Slovenija
3740 ogledov

Šarec: "Janša ali Kučan? To je za nas preteklost. Čas je, da Slovenija zadiha!"

LMŠ
1/8
Saša Despot
Na kongresu Šarčeve stranke se je nepovabljen pojavil Vili Kovačič.

V Medvodah poteka zbor članov Liste Marjana Šarca (LMŠ), kjer bodo svojemu ustanovitelju namenili nov mandat na čelu stranke.

Danes naj bi bilo tudi bistveno več znanega o volilnem programu Lista Marjana Šarca in o kandidatih za prihajajoče parlamentarne volitve.

LMŠ je zbor članov začela s himno, lista ima 314 članov, v Medvodah jih je 138.

"Ni vprašanje, kdo je nov ali stari obraz, gospe in gospodje, vprašanje je, kdo bo odstranil birokratske ovire, " je dejal Marjan Šarec, ki tako eno največjih težav Slovenije vidi v slabi organizaciji in pretirani birokratizaciji. Šarec je prepričan v zmago na volitvah. "Ne sprašujte nas, kakšna bo koalicija, ali Janša ali Kučan, to je za nas preteklost. Čas je, da Slovenija zadiha," je zbranim še povedal Šarec.

Ključne točke programa LMŠ so predstavili kandidati za poslance oziroma svetovalce, torej ministre.

Vojmir Urlep, ki kandidira za poslanca, je upokojeni gospodarstvenik, nekdanji predsednik uprav Kemofarmacije in Leka. Nataša Terček, ki prevzema področje sociale in bo tudi kandidirala za poslanko, je od leta 2011 glavna inšpektorica za delo. Roman Kirn, dolgoletni diplomat, se predstavlja kot svetovalec za zunanje zadeve, na volitvah pa ne bo kandidiral. Področje zdravstva v LMŠ prevzema Miha Skvarč, zdravnik specialist klinične mikrobiologije. Matija Kodra je kandidat za ministra za javno upravo, Boris Turk je svetovalec znanost, Justina Erculj bi prevzela šolstvo, Tomaž Simetinger pa kulturo.

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ključno: Reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost

Med ključnimi programskimi cilji programa Liste Marjana Šarca (LMŠ) so reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost, ugled Slovenije v mednarodnem okolju, boj proti kriminalu in korupciji in ohranjanje naravnih bogastev. Politiki in uradniki morajo biti v službi ljudi in ne obratno. Slovenija mora postati evropski center informacijske in digitalne industrije, je navedeno v načrtu stranke.

V LMŠ zagovarjajo spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Državni svet bi ukinili. Predsedniku republike bi podelili pristojnost, da imenuje ustavne sodnike, prav tako bi predsednik republike lahko podal odložilni veto na zakon.

Zavzemajo se za ohranitev stabilnosti javnih financ. Ustanovili bi finančno policijo, zagotovili transparentnost javnega naročanja in davčno razbremenili regres ter 13. in 14. plačo. Med ukrepi v javni upravi so navedli povečanje osebne odgovornosti predstojnikov in uradnikov, med ukrepi v sodstvu pa omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve.

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prenovili bi javni zdravstveni sistem, ki bi zagotavljal stabilno financiranje zdravstvene oskrbe, se zavzeli za skrajševanje čakalnih vrst ter uvedli nacionalna in mednarodna skupna javna naročila v zdravstvu. V gospodarski politiki države bi večjo vlogo dali turizmu in v tem pogledu Sloveniji kot zeleni, butični destinaciji, kot "ekološkem biseru v srcu Evrope". Posodobili bi železniško infrastrukturo in pospešili razvoj javnega potniškega prometa.

Med cilji programa so ustvarjanje znanju, znanosti in inovacijam prijaznega okolja, posodobitev dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, krepitev nacionalne identitete skozi šport in povečanje sredstev za vrhunski šport. Prizadevali bi si za učinkovite ukrepe za osamosvojitev mladih, na drugi strani pa povišali najnižje pokojnine in vzpostavili povezan sistem dolgotrajne oskrbe za starejše.

V LMŠ zagovarjajo popolno medijsko svobodo in krepitev vloge kulture kot družbenega inovacijskega polja. Prizadevali bi si za postopen dvig obrambnega proračuna proti 1,5 odstotka BDP. Stebra zunanje politike pa bi ostala EU in transatlantsko partnerstvo.

Kot nepovabljen gost je na kongres LMŠ prišel tudi Vili Kovačič. 

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Marjan Šarec Slovenija Na listi Marjana Šarca za poslanca tudi dva novinarja

LMŠ se na državnozborske volitve odpravlja prvič, kljub temu pa ji ankete javnega mnenja kažejo visoko podporo in celo zmago.

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Marjan Šarec Pred volitvami Slovenija Tako Šarec spreminja svoja stališča

LMŠ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 09:10 17.april 2018.

    Nataša Terček, ki prevzema področje sociale in bo tudi kandidirala za poslanko, je od leta 2011 glavna inšpektorica za delo ??? ......Zaposleni v inšpektoratu za delo trdijo, da jih predstojnica Nataša Trček nenehno šikanira.................https://www.dnevnik.si/1042741046 Volivcem predlagam ,da si vsak sam ...prikaži več naredi listo za odstrel kandidatov ,ki ne ustrezajo njihovim zahtevam ali so v preteklosti svoj pravi obraz .

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:53 14.april 2018.

    E moj Šarec ,tolk se pumpaš da še sam verjameš v pravljice.Plesal boš tako kako drugi rečejo,in ti to dobro veš.Ampak nabijaš bla bla bla....

  • dragec 21:11 14.april 2018.

    Kovačič je bil Janševa izvidnica