Slovenija
1754 ogledov

Mladi zdravniki: Minister nas je ponižal

Zdravniki Profimedias
Mladi zdravniki so prepričani, da sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki, krivdo pri tem pa nosi tudi zdravstveni minister Janez Poklukar.

Mlade zdravnike Slovenije odločitev ustavnega sodišča, da zadrži določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike, ne preseneča, prav tako ne dejstvo, da sta bili izdani dve nasprotujoči mnenji ustavnih sodnikov. Zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju očitajo, da "rešuje zdravstvo brez zdravnikov" ter ga pozivajo k prevzemu odgovornosti.

zdravstvo Slovenija Vlada kršila dogovor, zato so napovedali stavko

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje člena zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Odločitev sodišča je padla sredi pogajanj vlade in reprezentativnih sindikatov o višjih plačah na podlagi sporne določbe.

zivljenje 21.05.13. denar, evro, kovanci, ankovci, foto: shutterstock Slovenija Neuradno: Tako zvišanje plač je pripravljena ponuditi vlada

Vlada RS Janez Poklukar | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kot so opozorili v sporočilu za javnost, je Slovenija v razmerah, v katerih se zdravstveni sistem sesuva. Minister za zdravje, odgovoren za učinkovito in dostopno javno zdravstvo, bi moral biti po njihovem mnenju tisti, ki stremi k vzdržnim in celostnim rešitvam. Nasprotno pa je z ločenimi dogovori z zaposlenimi v zdravstvu, ki so mu napovedali celo stavko, povzročil razdor znotraj zdravstvenih delavcev, dodatno ponižal poklic zdravnika in sprožil splošni val nezadovoljstva, so opisali.

Zahtevo so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, Konfederacije novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost Evelin Vesenjak in Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen.

zdravnik, operacija Slovenija Zdravniki se lahko obrišejo pod nosom, Janša že besni

Javni linč nad zdravniki

Ocenili so, da javnost in sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki. Čeprav se dvig plač zdravnikov sploh ni zgodil, pa je ta po njihovi oceni "medijsko problematiziran do skrajnih meja". Izpostavili so, da prevladuje mnenje, da so vsi poklici v javnem sektorju neposredno primerljivi z zdravniškim. "Nismo prepričani, kaj točno sledi, ali še sploh želimo vlagati napore v popravljanje sistema, ki vidi v nas največje sovražnike in ne partnerje pri nujnih rešitvah," so zapisali Mladi zdravniki Slovenije.

Branimir Štrukelj | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu zapisali, da bodo nadaljevali pogovore z vsemi sindikati. Kot so zatrdili, zdravstveni minister kot zdravstveni delavec dobro razume napore, odrekanja in požrtvovalnost vseh zaposlenih v zdravstvu. "V pogovorih z vsemi sindikati smo vsi skupaj naslavljali problematiko mladih zdravnikov in če smo si bili kje enotni, smo bili v naslavljanju tega, in verjamemo, da bo enako vse do sprejete rešitve," so še navedli.

Janez Janša vlada Slovenija Vladi zmanjkuje časa, negovalcem pa potrpljenja

Osnovne plače zdravnikov se vse od nastanka enotnega plačnega sistema niso spremenile, so spomnili in ocenili, da je obstoječi enotni plačni sistem slab in da zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Hkrati pa ob tem še vedno stojijo za zahtevo celotnega zdravništva pri izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Komentarjev 10
  • Odess_Yanez 08:46 13.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Pišmevuh 18:56 12.februar 2022.

    Idite v Nemčijo.

  • si_rob 18:02 12.februar 2022.

    Ni vas minister ponižal. Ponižali ste se sami. Je že res, da vas učijo na faxu kako ste najbolj superjorni in pametni, da vam sestre na sežejo do gležnjev. Brez njih ste pa jalovi. Boste šli v tujino, ker tu ...prikaži več ni perspektive? Ok. Vrnite denar družbi ki vas je brezplačno šolala in pojdite. Pismo naslovite raja na vašega kolego Kuštrina, on vam je zakuhal godljo, minister jo bo pa pojedel. Dober tek vsem udeležencem v sranju!!!