Slovenija
3 ogledov

"Moja vlada začela mandat kot gasilska ekipa“

poslovno kosilo Marka Kos Marko Alenka Bratušek Nataša Čepar
Premierka Alenka Bratušek je na poslovnem kosilu v Kopru poudarila, da moramo reforme sprejeti zaradi nas samih.

Prvi znaki okrevanja slovenskega gospodarstva so že vidni, vendar je to šele začetek, je na poslovnem kosilu v organizaciji Deloitte SheXO kluba Slovenija v Kopru poudarila premierka Alenka Bratušek. Vlada po njenem ve, kaj je treba narediti in kako, predvsem pa razume, da moramo to narediti ne zaradi zunanjih pritiskov, ampak zaradi nas samih.

Kot je spomnila predsednica vlade, je Nemčija potrebne reforme sprejela že pred leti in je bila ob izbruhu krize pripravljena, medtem ko je Slovenija "predolgo čakala".

Prvi znaki okrevanja so tu

"Moja vlada je začela mandat kot gasilska ekipa. Sprejeli smo potrebne reforme, da bi stabilizirali gospodarstvo in prvi znaki okrevanja so že tu, vendar razumemo, da je to šele začetek in da je delo daleč od tega, da bi bilo končano," je izpostavila.

Ob tem je dodala, da vlada "točno ve, kaj moramo narediti in kako, predvsem pa razumemo, da moramo to narediti ne zaradi kakšnih zunanjih pritiskov, ampak zaradi nas samih in prihodnosti naših otrok".

Navedla prednostne naloge

Med prednostnimi nalogami v prihodnjih mesecih je premierka izpostavila stabilizacijo bančnega sistema in konsolidacijo javnih financ ter pomen tujih neposrednih naložb. Vlada tako po njenih besedah veliko truda vlaga v povečanje tujih naložb. Prednosti Slovenije za potencialne investitorje so zdrava industrijska osnova, dobro razvita infrastruktura, dostop do regionalnih trgov ter izobražena delovna sila.

Bratuškova je napovedala še, da bo privatizacija državnih podjetij tekla prek transparentnih javnih ponudb, pri čemer bodo dali prednost strateškim partnerjem, ki bodo pokazali interes za dolgoročno prisotnost in ki imajo za ta podjetja trdne razvojne načrte. Vlada bo tudi organizirala investicijske konference v nekaterih evropskih poslovnih središčih, ena od teh bo 28. novembra v Düsseldorfu.

Vse članice EU bodo morale sprejeti reforme

Gostja poslovnega kosila je bila tudi nemška državna sekretarka na zveznem zunanjem ministrstvu Cornelia Pieper, ki je opozorila, da je dolžniška kriza povzročila nastanek sredobežnih sil v EU in da se maje zaupanje v sam evropski projekt. Po njenem prepričanju bodo morale vse države članice sprejeti potrebne reforme za zagotovitev večje konkurenčnosti, da bo EU lahko ohranila korak z novimi centri moči v svetu. Ob tem je spomnila, da je Nemčija pred desetimi leti veljala za evropskega bolnika in poudarila, da so bile reforme zanje boleče.

Prav tako je Pieperjeva izrazila prepričanje, da je potrebno v Sloveniji vztrajati pri privatizaciji, ki bo lahko osvobodila posel od omejitev državnega lastništva, kar je tudi v interesu Slovenije.

Zbrane sta pozdravili tudi slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko in nemška veleposlanica v Ljubljani Anna Elisabeth Prinz.

Kot je pojasnila Barbara Žibret Kralj, sicer pobudnica ustanovitve kluba poslovnih žensk, so danes pripravili nekoliko drugačno poslovno kosilo pred nogometno tekmo ženskih reprezentanc Slovenije in Nemčije. S poslovnim kosilom so želeli predvsem utrditi vezi med slovenskim in nemškim gospodarstvom.

Komentarjev 12
  • francek 07:33 27.oktober 2013.

    .... s podeljevanjem

  • francek 06:58 27.oktober 2013.

    Skrajni čas je, da za zločine, ki so jih komunajzarji izvajali nad civilnim prebivalstvom po 2. sv. vojni nekdo odgovarja

  • francek 06:55 27.oktober 2013.

    Tvoja vlada SD, LDS... je v preteklosti z podeljevanjem tovarišijskih nepovratnih kreditov zapufala Slovenijo in z kreditiranjem se še kar nadaljuje