Slovenija
49 ogledov

Na čakanje, ker ni dela

Delavci mirnskega Preventa imajo delo zagotovljeno le še do konca tega meseca. ( Žurnal24 main
Prevent Mirna. Če ne bodo zagotovili nadomestnih programov, bodo konec poletja obrat zaprli.

 

Težave celotne skupine. Koroška. Tamkajšnji obrat Preventa je v podobnem položaju kot mirnski, je povedal Zorman. “Določeno število delavcev se bo zmanjševalo in verjetno bodo v sklopu tega delali program presežnih delavcev,” je pojasnil. “Težava je v celotni skupini Prevent oziroma v celotni panogi. Ta se ukvarja z zmanjšanjem naročil in velikimi likvidnostnimi težavami,” pa je pojasnil Hudopisk. V skupini je sicer od 350 do 400 delavcev preveč.

Konec maja se iztečejo naročila v mirnskem Preventu, delavci pa bodo začeli dobivati odločbe za čakanje na delo doma, so včeraj zaposlenim povedali predstavniki uprave. “Za nas ni dela. Slabo kaže,” so zaskrbljeni delavci, saj je njihova usoda odvisna od tega, ali bo vodstvu uspelo najti nadomestne programe.

Program presežnih delavcev
Delavci bodo odločbe za čakanje dobili okoli 20. maja. Po navedbah Vladimirja Zormana, predsednika sindikata družbe Prevent, bodo dobili tudi stoodstotno nadomestilo. “Istočasno bomo začeli program presežnih delavcev, ki po izkušnjah traja tri mesece. V tem času bomo iskali nadomestne programe, ki bi omogočili nadaljevanje proizvodnje. Če nam to ne bo uspelo, lahko sledi zaprtje lokacije,” je pojasnil Matjaž Hudopisk, član uprave družbe Prevent.

Tudi če obrata na Mirni ne bodo zaprli, ni jasno, v kolikšnem obsegu se bo ohranil. “Za zdaj je težko reči. Na tej lokaciji se program konec maja preneha proizvajati. Naslednik tega programa pa se ne bo izdeloval v Sloveniji, ker se je kupec odločil za selitev v Bosno in Hercegovino,” je razložil Hudopisk.

Zdaj le tri dni na teden
Lahko še upamo, da se bo kakšno delovno mesto na Mirni vendarle ohranilo,” meni Majda Marolt, sekretarka Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje. V obratu je zaposlenih okoli 260 delavcev, ki zdaj delajo le tri dni v tednu, a imajo polno plačo, je povedala.

3 dni v tednu delajo zdaj v Preventovem obratu na Mirni.

Obveznosti poravnane
Če se bo zgodil najbolj črn scenarij, bodo delavci dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi in skladno s tem tudi tisto, kar jim pripada. Za odpuste vemo, da se to ne zgodi čez noč, ampak traja tri, štiri mesece in v tem času se bo zadeva razreševala,” je poudaril Zorman. Delavci naj bi tako odpovedi pogodb, če upravi ne uspe zagotoviti novega posla, prejeli konec avgusta ali septembra, je povedal Hudopisk in potrdil, da bodo delavci dobili vse, kar jim po zakonu pripada. “Do zdaj je Prevent vse obveznosti do vseh delavcev poravnal,” je pojasnil in dodal, da delavci letos še niso dobili regresa, ga pa bodo po dogovorih s sindikati dobili do konca junija.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.