Slovenija
27643 ogledov

Moral plačati strošek, za katerega sploh ni vedel, da obstaja

Baragovo semenišče Anže Petkovšek
Posameznika jezi, da na plačilo ni bil predhodno opozorjen. Odgovorni mu odgovarjajo, da je vse zapisano v pogodbi.

Za vsakega študenta se študentski dnevi enkrat končajo. Tisti, ki so do takrat bivali v študentskem domu, morajo le-tega do določenega termina zapustiti. V nasprotnem primeru morajo plačati stroške, ki ob tem nastanejo. S tem se je v praksi seznanil eden izmed posameznikov, ki je svojo izkušnjo delil v Facebookovi skupini, namenjeni študentskim zadevam. 

Baragovo semenišče | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V zapisu je navedel, da je s strani Študentskega doma Ljubljana prejel poziv, da se mora zaradi izgube študentskega statusa do 6. oktobra 2023 izseliti. Če tega ne stori, ga izselijo oni, posameznik pa bo moral kriti stroške izselitve. Posameznik se je roka držal, a je kljub temu presenečen prejel obvestilo za plačilo bivanja med 1. in 6. oktobrom 2023. 

Baragovo semenišče ljubljana Slovenija 207 študentov bo čez noč ostalo brez sobe

dopis ŠDL | Avtor: Bralec Bralec
Pove, da v dopisu, ki ga objavljamo, za nastanek stroškov za čas bivanja v študentskem domu brez statusa, ni prejel nobenega opozorila. Prepričan je, da gre za zavajanje, saj lahko sedaj od njega pričakujejo dodatnih 90 evrov. Če bi vedel za to, bi svoje bivanje v domu omejil na 1. oktober 2023, z dnem prehehanja študentskega statusa, zatrjuje.

Na ŠDL odgovarjajo, da se je stanovalec, ki mu potečejo pogoji, dolžan izseliti iz doma in prepustiti prostor tistim, ki pogoje izpolnjujejo.

Obveznost plačila in pravica do subvencionirane cene bivanja je po njihovih besedah opredeljena v nastanitveni pogodbi. Dodajo, da so stanovalci dobro seznanjeni, da jim pravica do subvencioniranega bivanja pripada zgolj v času veljavnosti odločbe, s katero so pridobili pravico do subvencioniranega bivanja, in da morajo v nasprotnem primeru plačati tržno ceno. Ravno tako so seznanjeni, da jim z izgubo pravice do subvencioniranega bivanja izteče pravica do bivanja v ŠDL in se morajo izseliti.

"Študentom, ki niso oddali prijave na razpis in podaljšali bivanja, je bilo 15. 9. 2023 poslano obvestilo o izteku Nastanitvene pogodbe, v katerem je natančno navedeno, kaj pomeni izguba pravice do subvencioniranega bivanja, iztek nastanitvene pogodbe ter kakšne so njihove obveznosti, in sicer glede pravočasne izselitve in tudi plačil v primeru, da se zakonitih rokov ne bi držali," trdijo na ŠDL.

Stanovanje v Ljubljani Slovenija Slovenija Bizarni primeri oddaje stanovanj v Ljubljani

Za naš medij razložijo, da so omenjenim stanovalcem 28. septembra poslali obvestilo o postopku pravočasne izselitve in komisijske izselitve v primeru, da se ne bi pravočasno izselili. V obvestilu so zapisali datum, po katerem bo ŠDL opravil komisijsko izselitev. "Spremno besedilo k temu obvestilu ponovno opozarja na obveznost plačila tržne cene pri bivanju brez pravice do subvencioniranega bivanja," še omenijo.

Baragovo semenišče | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Njihove izkušnje sicer kažejo, da se večina stanovalcev izseli pravočasno in prostovoljno, vedno pa se najdejo tudi taki, ki iz takih ali drugačnih razlogov z izselitvijo zavlačujejo. "V tem primeru uporabimo mehanizem komisijske izselitve. To se zgodi izjemno redko, zato do sedaj za izselitev nismo nikoli potrebovali intervencije policije," svoje izkušnje delijo na ŠDL.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Toni 13:08 25.oktober 2023.

    Super!! Mati narava je bila zelo skromna, tudi šolanje ni imelo učinka.

  • Naklonsky 10:31 25.oktober 2023.

    Bil bi vsaj tiho in plačal, bedak.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:56 25.oktober 2023.

    No, lep primer kakšni kreteni kasneje pridejo na ablast..