dobrimi petimi leti, po delovnem posvetu in seji podmladka SDS, ki ga je takrat vodil. Ker se SDS ni odzvala na njegov poziv, naj razkrije druge prisotne na posnetku, je poslanec njihova imena razkril na televiziji POP TV.

 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 10:50 17.april 2018.

    Ma jebite se vi s svojimi 400 znaki , za reklamami in vsiljevanjem idiotske NOVE TV !

  • Žurnalček 10:47 17.april 2018.

    Ljudje, verjetno ne veste, da edini vojaški ladji Triglav, pitaj boga kolko časa, ne deluje edini top , ki je na njej ! Koji urac smo pol kupili VOJAŠKO ladjo , zakaj nismo kupili za reševanje zažganih reševalen čoln ,gumiijast ...prikaži večt , Sportov al pa od RIZ-a in Tomosov 4.8km motorček z dolgo osovino !zajebavajo. K bi saj prpeljal svojga Kralja Krešimira u njihovo Savudrijsko valu, naša pa brez topa v Libiji sej pol ni čuden, da nas zajebavajo! Preprečite izplovitev Triglava, dokler v 0 ne popravijo l

  • Avatar Leon
    Leon 09:05 17.april 2018.

    V naši vladi ni prostora za tiste,ki bodo z razpravami oteževali naše delo (Borut Pahor-premier ) ! .........Problem Slovenije ni, da je položaj nevzdržen. Problem Slovenije je, da je položaj brezupen !

Sorodne novice