Slovenija
2755 ogledov

Priljubljeni slovenski portal uvaja spremembe, ki jih številni ne bodo veseli

avto Profimedia
Portal Prevoz.org uvaja spremembe v zaračunavanju prevozov. Za iskalce prevoza sprememb za zdaj (še) ni na vidiku.

Spletna platforma za deljenje prevozov Prevoz.org je sporočila, da so se odločili za spremembo zaračunavanja, ki je bila, kot so zapisali, nujna za nadaljnji razvoj in vzdrževanje portala. Z 20. julijem bodo tako začeli zaračunavati uporabo storitve za voznike, vendar zgolj v primeru, ko bodo posamezniki objavili ponudbo za več kot deset voženj na teden.

prevoz.org Nadzor Slovenija Inšpektorji so se spravili na prevoz.org, kaznovali so tri prevoznike

Ta ukrep jim bo po njihovih besedah olajšal nadzor nad vozniki, saj bodo od njih z zaračunavanjem prejeli dodatne podatke. Prav tako bodo lažje odstranili tiste voznike, ki ne upoštevajo pravil platforme Prevozi.org. Mnogi, ki so storitev že uporabljali, so doživeli kako slabo izkušnjo. Vendar pa nespoštljivim in nevarnim voznikom do sedaj praktično ni bilo mogoče preprečiti uporabe platforme.

Napovedali so tudi nadgradnjo portala, ki bo omogočila lažje povezovanje s ponudniki prevozov in ocenjevanje obeh strani (tako ponudnikov kot iskalcev). 

prevoz.org | Avtor: zajem zaslona/prevoz.org zajem zaslona/prevoz.org

Za iskalce prevozov zaenkrat na vidiku ni sprememb, saj zanje uporaba prevozov še vedno ne bo plačljiva. Cena dodanega prevoza bo znašala deset centov oziroma ena kamela (op. a. -kamela je prepoznaven logo portala). Vsak uporabnik bo tedensko prejel deset brezplačnih kamel, ki se ne bodo seštevale. To pomeni, da je na računu naenkrat lahko le deset brezplačnih kamel, ki predstavljajo deset brezplačnih prevozov znotraj Slovenije v sedmih dneh. Če bodo vozniki v zadnjih sedmih dneh presegli deset dodanih prevozov, se bo začelo zaračunavanje. Minimalni nakup je sto kamel, kar je deset evrov z vključenim DDV.

Obstaja tudi cenik mednarodnih prevozov. Iz Slovenije v Hrvaško, Avstrijo ali Italijo stane en dodan prevoz  50 centov (5 kamel), v druge države pa en dodan prevoz znaša en evro (10 kamel).

Portal najbolj priljubljen med študenti in zaposlenimi

avto | Avtor: Profimedia Profimedia
Spomnimo: skupino za deljenje prevozov po vsej Sloveniji je ustvarila skupina študentov računalništva in družboslovja, njen namen pa je bila predvsem pomoč pri koordinaciji prevozov znotraj Slovenije. Portal je hitro postal priljubljen, zlasti med študenti in številnimi zaposlenimi. Statistika spletne strani kaže, da je največji delež uporabnikov starih med 25 in 34 let (33 %). Sledijo uporabniki, stari med 18 in 24 let (28 %), in tisti med 35 in 44 leti. Uporabnikov, ki so stari med 45 in 54 let, je 10 odstotkov, starejših od 55 pa le 3 odstotke. 

Skupina deluje tako, da ponudniki prevoza objavijo relacijo, uro in ceno prevoza – denimo prevoz iz Ljubljane do Maribora ob 16. uri, ki stane pet evrov. Ko uporabnik klikne na izbrani prevoz, tam dobi ime voznika oziroma voznice, običajno pa je vpisan tudi model avta, zato da se z voznikom lažje najdeta. Prav tako je nevedeno število prostih mest v avtomobilu. Voznik lahko označi, ali ima sklenjeno zavarovanje za potnike in ali ustavlja po poti, torej med začetno in končno lokacijo. Za ogled telefonske številke voznika se je v portal treba prijaviti.

Prevoz.org | Avtor: zajem zaslona prevoz.org zajem zaslona prevoz.org

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:07 10.julij 2023.

    Ma dajmo kupiti študente!