Slovenija
91751 ogledov

Mnogo hitreje se je zgodilo to, česar smo se bali

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Nacionalni laboratorij je opravil sekvenciranje vzorcev, odvzetih prejšnji teden, med njimi tudi vzorce dijakov, ki so se vrnili z maturantskega izleta iz Španije.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je v sodelovanju s KISLD UKC Ljubljana analiziral vzorce pozitivnih testov PCR, ki so bili odvzeti med 5. in 11. julijem. Nekateri od prejetih vzorcev so povezani tudi z udeleženci, ki so se vrnili z maturantskega izleta iz Španije. "Točnih podatkov, kdo od testiranih oseb je bil udeleženec maturantskega izleta, nimamo. S temi podatki razpolaga epidemiološka služba," so pojasnili v sporočilu. 

"Od 166 vzorcev smo delta različico potrdili pri 148 vzorcih (89 %). 60 % potrjenih vzorcev z različico delta je v starostni skupini 17-18 let; od teh jih 84 % prihaja iz gorenjske in jugovzhodne statistične regije," so pojasnili. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NLZOH NLZOH

Zanimiva je primerjava podatkov sekvenciranja, o katerem poroča NLZOH danes, in podatkov, o katerih je poročal laboratorij včeraj. Kot je razvidno iz spodnje slike, je delta različica do 4. julija v Sloveniji pridobivala na moči. 

podatki različice virus covid-19 | Avtor: NLZOH NLZOH

Iz današnje slike pa je razvidno, kakšen zagon je dobila le v nekaj dneh. Različico alfa (na sliki v zeleni barvi), ki je povzročila pomladni val okužb, so v zadnjem sekvenciranju odkrili le v enajstih primerih. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NLZOH NLZOH

Preostalih dveh različic s statusom različice posebnega pomena (beta in gama) v tem obdobju niso potrdili.

"Poročamo tudi dva nova primera različice C.36.3, ki je znana tudi kot C.36 s pridruženo mutacijo L452R (C.36+L452R). C.36.3 je s strani ECDC trenutno uvrščena kot različice, ki jih podrobneje spremljamo (VUI – Variants under investigation). Oba primera sta iz obalno-kraške statistične regije," so navedli. 

podatki epidemija covid-19 | Avtor: NLZOH NLZOH

Pri nas še ena nova različica

"Prvič smo potrdili tudi primer različice B.1.621, ki jo ECDC prav tako uvršča med različice, ki jih podrobneje spremljamo. Prvič je bila zaznana januarja 2021 v Kolumbiji. Za to različico so značilne naslednje kritične mutacije: R346K, E484K, N501Y, D614G, P681H. Potrjen primer je iz savinjske statistične regije," so o novi različici povedali na NLZOH.

NLZOH je skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo do zdaj skupno potrdil 348 primerov delta različice in 6 primerov delta+ različice, 10.738 primerov alfa različice, 29 primerov beta različice in 8 primerov gama različice. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico joto v 6 primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

Delta bolj nalezljiva in z drugačno simptomatiko

"Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivamo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici," pozivajo v NLZOH. Pomembno je tudi poudariti, da so najpogostejši simptomi pri delta različici drugačni kot pri prejšnjih različicah. Potek je bolj podoben hudemu prehladu z navadnim nahodom, slabim počutjem in bolečinami v žrelu. Med simptomi ni izgube okusa in voha. 

Kaj to pomeni za epidemiološko stanje v državi?

"Dosedanje izkušnje s širjenjem epidemije, ukrepi in novimi različicami virusa nam zagotovo narekujejo previdnost in čim hitrejše cepljenje. Potencial za novi, 4. val, je namreč enak ali morda celo nekoliko večji, kot je bil v poletju 2020. Lani jeseni smo brez cepiva obvladovali širjenje različice alfa, letos pa bomo z zmerno precepljenostjo (40-50%) obvladovali dosti (60%) bolj kužno različico delta," nam je pojasnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan.

"Ob predpostavki, da trenutna precepljenost približno kompenzira večjo kužnost virusa, lahko pričakujemo približno enako dogajanje, kot lani. Dejstvo, da imamo letos v juliju dosti več potrjenih primerov covida-19, kot smo jih imeli lani, pa bi v športnem žargonu lahko pomenilo tudi 'leteči start'. Poleg tega ocenjujemo, da je v Sloveniji še vsaj 700-800.000 prebivalcev, ki covida-19 niso preboleli in se tudi niso cepili," je poudaril. "Bolj natančne projekcije v tem trenutku žal niso mogoče. Potek epidemije je namreč, kot so to v preteklem tednu pokazali maturanti, zelo močno odvisen tudi od naključnih dogodkov, ki jih je zelo težko predvideti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • dani5 09:30 17.julij 2021.

    Bil bi že čas, da znanstveno dokažejo virus in kako se prenaša. Zaenkrat je samo teorija, ki obstaja v računalniku in ne v naravi.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:52 17.julij 2021.

    Ne vem zakaj taka panika, cepljeni smo baje zaščiteni, necepljeni pa se korone ne bojijo. Delta naj bi bila po besedah strokovnjakov primerljiva prehladu. res ne razumem več.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 22:19 16.julij 2021.

    iz prve roke; vsi dijaki, ki so se vrnili iz Španije so zdravi nihče od njih ni zbolel za delto, poročajo, da jih na naši meji nazaj nihče niti ni pogledal.