Slovenija
4612 ogledov

MZZ na zagovor kliče veleposlanico

Ministrstvo za zunanje zadeve. Žurnal24 main
Slovenija Avstrijo poziva k ukrepanju.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo zaradi spletne objave podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, so danes sporočili iz Mladike. 

Zunanje ministrstvo je preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ na družbenem omrežju Instagram.

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce namreč pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

"Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške," še sporočajo z ministrstva.

Poziv k ustreznim postopkom

Slovenija zato pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Ministrstvo je izrazilo tudi posebno zaskrbljenost nad dejstvom, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, ki je namenjena mladim.

Spletno objavo, ki sicer ni več dostopna na profilu omenjenega podmladka, so danes obsodili tudi v strankah SD in SDS. Odzvala se je tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP), ki je dejala, da gre za povsem nedopusten napad in da bi se morala FPÖ distancirati "od te nesprejemljive sovražnosti svoje mladinske organizacije".

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost že v torek zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta bila vselej del koroške identitete".

vlada janez janša Slovenija Janša obsodil severne sosede: "So Putinovi prijatelji povrh vsega!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • robi2107 01:56 10.februar 2023.

    To je vse brez veze. Če bi naši imeli kaj jajc, bi notificirali nasledstvo ADP in potem problematizirali državnost Avstrije zaradi neizpolnjevanja 7. člena ADP. Z drugimi besedami: zahtevali bi ukinitev AT kot države zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz listine, ki ...prikaži več je temelj njene državnosti. Seveda si naši tega ne upajo. Ne levi, ne desni, ne srednji. Gledamo enako servilnost, kot so jo izkazovali do kockastih. Drug problem je, da je ADP deponirana v Moskvi, mi pa smo z Rusijo v proxi vojni.

  • Kmodri 23:59 09.februar 2023.

    Avstrijski Korošci nikoli niso opravili z lustracijo nacifašizma. Svobodnjaki so po svoji mentaliteti podobni Putlerju. Slovenija bi morala nemudoma uvesti povračilne ukrepe in začasno uvesti kontrolo na meji z Avstrijo, zaradi nevarnosti delovanja nacističnega Hajmadinstva na ozemlju naše države. A ...prikaži več na ne bo šlo, ker smo še vedno dunajski kočjaži! Imamo sramotno zunanjo politiko, ki si ne upa ratificirati Meddržavno pogodbo.

  • Soljatar 21:56 09.februar 2023.

    ruska kurba Fajonka pa ruskega veleposlanika zaradi špijunov seveda ne bo povabila na zagovor, pa je razlog za to neprimerljivo večji, kot neka brevezna objava podmladka Avstrijske stranke na twitterju...prokleti rusofili smrdiljivi, pobit vas je treba vse...marš.