Slovenija
9 ogledov

Na revolucijo iz Nokie še čakamo

Finci z mobilnikom niso eksperimentirali in oznaka N pred modelom aparata sporoč Žurnal24 main
Nokiinim mobilnikom serije N se je pridružil nov model N78, ki cilja na ljubitelje tankih in elegantnih, a "pametnih" aparatov. Vzeli smo ga pod drobnogled in ponovno zamanj upali na zaslon na dotik.

Enaki telefoni, druga obleka
Nismo se mogli znebiti vtisa, da ima Nokia zadnje čase hiperproduktiven oblikovalski oddelek, ki en in isti telefon z zgolj malenkostnimi spremembami zapakira v več različnih ohišij. Primer: Nokiin model N82 je praktično identičen modelu N78, z izjemo oblikovanja, števila megapik pri fotoaparatu in še nekaj malenkosti. Nekaterim so bili časi, ko si lahko izbiral med zgolj enim ali dvema modeloma v določenem Nokiinem segmentu, ljubši. Zdaj vsem oznakam niti ne sledimo več in vsak mesec pride na police nov model, za katerega ne vemo povsem, v čem je drugačen od predhodnikov.

Kvaliteta fotografij, posnetih ob dobrih svetlobnih pogojih, je na ravni (starejših) digitalnih fotoaparatov. © Žurnal24

 
Izjemna povezljivost
Nokia N78 je namenjen uporabnikom, ki si želijo najnovejših tehnologij in so zanje pripravljeni tudi globlje seči v žep. S te plati je aparat dobro opremljen: na splet se zna povezati preko brezžične povezave Wlan ali HSDPA-ja, precej živcev sredi neznanega mesta pa vam bo olajšal vgrajeni GPS sprejemik z asistenco povezovanja (t.i. A-GPS), ki omogoča glasovno navigacijo. Poslovneži bodo znali ceniti možnost povezave telefona na računalnik preko kabla ali bluetootha, kjer se Nokia spremeni v modem in omogoča povezovanje računalnika na splet. Zadeva deluje brezhibno, v zakup pa morate le vzeti inštalacijo večstomegabajtnega paketa Nokiine programske opreme PC Suite (z njo dobite še možnost sinhronizacije podatkov, nalaganja zemljevidov in podobno).

Zasnova pametnega mobilnika
N78 tako kot ostali telefoni Serije N uporablja symbianov operacijski sistem platforme S60. Kupci, ki so ga že kdaj uporabljali, bodo v njem takoj domači, pa tudi če s symbianom nimate izkušenj, nič hudega: meniji so logično zasnovani in zelo spominjajo tudi na Nokiine menije v navadnih modelih. Symbianova zasnova je eden od večjih prednosti aparata, saj uporabnikom omogoča razširljivost zmogljivosti aparata: denimo nalaganje izredno zmogljivih aplikacij in iger, ki jih je na spletu na tisoče. Na žalost je večina plačljivih, vendar vam lahko močno olajšajo življenje. Med aplikacijami najdemo denimo VNC povezavo do vašega domačega računalnika, FTP kliente, navigacijo podjetja Garmin, ki v Sloveniji velja za eno boljših, upravljavce za prezentacije na osebnih računalnikih in podobno.

Že v osnovi boste z aparatom dobili nekaj uporabnih programov kakršen je pretvornik enot, upravljavec ZIP datotek, Real Player in Quickoffice (za odpiranje datotek MS Officea). Vtis, da želi Nokia služiti tudi še potem, ko vam je aparat prodala, bo kar pravšnji: za polno uporabnost Quickofficea boste namreč morali doplačati 44 evrov, med uporabo aparata pa boste našli cel kup povezav na različne kataloge programske opreme - med katerimi je večina plačljivih ali pa vsaj okrnjenih testnih verzij.

Dejstvo, da telefon (še) ni fotoaparat, se pokaže v slabih svetlobnih pogojih. Slike, posnete v garaži, so zmazki. © Žurnal24

 
Tipkovnica ni za grobjane
Elegantnost aparata smo izpostavili že v uvodu. Če vas je model N95 spominjal na opeko, potem bo N78 pravšnja za vas. Žal kot po navadi dober dizajn terja kakšen davek. Namesto ločenih številčnih tipk boste videli le štiri dolge črte, oznake tipk pa so ob izklopljenem telefonu nevidne. Šele ko ga vklopite, zasvetijo. Zelo lepo in elegantno, vendar so naši debeli in okorni prsti imeli s tipkanjem daljših sporočil kar nekaj težav. Nežne ročice deklic verjetno teh problemov ne bi imele. Ohišje je prijetno tanko (čeprav, roko na srce, kakšen milimeter bi še vseeno lahko shujšalo), sama izdelava pa je kvalitetna. Pri stiskanju aparata ne škripa nič, sicer zelo dober vtis o izdelavi telefona pa rahlo kazi zadnja stranica, kjer je pokrovček pretenek in se v ohišje ne vpne 100-odstotno. Zaradi tega ima malo zračnosti.

Aparat ima posebno kromirano tipko za dostop do glasbenih datotek, slik, iger, zemljevidov, imenika in spleta, glavna navigacijska tipka pa je občutljiva na dotik. Z njo se lahko brez pritiskanja sprehajamo po menijih (vtis je podoben kot pri IBM-ovih prenosnikih z znamenito rdečo "bradavičko"), vendar smo se - morda prav zaradi naših preokornih prstov - raje vrnili na klasično pritiskanje, saj je bila njena siceršnja uporaba preveč nenatančna (preskakovanje menijev in podobno).

Fotografije z geotaggingom
Fotoaparat ima 3,2 megapiki, kar je trenutno v povprečju novih aparatov (in manj kot lanskoletna N95 s petimi megapikami). Kljub temu je potrebno vedeti, da štetje megapik služi zgolj komercialnemu namenu, saj je dejanska uporabnost vgrajenega tipala odvisna od kvalitete optike. Nokia v našem primeru uporablja Carl Zeissovo, kar vsaj na papirju zagotavlja vrhunske fotografije. V realnosti še vedno velja pravilo, da vam telefon ne bo zamenjal fotoaparata. Največja pomanjkljivost tipala se namreč (še vedno) kaže v zaprtih prostorih, kjer boste kljub bliskavici delali neuporabne slike (veliko šuma in nenaravne barve, ob nemirni roki pa bodo motivi razmazani), tako da vašega pravega fotoaparata še ne prodajte. Fotografije, posnete zunaj ob lepem vremenu, pa so povsem spodobne in primerne tudi za razvijanje na fotografskem papirju.

 

Na gladkem in elegantnem ohišju se takoj poznajo prstni odtisi. Če se v poletnih mesecih veliko potite, bo telefon kmalu izgledal kot kos masla. © Žurnal24

 
Zanimiva lastnost fotoaparata je uporaba vgrajenega GPS-a za zapisovanje koordinat, kjer ste določeno sliko posneli. To pomeni, da boste s pomočjo specializiranih programov na vašem osebnem računalniku ali telefonu prijateljem lahko ne samo pokazali motivov na fotografijah, ampak tudi natančno lokacijo, kjer ste fotografije posneli. Že iz aparata jih lahko naložite na svoje Flickr, Vox ali Ovi račune. Poleg fotografij je mogoče snemati tudi videe in jih direktno iz aparata objavljati na priljubljenih servisih kakršen je YouTube. Uporabno, če ste "community freak".

Pozabili na Slovenijo
Glasbeni predvajalnik se ponaša z dodatkom Nokia Music Store, glasbeno prodajalno, ki pa v Sloveniji žal (še) ne deluje. Aparat se vam poleg standardnih funkcij medijskega predvajalnika poskuša odkupiti tudi s ponujanjem podcastov in funkcijo, ki je nismo zasledili še v nobenem mobilniku: UKV-oddajnikom! Z njim lahko glasbo oddajate na izbrani UKV frenkvenci, kar pride prav denimo v avtomobilu. Radij oddajanja sicer ni velik, vendar je zadeva še kako uporabna. Žal vam bodo občasno živce parala prezasedenost frekvenčnega spektra, saj boste za optimalno kvaliteto zvoka morali najti prosto frekvenco, kjer se vam v vaš osebni radijski program ne bodo mešale druge radijske postaje. V obalnem predelu (množica italijanskih radijskih postaj!) in večjih mestih zna biti to težava.

Med kopiranjem glasbe dovolj časa za malico
Glasbo lahko poslušate s kartic MicroSD velikosti do 8 GB. Dvogigabajtno dobite že ob nakupu, a se je na našem preizkusu izkazala za precej počasno, saj je prenos 250 megabajtne datoteke na telefon trajal 1 minuto in 44 sekund, izmerjen povprečen prenos pa je znašal samo okoli 2.300 kilobajtov na sekundo. Vzrok je najbrž v tem, da smo datoteko na telefon prenašali preko USB kabla v načinu Mass storage, kar upočasni prenos v primerjavi z uporabo čitalcev kartic. Vendar v prodajnem paketu pretvornika MicroSD kartic na kartice polne SD velikosti ni priloženega, tako da čitalca nismo mogli preizkusiti.

Fotografije, posnete pod umetno svetlobo, imajo izprane barve. Osnutek tednika Žurnal je na sliki precej manj pisan kot v resnici.© Žurnal24

 
Težave z združljivostjo
Veliko smo pričakovali od platforme za igranje iger, imenovane N-Gage, vendar kaj, ko na N78 še ne deluje?! Nokia obljublja, da bo v kratkem, vendar bi se lahko bolj potrudili in servis zagnali hkrati s predstavitvijo aparata. Za poizkus smo na aparat poskusili naložiti N-Gage aplikacijo na model N95, vendar brez uspeha, saj smo dobival zgolj opozorila, da zadeva ni kompatibilna z našim telefonom. Težave s kompatibilnostjo smo imeli tudi pri preizkusu iPhonovih slušalk, ki jih je Nokia mirno označila za "nepodprto opremo". Ali je v ozadju rivalstvo Appla in Nokie, ne vemo. Tudi filmov, zapisanih v formatu DivX, nismo mogli predvajati, saj vgrajeni Real Player tega zapisa ne podpira.

HSDPA se izkaže
Prenos podatkov (v Ljubljani) je bil zgledno hiter, saj smo 7 megabajtov veliko datoteko na telefon pretočili v manj kot pol minute. Le vgrajeni spletni brskalnik je pri izrisovanju zahtevnih strani počasen, saj je kljub HSDPA povezavi trajalo kar 43 sekund, da je naložil žurnalov spletni portal. Ob ponovnem nalaganju strani je bila situacija malo boljša, saj se je odpiralni čas zaradi uporabe začasnih datotek več kot prepolovil (20 sekund). Glede na uporabo hitrega HSDPA-ja in predhodni zelo uspešen test prenosa datoteke bi moral biti rezultat boljši. Če ste pripravljeni čakati, se bo brskalnik izrezal s solidnim izrisom spletne strani, kjer je kompromis med velikostjo zaslona aparata in berljivostjo spletne strani optimalen. Ker brskanje po "velikih" portalih s pomočjo mobilnika včasih izgleda kot opazovanje sveta skozi ključavnico, je Nokia brskalniku dodala majhno okence, v katerem si izberete, kateri del spletne strani si želite ogledati.

AmazeGPS je preprost program za navigacijo, za katerega - za razliko od Nokiine različice, ni treba plačati nič. © AmazeGPS

 
Navigacija? Plačajte, prosim!
Kot smo že omenili, se telefon ponaša z vgrajeno GPS napravo, ki omogoča navigacijo. Vgrajeni GPS sprejemnik je ob uporabi asistence s triangulacijo baznih postaj hiter, če pa boste navigacijo poskušali uporabljati pri izklopljenem telefonskem delu aparata, pa bodite pripravljeni na do 5-minutno čakanje na signale satelitov. Žal se tu ponavlja ugotovitev, da bo Nokia iz vas želela iztisniti še kakšen dodaten evro. Vgrajena glasovna navigacija vam namreč ponuja licenco samo za 3 mesece uporabe, nato pa vas bodo zaprosili za vašo kreditno kartico. Si predstavljate, da bi kupili avto višjega razreda z navigacijo, nato pa bi po treh mesecih izvedeli, da morate zanjo plačevati licenčnino? Verjetno bi se počutili precej neumno. Enako se počutimo mi, saj Nokia N78 ni poceni aparat, pozicionira se v višji razred -  zato bi bilo z vidika prijaznosti do uporabnika bolje, če bi kupcu ponudili brezplačno navigacijo denimo samo za Slovenijo, medtem ko bi za ostale regije morali doplačati.

Seveda obstaja več navigacijskih alternativ: vodilni ponudniki navigacij že prodajajo programsko opremo za symbian, tako da si jo lahko kupite (enkratni strošek). Uporabite lahko tudi brezplačno različico, ki smo jo našli bolj po naklučju. Imenuje se Amaze GPS (www.amazegps.com) in vas zna povsem spodobno voditi do cilja, vendar pa ima to slabost, da podatke o cestah prenaša kar sproti med vožnjo, kar vas utegne v tujini precej stati.

 

OCENA

Nokia N78 prepriča tako po oblikovni kot tehnološki plati. Primerna je za vse, ki si želite preverjenega koncepta pametnega mobilnika in niste pripravljeni sklepati kompromisov, ki gredo v smeri drugačnih uporabniških vmesnikov ali revolucionarnega rokovanja z aparatom.

Vendar se zdi, da bo klasični koncept mobilnika z upravljanjem preko tipk in zaslonom nad tipkovnico počasi povozil čas. Po lanskoletni revoluciji, imenovani iPhone, že praktično vsi proizvajalci -razen Nokie- predstavljajo svoje modele mobilnikov z zasloni na dotik in inovativnimi uporabniškimi vmesniki:

SonyEricsson bo jeseni splavil svoj na windows mobile temelječ X1, HTC se ponaša z najnovejšim paradnim konjem Touch Projem, celo tradicionalni poslovnež Blackberry je že napovedal svoj model Thunder, ki je sumljivo podoben iPhoneu, pa tudi Motorola je predstavila nenavadno oblikovani Blaze brez tipk in z zaslonom na dotik ...

Nokii se lahko zgodi, da bo zaradi spanja na lovorikah preteklih uspehov zamudila vlak.

HVALIMO:
+ obliko,
+ zmogljivosti,
+ povezljivost,
+ UKV radio oddajnik,
+ baterijo, ki je zdržala več dni mrcvarjenja,

GRAJAMO:
- spet nismo dočakali zaslona na dotik,
- obilico razširljivosti, ki so plačljive (npr. glasovna navigacija),
- zadnji del ohišja iz tanke plastike, ki ni povsem fiksirana,
- tipkovnico, s katero bo imel robatejši spol težave,
- leča fotoaparata bi lahko imela zaščito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.