Slovenija
53 ogledov

Na preizkušnji: Apple Magic Mouse

Za lepoto je treba potrpeti: zahtevnim uporabnikom bo Magic Mouse dajal premalo Žurnal24 main
Računalniški miški večina uporabnikov ne posveča pretirane pozornosti. Tisti, ki bi radi izstopali, si lahko omislijo oblikovni presežek podjetja Apple. Preizkusili smo eno najdražjih mišk - Magic Mouse.

Oblika
Prvo soočenje z miško je osupljivo. Gre za oblikovno dovršen izdelek. Že prozorna embalaža, v kateri je zapakirana miška, daje vtis lebdenja. Ko smo jo  prijeli v roke, smo bili navdušeni nad aerodinamično zasnovo, tankim ohišjem in atraktivno kombinacijo barve ter materialov: sivi metal prehaja v belo osnovo, prekrito s prozorno plastjo umetne mase. Izdelava je odlična: brez škripajočih spojev plastike ali premičnih delov, ki bi motili uporabniško izkušnjo. Teža miške je primerna, saj miška ni pretežka in z jo brez težav drsamo po mizi niti ni prelahka, zaradi česar bi lahko izgubila natančnost.

Ergonomija
Atraktivno oblikovanje pa terja svoj davek pri ergonomiji. Ta je podobna t. i. prenosniškim miškam, kjer je ergonomija kompromis z majhnostjo in uporabnostjo. Ohišje zaradi tankosti ne daje dobre opore pri delu, vendar je to  stvar navade: vsak miško drži po svoje. Kljub temu bi kupcem, ki opravljajo večurne zahtevne akrobacije v specializiranih okoljih (npr. grafično oblikovanje), pred nakupom svetovali temeljit preizkus, saj zapestje ceni oporo klasičnih velikih mišk.

Uporaba
Klasični uporabniki, ki večino časa preživijo na spletu, omenjenih premislekov ne bodo imeli. Magic Mouse jim bo po kratkem uvajalnem obdobju pisan na kožo: namesto klasičnih tipk in koleščka miško upravljate z gibi oziroma drsenjem po površini miške. Deluje presenetljivo dobro: z drsenjem prsta levo/desno in gor/dol se enostavno premikate po spletnih straneh, spletno stran pa si lahko približate (zoom), če držite tipko CTRL in prst povlečete navzgor. Listanje z dvema prstoma po površini miške deluje enako kot premikanje po slikah v fotogaleriji.

Magic Mouse je, popolnoma nerazumljivo, uradno uporaben samo na Applovih računalnikih z operacijskim sistemom OS X. Uradne podpore Windowsem in linuxu ni. Na srečo je mogoče z nekaj brskanja po spletu najti delujoče neuradne gonilnike tudi za Windowse (vključno s 64-bitno različico Windows 7). Z miško smo imeli med testiranjem v okolju Windows tudi občasne težave pri prepoznavanju in zmrzovanju, ki jih pripisujemo neuradnim gonilnikom. Mimogrede: v okolju linux (Ubuntu) miške nikakor nismo uspeli pripraviti k delovanju.

Pod črto
Miška je z inovativnim načinom upravljanja tehnološki presežek, ki jo boste z veseljem kazali svojim poslovnim partnerjem (ali podrejenim). V zakup boste morali vzeti nekoliko slabšo ergonomijo zaradi tankosti ohišja, uradno nepodprto ter nezanesljivo delovanje v Windowsih in predvsem - visoko ceno. Magic Mouse stane kar 76 evrov, kar je bistveno več od konkurence. Vendar se zvesti kupci Applovih izdelkov nanjo niso nikoli preveč ozirali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.