Slovenija
23 ogledov

Motorke že čakajo

Srebraste javorje na Privozu bodo verjetno zamenjali z novo vrsto ginko. Žurnal24 main
Na tržnici – nad bodočo garažno hišo – bodo zamenjali 44 dreves, platane na Kongresnem trgu bodo menda ostale.

Na Vodnikovem trgu bodo nad parkirno hišo, ki jo bodo zgradili pod tržnico, “44 obstoječih dreves zamenjali s 40 novimi vrste Sophora japonica”, pravijo v službi za razvojne projekte in investicije na Mestni občini Ljubljana (MOL).

“Pri Sophori japonici je lahko težavno, da julija in avgusta z nje padajo cvetovi. Je pa lepo drevo, senca je boljša kot pri gledičijah, ki so tam zdaj,” meni Jože Bavcon, direktor botaničnega vrta. Erik Vidmar, vodja arboristov iz Tise, pripominja, da imajo gledičije veliko trnje, ki je strupeno. Predvidena nova vrsta dreves pa je takšna, da laiki razlike niti ne bodo opazili.

 

Višji standard

270 dreves. JP Snaga je letos zamenjalo 270 dreves; kot pravijo, so zvišali standard velikosti sadik, in sicer na obseg debla od 20 do 25 centimetrov en meter nad tlemi. Tako drevo zraste v petih ali šestih letih.

Zaščiteni kostanj pred Mahrovo hišo bo gradnjo garaže preživel, pravijo na MOL, toda Bavcon o tem dvomi: “Ta kostanj je nevaren, tako je dotrajan. Če se bo tam delalo, zanj najbrž ni rešitve.” Kostanjev drevored, še pravijo na MOL, pa bodo dopolnili z dvema drevesoma.

Platane na Kongresnem trgu, kjer bo prav tako podzemna garaža, bodo menda ostale, čeprav na MOL o njih ne želijo govoriti. “Če bodo kopali pod njimi,” pravi Bavcon, “jih bo treba posekati.Obrezovati korenine pri tako velikih drevesih je namreč nevarno.”

Težavni drevoredi
Letos je bila med večjimi obnovami zamenjava drevoreda na Linhartovi cesti. Predvidoma letos bodo prenovili še štiri drevorede, pravi Matjaž Karner iz Javnega podjetja (JP) Snaga.

V drevoredih na Privozu in Janežičevi cesti zdaj rastejo srebrasti javorji, ki so bili pred časom obglavljeni in nimajo prave oblike, poganjki pa so daljši od desetih metrov in zato nevarni. “Razmišljamo o zamenjavi z novo vrsto ginko,” meni Karner.

Na Ulici Goce Delčeva so podobno težavne gledičije, ki tudi dvigujejo asfalt. Pri JP Snaga razmišljajo, da bi tam posadili manjša drevesa: kroglasti javor, okrasne češnje ali pa Liquidambar. Stebrasti hrasti na Ulici Jana Husa pa so v slabem zdravstvenem stanju. Zamenjava bo najbrž podobna kot na Ulici Goce Delčeva.

“Za vzdrževanje mestnega drevja je letos predvidenih okoli 800 tisoč evrov,” doda Karner. Drevorede je po njegovih besedah najbolje menjavati jeseni, posamezna drevesa pa zamenjujejo vse leto razen od junija do septembra, ko je biološki rok saditve neustrezen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.