Slovenija
55 ogledov

MNZ išče rešitve za gnečo na meji

Obrežje Barbara Barbič
Obvezno sistematično preverjanje vseh potnikov pri prestopu zunanje schengenske meje je povzročil dolge čakalne dobe na meji. Obseg preverjanja se je povečal za desetkrat v primerjavi z lanskim letom.

"Minuli vikend smo pričakovali povečan promet, saj so nekatere države že začele z dopusti ob prihajajočih praznikih. Slovenija je namreč kot tranzitna država v tem času tudi sicer nadpovprečno obremenjena s prometom. Nov režim pa je na naših mejah še dodatno povzročil dolge čakalne dobe," pravijo na ministrstvu za notranje zadeve. "Obseg preverjanja se je v teh dneh povečal za desetkrat v primerjavi z lanskim letom. Tako je npr. mejni prehod Obrežje v teh dneh prestopilo 115.252 potnikov (izstop 73.117), Gruškovje 65.456 (izstop 42.084), Starod 33.645 (izstop 20.024), Sečovlje 34.111 (izstop 19.536), Jelšane 29.025 (izstop 16.051)." 

Na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji je MNZ sprejelo ukrepe, s katerimi so zmanjšali čakalne dobe na mejnih prehodih. Policija je začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. "Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda, saj so tovrstni postopki v že omenjeni uredbi tudi predvideni," so poudarili na ministrstvu. 

Ministrstvo išče rešitve

Policija bo ukrep izvajala do nadaljnjega. Hkrati iščejo rešitve, ki bodo prijazne do potnikov in ki bodo sledile zastavljenemu cilju uredbe, ki je zagotavljanje varnosti schengenskega območja. 

Slovenija je ob pripravi uredbe opozorila na dolge čakalne vrste. "Preverjanje vseh potnikov brez logičnih izjem po našem mnenju ni ukrep, ki bi bil proporcionalen s ciljem uredbe. Zato se je Slovenija zavzemala za širši nabor izjem od sistematičnega preverjanja (npr. otroci do 12 leta in mladoletne osebe, ki potujejo v spremstvu staršev, učenci na organiziranih ekskurzijah, starejše osebe, ki potujejo organizirano, imetniki dovoljenj za obmejni promet)."

Ministrstvo bo danes Evropski komisiji posredovalo informacije o dogajanju in težavah, s katerimi so se policisti in potniki soočali na mejnih prehodih. Obenem bodo predstavili ukrepe, ki so jih in jih še vedno izvajajo za normalizacijo stanja na mejnih prehodih. 

Sestali se bodo še ta teden

Evropska komisija bo še za ta teden sklicala poseben sestanek. Namen sestanka bo preučitev izvajanja sistematičnega nadzora in morebitnih težav, ki se lahko pojavijo na nekaterih zunanjih mejah zaradi izvajanja novih določb. 

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos je opozoril, da je treba pri morebitnem odstopanju od pravil obvezno izvesti oceno varnostnega tveganja. Komisija je opravila pogovore tako s slovenskimi kot hrvaškimi in grškimi organi. 

Vse članice, ki bi želele uvesti zgolj ciljno usmerjeno preverjanje, je opozoril na pogoje iz uredbe. V prvi vrsti mora biti obvezno izvedena ocena tveganja glede morebitnega učinka takšnega odstopanja na varnost. "Odstopanja so možna samo, če predhodna ocena tveganja pokaže, da raven varnosti ni ogrožena," so poudarili v Bruslju.

"Komisija jasno poudarja, da zakonodaja od držav članic zahteva izvajanje sistematičnega nadzora vseh državljanov EU na podlagi ustreznih podatkovnih baz," so še poudarili v Bruslju in dodali pričakovanje komisije, da bodo tiste države članice, ki bi na določenih mejnih odsekih želele uporabiti odstopanja, čim prej izvedle zahtevano oceno tveganja.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Pepe007 07:52 11.april 2017.

    Sistematično preverjanje predvsem pomeni, da državljana EU, ki si mu izdal dokumente za potovanje, je.eš na meji po možnosti v neki drugi državi. Ali EU ni sposobna znotraj poiskati oseb, ki "predstavljajo varnostno tveganje"? Očitno ni in to priznava.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:37 10.april 2017.

    Mrklovo dajte na mejo.Ona je privlekla to gamad v EU.

  • maresem 19:20 10.april 2017.

    Ne jamrajo.... iščejo rešitve....