Slovenija
25 ogledov

Na Ptuju pričakujejo pet tisoč mask!

Kurenti Gregor Katič
Pustne šeme od ta konec tedna intenzivno preganjajo zimo.

Vrhunec pustne nedelje pripravljajo na Ptuju z mednarodno povorko, na kateri pričakujejo okrog pet tisoč mask. Letos že 52. kurentovanje je največji organizirani pustno-karnevalski prireditvi v Sloveniji in osrednji Evropi, ki so ga letos organizirali pod sloganom Povezujemo svetove. Tokrat bodo bolj kot tradicionalni pustni liki v ospredju druge, sodobnejše maske, je za povedal vodja projekta Branko Brumen. Sodelovale bodo karnevalske skupine iz šestih držav, prvič pa bodo v povorko vključili tudi osnovne šole. Sicer se kurentovanje konča na pustni torek, ko šeme zimo dokončno preženejo.

Kam na karneval

V Cerknici se udeležite tradicionalne povorke s čarovnicami in drugimi maskami ter coprniško pramaterjo Uršulo, pred tem pa bo Butalski tek v maskah po karnevalski trasi. V Cerknem vas bodo ogreli laufarji. Pustni sprevod se bo končal na osrednjem trgu z branjem pustne obtožnice in obsodbo pusta. Na Ljubljanskem gradu bo kurentovanje ter v mariborskem Narodnem domu otroško pustno rajanje. V Kostanjevici na Krki bo velika pustna povorka v okviru tradicionalne Šelmarije, tradicionalna pa sta tudi pustna povorka Godlarjev v Šenčurju in Fašenk v Ljutomeru.

Pošljite nam svoje karnevalske slike!

V najbolj norem tednu leta pride na plano veliko kreativnosti. Vabimo vas, da nam prek spodnjega obrazca pošljete fotografijo svoje maske, mi pa bomo med najboljšimi izbrali dobitnika Boschevega mešalnika in podelili tri druge lepe praktične nagrade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.