Slovenija
43315 ogledov

Na kaj je namigoval Logar, da je Janša ostal brez besed?

Anže Logar
1/8
Anže Petkovšek izjava o prvih rezultatih volitev predsedniškega kandidata Anžeta Logarja v kavarni Slamič
Logar pred volitvami: "Nimam plana B", Logar po volitvah: "Prihaja nekaj velikega".

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša po včerajšnjih predsedniških volitvah do danes dopoldan ni tvitnil niti enkrat, čeprav je Twitter eden njegovih glavnih komunikacijskih kanalov in političnih instrumentov. Celo ko je bil v času največje krize predsednik vlade, je ogromno časa preživel na družbenem omrežju Twitter, objavljal svoje analize in retvital podobno misleče tvite. 

Logarju več podpore kot Janši

Razlogov za to je lahko več, eden pa je gotovo tesen poraz Anžeta Logarja, ki je v drugem krogu predsedniških volitev prejel 46,14 odstotka glasov ali skoraj 410 tisoč glasov podpore. SDS je na spomladanskih volitvah prejela približno 280 tisoč glasov, NSi pa 82 tisoč. To pomeni, da Logar ob približno 20 odstotnih točkah nižji volilni udeležbi zbral več glasov kot SDS in NSi skupaj. 

Janša skrivaj v štab Logarja

Janez Janša je, tako kot v prvem krogu predsedniških volitev, sinoči prišel v štab Anžeta Logarja. Vstopil je očitno skozi skrivni vhod lokala Slamič v Ljubljani, saj ga niso videli niti novinarji, ki so z njim v zelo dobrih odnosih. V prvem krogu predsedniških volitev se je stisk rok med Logarjem in Janšo zgodil pred kamerami, v drugem krogu, če je do njega prišlo, se je zgodil skrit pred očmi javnosti. Logar je namreč po tradiciji SDS volilne rezultate pričakal ločen od novinarjev, v posebni sobi, kamor so imeli vstop samo njegovi največji podporniki. Janša naj bi štab tudi zelo hitro zapustil. 

Janša Logarja osebno ni podprl

Stranka SDS je Anžeta Logarja, ki je sicer kandidiral s podpisi volivk in volivcev, podprla, a predsednik stranke Janez Janša v petih mesecih kampanje Logarja ni eksplicitno podprl v nobeni izjavi. Dobro obveščeni viri so vedeli povedati, da je Janša zaradi dobrega rezultata, ki ga je Logar dosegel v prvem krogu, precej slabe volje.

Logar: "Moja kampanja je popolnoma ločena od dela stranke"

V času kampanje je bil Logar kritičen predvsem do sovražnih tvitov, ki prihajajo iz stranke SDS in od drugod, sicer pa je skušal biti do stranke SDS čim bolj nevtralen, čeprav je uradno ostal predsednik sveta stranke. "V času kampanje sem na nek način zamrznil te funkcije, ki jih zdaj opravljajo podpredsedniki. Da v političnih postopkih stranke ne nameravam sodelovati, sem obvestil predsednika stranke in ostalo vodstvo in tudi moja kampanja je popolnoma ločena od dela stranke."

Anže Logar | Avtor: Anže Petkovšek izjava o prvih rezultatih volitev predsedniškega kandidata Anžeta Logarja v kavarni Slamič Anže Petkovšek

Logar: "Danes smo na začetku nečesa velikega"

Anže Logar, ki velja za zmernega člana SDS, tistega, ki bi, če bi prevzel vodenje SDS, stranko lahko peljal iz zelo desne politike k desni sredini. Veliko ugibanj je sprožila njegova včerajšnja izjava v medijskem središču: "V 23 letih politike sem se marsičesa naučil, tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega." Na novinarska vprašanja, kjer bi pojasnil, kaj je mislil s tem, Logar ni odgovarjal. Je pa izjavo danes ponovil na tviterju. 

Dvoumna tudi Irglova

Precej dvoumna je bila tudi sinočnja izjava Eve Irgl, vidne članice SDS, velike podpornice Anžeta Logarja, ki je njegov poraz sprejela z velikim razočaranjem. Povedala je, da bodo predsedniške volitve ocenili tudi v stranki, da pa je Logarjeva kampanja, ki je poudarjala sodelovanje, poučna: "Jaz lahko rečem, da se lahko vsi skupaj iz te zgodbe naučimo, kako lepo je, ko ljudje med seboj res sodelujejo." 

Eva Irgl | Avtor: Anže Petkovšek Izjava Eve Irgl v štabu predsedniškega kandidata Anžeta Logarja v kavarni Slamič. Anže Petkovšek

Prvopodpisana pod kandidaturo distancirana od Janše

Na vprašanje, ali Logarja vidi kot možnega naslednika Janeza Janše, je Irglova dejala: "Pustimo Anžetu, da malo zadiha, predvsem pa se veselimo te lepe zgodbe." Janši se mandat predsednika SDS izteče leta 2025, na čelu stranke pa je od leta 1993. 

Tudi Romana Jordan, prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo, znana kot članica SDS, ki se je od politike Janeza Janše precej odmaknila, je poudarjala, da sta zmernost in sodelovanje edina prava elementa političnega delovanja.  

Logar: Nimam plana B

"Če me sprašujete, ali imam plan B, nimam plana B, z nobeno računico se ne lotevam tega projekta," je pred prvim krogom volitev v intervjuju za Žurnal24 na vprašanje, ali se vidi kot naslednik Janeza Janše, dejal Anže Logar. Ali si je včeraj, ko je dejal, da smo danes na začetku nečesa velikega, premislil in napovedal poskus prevzema SDS ali ustanovitev lastne stranke ali je šlo le za "stavek poraženega", zaenkrat samo ugibamo, Logar za komentarje ni dosegljiv.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
 • Pierre 18:29 18.november 2022.

  Če želi SDS imeti neko prihodnost bo morala najprej ali za začetek odsloviti Ivana Janeza in ponovno sprejeti Pučnikovo videnje socialne demokracije....

 • kapljač 07:46 15.november 2022.

  O velikih stvareh govorijo male ribe!

 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 20:40 14.november 2022.

  Če bi bil Anže pameten, bi zapustil stranko, kjer se sliši in upošteva le enega človeka. Tako pa se Janez trudi, da bi ga spravil iz stranke na kakšen položaj, kjer ga ne bi ogrožal. Možno je, da Janez le ...prikaži več ni tako dobro zdresiral svojih ovc, da mu bodo brezpogojno vdane.