Slovenija
1595 ogledov

Miro Cerar v sredo na sodišče

Miro Cerar
1/3
Saša Despot
Pred vrhovnim sodiščem bosta pričala tudi Miro Cerar in Jure Leben.

Vrhovno sodišče bo v sredo opravilo javno obravnavo, po kateri bodo sodniki odločali o veljavnosti referenduma o zakonu o drugem tiru. Izid referenduma izpodbija njegov pobudnik Vili Kovačič, saj meni, da je bila referendumska kampanja nepoštena. Pred sodniki bosta pričala tudi premier Miro Cerar in vodja projekta drugi tir Jure Leben.

Vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Kovačič je pritožbo na vrhovno sodišče vložil dan po tistem, ko je Državna volilna komisija (DVK) objavila končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Kovačičeva pritožba zoper poročilo je sicer sprožila prvi tovrsten referendumski spor v Sloveniji.

Pri obravnavi Kovačičeve pritožbe so se vrhovni sodniki obrniti tudi na ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da so deli referendumske zakonodaje neustavni. Med drugim je ustavno sodišče deloma pritrdilo Kovačičevim trditvam, da vlada za referendumsko kampanjo ne bi smela koristiti proračunskih sredstev.

Vili Kovačič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vlada ne more biti enaka drugim organizatorjem kampanje, saj jo zaradi njenega ustavnega položaja zavezuje dolžnost, da volivce o predmetu referenduma informira stvarno, celovito in transparentno. Lahko se v referendumu javno izreče za ali proti zakonu, vendar mora v svojih informacijah predstavljati tako razloge, ki zakon podpirajo, kot tiste, ki mu nasprotujejo". Samo pri takem ravnanju lahko uporablja proračunska sredstva," so zapisali ustavni sodniki.

Ustavno sodišče sicer ni ugotavljajo niti presojalo, ali je v konkretnem referendumskem postopku o zakonu o drugem tiru vlada ravnala v skladu z opisanimi zahtevami. O tem bo po pričanjih Kovačiča, Cerarja in Lebna odločalo vrhovno sodišče.

Možnosti so tri: vrhovni sodniki lahko Kovačičevo pritožbo zavrnejo, lahko ji ugodijo in razveljavijo glasovanje, čemur bi sledil nov referendum, tretja možnost pa je, da vrhovno sodišče ugodi pritožbi, razveljavi glasovanje in samo ugotovi izid referenduma.

Jure Leben | Avtor: Anže Petkovšek Jure Leben Anže Petkovšek

Kovačič je prepričan, da bodo sodniki njegovi pritožbi ugodili in bo referendum o zakonu o drugem tiru ponovljen. Po njegovi oceni bilo najbolje, da bi ga izvedli z jesenskimi lokalnimi volitvami. Če mu vrhovni sodniki ne bi ugodili, pa namerava Kovačič najprej vložiti pritožbo na ustavno sodišče in predlagati začasno zadržanje izvajanja zakona o drugem tiru.

Cerar je glede javne obravnave pred dnevi od odprtju makete drugega tira v Kopru izpostavil, da je treba pravne postopke spoštovati. Upa pa, da bodo v dobro drugega tira ti čim prej končani. Zaradi postopka na vrhovnem sodišču namreč ne morejo steči nadaljnji postopki za začetek gradnje nove železniške povezave med Koprom in Divačo, za katero so že pridobljena tudi sredstva EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dragec 08:50 12.marec 2018.

    Zamislite JJ na čelu SMC

  • Nevica 15:12 11.marec 2018.

    Koriščenje proračunskih sredstev pa ni imelo vpliva na izid referenduma, pača pa vilijeva obsedenost...in nestrokovnost.

  • Avatar Leon
    Leon 12:06 11.marec 2018.

    Ustavni pravnik,ki je pozabil na osnovno načelo prava ! In takšni bodo po volitvah kjub vsemu učili naše otroke na Univerzi ? Fuj in fej !