Slovenija
203 ogledov

Na Bohinjskem jezeru nič več zastonj

Bohinj Saša Despot
Za plovbo po Bohinjskem jezeru obvezna uporaba vstopno-izstopnih mest in plačilo.

Bohinjski občinski svetniki so na današnji seji sprejeli odlok o plovbnem režimu, s katerim želijo vzpostaviti red na Bohinjskem jezeru. Uporabniki plovil bodo tako odslej morali uporabljati točno določena vstopna-izstopna mesta in za infrastrukturo tudi plačati. Cena za en dan bo dva, za en teden pet, za vse leto pa 20 evrov.

"V zadnjem času smo bili zaradi sprejemanja odloka deležni takšnih in drugačnih kritik. Vendar naš namen ni, da bi koga omejevali, temveč želimo le določiti pogoje, pod katerimi se odvijajo dejavnosti na naših vodah. Verjamem, da bo čas pokazal, da smo storili prav in da je odlok dobronameren," je izpostavil bohinjski župan Franc Kramar ter dodal, da podobni odloki veljajo na primer tudi za Sočo, Kolpo in Ljubljanico.

Bohinjsko jezero | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za uporabo bo potrebno plačati

"Ideja odloka je vzpostaviti red na našem jezeru, da bi ga tudi v prihodnosti ohranili kot naravno vrednoto," je poudaril občinski svetnik Bojan Traven. "Nikomur ne branimo nobene dejavnosti na jezeru, vzpostavljamo le sistem izvajanja. Jezera ne moremo prepustiti stihiji," je dejal in dodal, da so odločitve za vzpostavitev reda pač nepopularne.

"Vemo, kaj hočemo z jezerom. Vemo, da je treba omogočiti najrazličnejše dejavnosti, hkrati pa je prav, da tisti, ki več uporabljajo jezero za njegovo vzdrževanje tudi več plačajo," je poudaril Traven, ki meni, da postavljene cene vendarle niso visoke in so precej nižje od tistih, ki jih predvideva osnutek novega plovbnega režima na Blejskem jezeru.

Plovbni režim

Ob pripravi plovbnega režima so se v Bohinju usklajevali s številnimi deležniki - društvi, klubi, turističnimi ponudniki in svetniškimi skupinami. "Vendar odlok ni čisto optimalen in tudi nikoli ne more biti, saj imamo preveč deležnikov, med katerimi ima vsak svoje poglede nanj," je povzel svetnik Robert Franjič.

slovenija 04.07.13, Bohinj, bohinjsko jezero, jezero, Cerkev, Obcina Bohinj, fot | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Svetniki so odlok v današnji drugi obravnavi podprli skoraj soglasno. Še pred tem so potrdili tudi nekaj amandmajev, ki so v korist bohinjskim društvom. Tako so sklenili, da so plovila v lasti domačih športnih društev in ribiške družine, ki so registrirani v Občini Bohinj in izvajajo vodne dejavnosti v javnem interesu, upravičena do 50-odstotne znižane pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest in privezov.

Do 18 let zastonj

Naknadno so odločili še, da so plovila, ki jih v teh društvih za svoje treninge uporabljajo mladi do 18 let, v celoti oproščena plačila pristojbine. Na ta način želijo mlade spodbujati k športnim aktivnostim. Podobno že velja tudi za uporabo ostale infrastrukture v občini.

Poleg tega so se svetniki strinjali, da sedmim vstopno-izstopnim mestom, ki so jih določili, dodajo še mesto pri Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju, in sicer za potrebe izobraževalnega procesa. Ostala vstopno-izstopna mesta so pomoli pri cerkvah Sv. Janeza in Sv. Duha, kampu, ribogojnici, pod Voglom, v zalivu pri Naklovi glavi in ob južni strani mostu pri cerkvi sv. Janeza.

S supi le na določenih točkah

Uporabniki različnih plovil, tudi supov, bodo lahko na jezero vstopili le na omenjenih točkah, kjer bodo plačali pristojbine za uporabo, iz katerih bo občina financirala vzdrževanje infrastrukture. Uporaba vstopno-izstopnih mest in plačilo pa ne bosta potrebna za manjša plovila, kot so jadralne deske, kajti, manjši napihljivi čolni in podobni rekviziti.

Komentarjev 13
  • leonardo 08:11 05.februar 2016.

    Pozabil si na velikega lastnika v Sloveniji. CERKEV. Naj bo to na Bledu ali Bohinju.

  • KOJAK 07:38 05.februar 2016.

    Dragi Bohinjci, Že od malega sem zahajal v Bohinj in to z veseljem, zdaj pa me tam že 20 let NE VIDITE VEČ in OSTALO BO TAKO. Odkar je župan postal črnograditelj Kramar gre vse samo že navzdol. Cilj je ...prikaži več le še kasirati kasirati, ponuditi pa ni kaj. V tem času je uspelo postaviti le nek pomol kjer pristaja neko čudo od potniške ladje, hoteli propadajo, ljudi ni, obisk je boren. Včasih se spomnim je bilo polno tabornikov in mladine, pa ste vse pregnali. Še največ je redarjev ...ŽAL

  • Harrison 07:36 05.februar 2016.

    Odlok se lahko napiše tudi brez eurov. Tako se ne moremo znebiti občutka, da se hlapci kapitalizma. Res so danes cene bolj kot ne simbolične, vendar vsi dobro vemo, da se čez čas ta vsota ne duplira ampak množi na ...prikaži več pretege. Toliko časa ga boste sra*li, da še tistih ne bo več, ki so zapriseženi obiskovalci Bohinja.