Slovenija
10030 ogledov

"Na računalnikih in mobilnih telefonih funkcionarjev se je pobrisalo podatke"

vlada janez janša Vlada RS
Nekateri državni funkcionarji so po prenehanju svojih funkcij vrnili informacijske opreme, medtem ko jih bodo drugi še uporabljali.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dan po volitvah prejšnjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem je priporočila, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb prejšnje vlade pred odhodom ''strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika'' vse službene mobilne telefone in računalnike. Pri tem se je sklicevala na ''zaščito nacionalnih interesov,'' je včeraj poročal portal Necenzurirano.si.

Preverili smo, kako so ravnali po posameznih ministrstvih in vladnih službah. Do časa objave smo prejeli pet odgovorov.

Ponekod ravnali skladno s preteklo prakso

Vsi funkcionarji Ministrstva za okolje in prostor (MOP) so imeli dodeljen službeni mobilni telefon oziroma službeni prenosni računalnik, in sicer štiri prenosnike in štiri mobilne telefone, so povedali v MOP. V to številko so vštete naprave nekdanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka in nekdanjih državnih sekretarjev Roberta Rožaca, ki je s funkcije odstopil novembra lani, Bojana Purga in Metke Gorišek.

''Vsi funkcionarji so vrnili vso opremo, na računalnikih in mobilnih telefonih se je pobrisalo podatke, kot je to skladno s preteklo prakso,'' so sporočili iz MOP.

Na ministrstvu za obrambo (MORS) so bile predmet teh navodil tri elektronske naprave, dva mobilna telefonska aparata in en tablični računalnik. Iz delovodnika materialnih sredstev kabineta ministra sta bila prejšnjemu ministru Mateju Toninu v last prenešena telefonski mobilni aparat in tablični računalnik, ki ju je uporabljal v času mandata, prejšnjemu državnemu sekretarju Janezu Žaklju pa telefonski mobilni aparat, ki ga je prav tako uporabljal v času mandata.

Enako so ravnali z napravami funkcionarjev v Službi vlade za digitalno preobrazbo. ''Sporočamo, da so pri nas vsi bivši sodelavci, zaposleni na zaupanje ministra oziroma funkcionarji, vrnili svoje službene telefone in računalnike,'' so sporočili iz te vladne službe.

''Urad ni prejel nobenih tovrstnih navodil. Funkcionarji so telefone vrnili,'' pa so naknadno sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prav tako so naknadno iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sporočili, da je bilo 10 elektronskih naprav prenesenih na novega proračunskega uporabnika v okviru državne uprave, medtem ko se državna sekretarka za prenos ni odločila.

Funkcionarji dveh ministrstev naprave še uporabljajo

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) in enake možnosti elektronskih naprav niso odsvojili. Poleg navodil ministra Boštjana Koritnika so na MDDSZ prejeli še en dopis od Ministrstva za javno upravo glede informacijsko telekomunikacijskih naprav po prenehanju mandata nosilca javne funkcije. ''Ministrstvo za javno upravo nas je obvestilo, da ne bo odsvojilo informacijske opreme (računalniki, prenosniki, tablični računalniki), ki je v upravljanju Ministrstva za javno upravo. Skladno z navedenim nekdanji funkcionarji na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti niso odsvojili informacijske opreme,'' so sporočili iz MDDSZ.

Svoje mobilne naprave še naprej uporabljajo nekdanji funkcionarji Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). Nekdanji minister Anže Logar je za nadaljnjo uporabo v Državnem Zboru, kjer sedaj opravlja poslansko funkcijo, ohranil iPhone, so sporočili iz MZZ.

Nekdanji državni sekretar Gašper Dovžan je za nadaljnjo uporabo ohranil iPhone in iPad tablico, ki ju bo uporabljal na Veleposlaništvu Zagreb. Nekdanji državni sekretar Stanislav Raščan je ohranil iPhone in prenosnik, ki ga bo vrnil pred odhodom na Veleposlaništvo v Bratislavi.

vlada janez janša matej tonin Slovenija Sova Janševim ministrom naročila, naj uničijo telefone

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
 • Avatar VINOVERITAS
  VINOVERITAS 13:50 10.junij 2022.

  Če imaš službeni telefon, računalnik, ali lahko z njim počneš kar koli HOČEŠ???? A ni to tudi družbena lastnina, ki jo imajo samo v UPRAVLJANJU!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

 • Gigiiinjo 09:20 10.junij 2022.

  Če se ne motim je to stalna praksa povsod po svetu. Normalno da se zbriše vse - sej se to ne dela (povečini) da se skrije kake ilegalne stvari.

 • rd2dmk2 09:11 10.junij 2022.

  če je služben je služben in na njem so službene stvari, zakaj se to briše ? se pravi vi izbrišete imenik poslovnih kontaktov, dogovorov itd. dvakrat delo. sicer menda je nekje zakon da vsak operater mora hranit na svojih strežnikih ...prikaži več podatke. menda!! in za konec nekoč nekdaj je bilo v DELU objevljena tale štorija. en dober SLO strokovnjak je šel delat v tujino. in tam uporabil službeni telefon za naročilo vstopnic za opero. je šel takoj na zagovor k šefu. in dons ? pri nas ?