Slovenija
12911 ogledov

"Na istem mestu sem bila dvakrat žrtev zlorabe"

Ljubljana, bankomat
1/5
EPA
Na istem bankomatu v središču Ljubljane sem bila dvakrat žrtev zlorabe, nam je potožila bralka, njena materi se je na istem bankomatu to zgodilo pred nekaj leti. Kako je to mogoče sredi mesta, kjer je toliko ljudi.

Bralka je poleti na bankomatu pri arkadah tržnice dvignila denar. Čez dobra dva tedna so ji na morje sporočili, da je prišlo do skimminga, to je kopiranja magnetnega zapisa kartice, zato ji je njena banka preklicala kartico in poslala novo. To je bila že druga zloraba na istem bankomati, pred leti so ji s posnetkom magnetnega zapisal s kartice pobrali nekaj sto evrov, a ji je njena takratna banka denar vrnila, na istem bankomatu pa naj bi magnetni zapis kartice posneli tudi njeni materi. Čudi jo, da lahko nepridipravi napravo za snemanje namestijo na tako frekventni lokaciji.

"Po naši oceni je namestitev takšne naprave možna že v nekaj minutah," pravijo na Abanki, ki je lastnica bankomata na Adamič-Lundrovem nabrežju. Dodajajo, da so "bolj frekventni bankomati ponavadi bolj zanimiva tarča saj storilcem obetajo več izplena, ker na njih opravlja dvige več strank".

Enostaven nasvet lahko prihrani veliko sitnosti

Na banki poudarjajo, da morajo nepridipravi, da bi s posnetkom magnetnega zapisa kartice lahko prišli do denarja, poznati tudi PIN kodo. "Za uspešen skimming je potrebno posneti tipkovnico bankomata med vpisovanjem PIN kode, zato je nujno da stranke tipkovnico med vpisom PIN kode čim bolj pokrijejo z roko. S tem onemogočijo snemanje oziroma razpoznavo PIN kode," opozarjajo v Abanki.

Dodajajo, da so lani in letos zamenjali 61 zastarelih bankomatov z novimi, ki so opremljeni z modernejšo anti-skimming zaščito. Prav tako je že 43 njihovih bankomatov opremljenih z brezstičnim čitalcem (dodatno bo do konca leta nadgrajenih še 74), ki je bistveno bolj varen od klasičnih čitalcev.

Dobre skimming naprave ni lahko prepoznati

razno 23.10.12. skimming, bankomat, zloraba bankomata, kraja, foto: policijska u | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na vprašanje, kako naj stranke prepoznajo, da je na bankomatu nameščena naprava za branje magnetnega zapisa, pa ni enostavnega odgovora.

"Odvisno je od kvalitete skimming naprave. Kakršnakoli dodatna oprema bankomata ali drugačen izgled je lahko sumljiv. Lahko gre za skoraj 'profesionalne' izdelke oziroma čitalce, ki so barvno in vizualno zelo podobni čitalcu kartic na bankomatu. V večini primerov so naprave nalepljene in jih z močnejšim potegom lahko snamemo z originalnega čitalca kartic na bankomatu in reže za gotovino," pravijo. Precej enostavneje od ugotavljanja, ali je bankomat zlorabljen, je pokriti tipkovnico med vnosom PIN kode.

bankomat | Avtor: PU Ljubljana PU Ljubljana

"Poudarjamo še enkrat, da je potrebno za uspešen skimming posneti tipkovnico BA med vpisovanjem PIN kode in zato je nujno, da stranke tipkovnico med vpisom PIN kode čim bolj pokrijejo z roko in tako onemogočijo snemanje oziroma razpoznavo PIN kode," opozarjajo v Abanki. 

Dodatne informacije o varni uporabi kartic lahko najdete v brošuri Temeljna pravila varne uporabe kartic Združenja bank Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 13:01 06.november 2018.

    To je sramotno za ABANKO ! Banka ,ki ne zna ali ne želi zaščititi svoje komitente si teh ne zasluži. To ,da naj vsak poskrbi za prikrivanje PIN kode ,namesto,da bi namestili varnostne kamere in varovalke ter tako preprečili ponovne ...prikaži več zlorabe je nonsens neke banke . Takoj menjat banko .

  • Kolr 11:53 06.november 2018.

    Jaz kjer sem bil skeniran ne grem vec na bankomat. Zakaj pa ona hodi na istega?

  • Avatar olor
    olor 09:03 06.november 2018.

    A ni nameščena kamera na bankomatu in snema vsakega ki se mu približa.