Slovenija
114 ogledov

Mirovanje največkrat pomeni večjo možnost preživetja kot beg

Teroristični napad v Tuniziji EPA
Kaj narediti, če se znajdete na prizorišču terorističnega napada? Mirovati ali bežati? Ostati v skupini ali se ločiti od drugih?

"Vsekakor smo bolj ogroženi kot pred petimi, desetimi leti," pravi Marjan Miklavčič, nekdanji direktor Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo RS, ki dodaja, da je trenutno žal treba pričakovati, da se bodo teroristični napadi še dogajali. Ocena varnostne ogroženosti v Sloveniji ostaja relativno nizka.

V Sintalu, ki je največja družba varovanja v Sloveniji pa so preventivno pripravili navodila, kako ukrepati v primeru terorističnega napada. Pravilno ravnanje v primeru terorističnega napada vam lahko reši življenje

V primeru eksplozije ostanite na tleh

Kako ukrepati v primeru terorističnega napada | Avtor: Sintal Sintal
Če zaslišite eksplozijo, nemudoma poiščite kritje ali lezite na tla in si zaščitite glavo. V tem položaju ostanite, dokler vam policija, varnostna služba ali gasilci ne omogočijo varnega umika. Upoštevajte, da je pogosto sprožena druga eksplozija v času, ko prvi ljudje priskočijo na pomoč poškodovanim ali ko menijo, da je nevarnost minila.

Med strelskim napadom se ne umikajte v strnjeni gruči

Če niste v polju, ki je neposredno izpostavljeno strelom, po najkrajši poti zapustite ogroženo območje. Ne umikajte se v strnjeni gruči, ki je lahka in privlačna tarča napadalcev. Izogibajte se odprtemu prostoru in iščite ovire, ki vas zakrivajo pred napadalci ter ščitijo pred streli. O nevarnosti obveščajte prihajajoče in jim preprečite pristop v območje.

Na varnem izklopite zvok vseh naprav

Teroristični napadi v Bruslju | Avtor: EPA EPA
Ko se zatečete v varen prostor, zaklenite vrata in prednje postavite ovire. Lezite na tla, proč od steklenih površin. V varnem prostoru izkoristite dodatne elemente za zaščito pred streli (betonske stene, kovinske omare ...). Izklopite zvok vseh naprav, ki lahko izdajo vašo prisotnost (mobilni telefoni, tablični računalniki, predvajalniki glasbe, TV sprejemniki, računalniki ...) – izklopite tudi vibracijsko zvonjenje. Izklopite svetlobna telesa (luč, zasloni).

Mirovanje največkrat pomeni večjo možnost preživetja kot beg

Če se nahajate na ogroženem območju strelcev, poiščite prostor, ki vas zakriva pred vidnim poljem napadalcev. Lezite na tla za trdnejše ovire (zid, kovinske omare in drugo masivno pohištvo), z rokami zaščitite glavo. Mirovanje največkrat pomeni večjo možnost preživetja kot beg. Napadalci največkrat merijo v premikajoče se osebe.

Utišajte mobilni telefon in druge naprave, ki bi z glasovi pritegnile pozornost napadalcev. Trudite se ostati mirni ter pomirjujoče vplivajte na osebe ob sebi. Kričanje, vpitje, glasen jok idr. pritegnejo pozornost napadalcev in s tem povečujejo vašo ogroženost.

Mirujte, dokler se napadalci ne oddaljijo ali dokler vam varnega umika ne omogočita policija oziroma varnostna služba.

Kaj še lahko naredite za svojo varnost?

Teroristični napadi v Bruslju | Avtor: EPA EPA
Kadar prihajate na neznano območje ali objekte preverite, kje so požarni in drugi zasilni izhodi ali prehodi, ki omogočajo varen umik, ter poiščite možne varne prostore in kotičke, kjer bi lahko ostali zakriti pred vidnim poljem napadalcev.

Do policistov z dvignjenimi rokami

Če ste očividec nasilnih ali sumljivih dejanj, takoj obvestite policijo na št 113. Ob napadu sporočite točno lokacijo, število napadalcev, vrsto napada – bombni, strelski, po možnosti sporočite vrsto oborožitve napadalcev. Ob prihodu policije ne tecite proti policijskim vozilom, saj policisti ne morejo razločiti, za koga gre. Ob bližanju policistom držite roke dvignjene in razprte, ki so jasen znak, da ste neoboroženi in nenapadalni. Ne iščite zaščite ob policistih in policijskih vozilih, ki so prav tako tarča napadalcev. Vaša prisotnost lahko tudi ovira njihovo izvajanje varnostnih postopkov.

S sredstvi mobilnih komunikacij na družabnih omrežjih ali internetu ne objavljajte nepreverjenih, neresničnih ali paničnih obvestil in ničesar o aktivnosti policije in drugih varnostnih sil!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 21:23 02.maj 2016.

    Vsekakor je zelo velikodušen, da tudi takšnim izrodkom dovoli hoditi po zemlji...

  • izRODEk 20:24 02.maj 2016.

    Posrani ste od straha. Ko bo prvič počilo še bližje, boste še bolj. :)Alah je velik! :DDD

  • malonaokoli 20:09 02.maj 2016.

    Jaz sem delal v Iraku ko so bombe letele iz Irana in naslednjič smo doživeli teroristični napad v Beirutu, nato še v Kuwaitu ko so Iračani zažgali naftovode, kasneje sem doživel tudi rafal Izraelcev nad Palestinci v Gazi...nikomur ne želim ...prikaži več kaj takšnega doživet in ni pravila kaj storit, ker takrat je vse odvisno samo od sreče in sposobnosti domačina da te iz situacije izvleče na varno. Gradbinci smo vse sorte vajeni po gradbiščih, tudi hude nesreče, ko ti pakistanski delavec iz stolpnice BurjiKalifa prileti iz 16 nadst. pred noge...