Slovenija
13 ogledov

Na MNZ ostalo 36 ključnih listov s podpisi

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Predsednik DZ Gregor Virant je po koncu interne preiskave o tem, kam se je izgubil del sindikalnih podpisov za referendum o slabi banki, ugotovil, da so iz DZ na MNZ v preverjanje poslali več listov s podpisi, kot so jih prejeli nazaj. Podpisov bo tako očitno dovolj, zato je referendum o slabi banki znova zelo verjeten.

Komedija zmešnjav okoli referenduma o slabi banki je danes dobila novo nadaljevanje. Potem ko je pobuda opozicijskih poslancev za začetek postopka za referendum propadla zaradi "bližnjice" s skeniranimi podpisi, je sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije opozoril, da so v lastni pobudi za začetek postopka za zbiranje podpisov sami zbrali 3.127 podpisov, a so jih v DZ preverili le 2.733.

Predsednik DZ Gregor Virant je zato odredil notranjo preiskavo, kam je izginilo 36 listov s podpisi. Preiskava je ugotovila, da so strokovne službe DZ na notranje ministrstvo poslale 307 listov s podpisi, nazaj pa so jih z ministrstva prejeli le 271.

Zelo verjetno bo podpisov dovolj za začetek postopka

Originalni podpisi so v DZ in jih bodo še enkrat poslali MNZ v preverjanje veljavnosti. Virant domneva, da se bo ugotovilo, da je podpisov dovolj. Ko bo to informacijo dobil, bo določil 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Virant odgovor ministrstva pričakuje v dnevu ali dveh. O vsem skupaj je sicer že obvestil tudi ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Danes so se v DZ zglasili tudi predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije.

Gorenak: Mislim, da ni bilo namerno

Minister Gorenak je pred kamero Kanala A dejal, da ga presenečajo signali, s katerimi nekateri tako hitro obtožujejo MNZ za zaplet s podpisi. Kot je poudaril, je že imenoval komisijo, ki bo jutri natančno pregledala vso pot podpisov iz DZ na MNZ, skozi katere roke so šle na ministrstvu in kaj se je nato z njimi dogajalo. Šele na podlagi ugotovitev bo lahko podal komentar, poudarja pa, da bo MNZ napako priznalo, če bodo ugotovili, da so zanjo odgovorni. Gorenak pa je prepričan, da ni šlo na namerno dejanje, s katerim bi lahko vladajoča stran preprečila referendum o tako pomembni tematiki.

Komentarjev 19
  • privat 14:04 09.november 2012.

    tej državi ni pomoči...mafija je vsepovsod!

  • Klemen Zec 19:56 07.november 2012.

    da vas ni sram na Žurnalu, počnete isto kot ostali desničarski, Janši naklonjeni časopisi, ki so pozabili kaj je svoboda govora !?Pa tako je SDS vpil v parlamentu o 133.členu jugo ustave, poglejte kaj počnete sedaj ko je SDS ...prikaži večS na ablasti, tragično !

  • Žurnalček 10:56 07.november 2012.

    Gorenjak je ukazal skriti del listov. Sedaj ko so ga dobili, je pa ustanovil interno komisijo , da bo ugotovila krivca. Ja krivec je tisti , to ve vsa SLO , ki je reševal ta predmet. Sedaj bo kao premeščen ...prikaži več na boljše delovno mesto , samo da bo tih , kdo mu je manipulacoijo naročil ! GORENJAK, KMEČKI SIN , SPEL SE BARBARA PODREPNIŠKA !