Slovenija
14312 ogledov

Na NIJZ bi potrebovali 40 ljudi, dobili niso niti enega

Milan Krek
Na NIJZ, kjer epidemiologi iščejo stike okuženih in presojajo, kdo mora v izolacijo ali karanteno, že več mesecev opozarjajo, da potrebujejo dodatne ljudi. Do zdaj niso dobili soglasja niti za eno dodatno zaposlitev še za študentko delo ne. Medtem je vlada objavila rebalans proračuna, ki zaradi covida-19 predvideva 4,2 milijarde evrov primanjkljaja.

Konec maja, ko smo imeli osem aktivno okuženih, zdaj jih je skoraj 550, je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da imajo na terenu 29 epidemiologov, kar je bistveno premalo, da bi lahko kakovostno obvladovali izbruhe. Zato so se lotili širjenja nabora tistih, ki bi lahko opravljali epidemiološko službo na terenu z drugimi zdravniki javnega zdravja na NIJZ in študenti medicine. Na ta način bi lahko prišli do 130 ljudi na terenu, s čimer bi lahko "precej suvereno obvladovali do 30 izbruhov na dan, ampak več je pa že problem", je konec maja dejal Krek.

Kritičnih 30, potem 40 okužb, zdaj jih je čez 50

Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje.z NIJZ je 13. avgusta, ko je bilo potrjeno 37 novih okužb, v izjavi opozorila, da so trenutke številke dnevno potrjenih novih primerov za epidemiološko službo že mejne in če bo dnevno število primerov še naraslo, ne bodo uspeli obravnavati vseh. "30 je kar velika številka, to so že kritične številke, s tem bi težko shajali," je povedala

Dva dni kasneje je njen direktor Milan Krek dejal, da 40 novookuženih na dan že težko epidemiološko obravnavajo. "Če bi delali samo po osem ur, sploh ne bi mogli zdržati. Vsekakor pa ne bomo mogli delati tako, da bi lahko denimo dva meseca zapored epidemiološko obdelali 40 ali več novookuženih na dan," pravi Krek.

Krek: Potrebovali bi še 30 ali 40 zaposlitev

V času epidemije covida-19 so sicer na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) reorganizirala epidemiološko službo tako, da so poleg obstoječih 27 epidemiologov v to ekipo razporedili še 40 strokovnjakov z drugih področij. "Želimo si, da bi dobili dodatna sredstva, da bi lahko vzpostavili še 30 ali 40 delovnih mest. Potem bi bili epidemiološko kar močni," je sredi avgusta povedal Krek.

V zadnjem tednu je bilo povprečno po 44 okužb na dan, dnevni številki pa sta bili dva zaporedna dneva tudi 55 in 53. Kljub temu na NIJZ danes niso dobili soglasja niti za eno dodatno zaposlitev.

"Glede okrepitve epidemiološke ekipe NIJZ se že nekaj časa dogovarjamo za dodatna sredstva od MZ in ZZZS. Za zdaj še nismo zaposlili nobenega dodatnega kadra, ker pa je izvajanje iskanja kontaktov glede na situacijo nujno, vzpostavljamo ekipo študentov medicine/absolventov za to pomoč. Medtem smo razporedil tudi notranje kadre, ki poleg svojih rednih nalog pomagajo tudi pri epidemiološkem poizvedovanju," so nam odgovorili na NIJZ.

V soboto začeli prvi študenti, plačati jih morajo sami

Z iskanjem kontaktov so tako v soboto začeli prvi štirje študenti, kasneje jih bo dnevno sodelovalo približno deset. Na vprašanje, ali so že dobili odobritev za nove zaposlitve in študentsko delo pa so na NIJZ odgovorili, da strošek pomoči s strani študentov medicine trenutno financirajo iz lastnih virov.

Letni strošek enega zaposlenega s tri tisoč evri bruto plače je približno 40 tisoč evrov. V času, ko se NIJZ dogovarja za dodatna sredstva za zaposlitve, je vlada potrdila rebalans proračuna, ki predvideva 4,2 milijarde evrov primanjkljaja. Glavni razlog pa seveda covid-19.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • pesot27074 18:21 13.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • Avatar praufo
    praufo 15:21 10.september 2020.

    metadonski božiček naj aktivira drogeraše, oni rabjo dnar za horsa, pa tablete , pa še hodjo okol , pa cinkarijo ... seveda , če so sploh sposobni, to je pa drug problem

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:25 10.september 2020.

    vse se plača, vse se vrača, pravi star pregovor; v zadnje pol leta po uradnih podatkih ni za covid-19 umrl niti en sam človek. Politiki, ki sodelujete v tem uničevanju gospodarstva šolstva in zdravstva boste prej ali slej morali odgovarjati ...prikaži več in pokazati vaše račune.