Slovenija
53 ogledov

Na sodišču že 48 odprtih tožb

Martin Dular, Marjan Korošec Daša Purgaj
Karoserije. Stavkajoči delavci zaradi neizplačila prispevkov kazensko ovadili lastnika. Stavka še traja.

"Tisti, ki so podpisali nove pogodbe za podjetje Karoserist, naj bi dobili neto plačilo, ostali pa ne, čeprav imamo informacije, da lastnik Franc Unuk denar ima," pravi Marjan Korošec, član stavkovnega odbora delavcev mariborske družbe Karoserije, kjer večina od okoli 80 delavcev še vedno stavka. Stavkajoči, ki čakajo na neizplačane plače za junij, regrese za letni dopust za zadnja tri leta ter jubilejne nagrade, so včeraj podali tudi kazensko ovadbo zoper Franca Unuka. "To smo storili zaradi neizplačila prispevkov, so nam pa že na policiji povedali, da v Sloveniji na ta račun še nihče ni bil kaznovan," z žalostjo ugotavlja Korošec, ki zato vse upe polaga na sindikat. Ta naj, po njegovih besedah, agonijo preseka bodisi s predlogom za stečaj bodisi s skupinskim dajanjem izrednih odpovedi delodajalca.

Nadomeščanje delavcev prepovedano

"Naše edino orožje je stavka in obveščanje inšpekcijskih služb, kar redno počnemo. Pristopili bomo tudi k socialnim pomočem delavcem, ki plače niso dobili," napoveduje Martin Dular iz sindikata SKEI Podravje. V času stavke je po njihovem vedenju tudi nadomeščanje delovne sile prepovedano, zato bodo s pomočjo inšpektorata za delo tovrstno početje še naprej preprečevali. Kot je znano, je namreč minule dni v podjetje prišlo delat pet delavcev nemškega partnerja, govori pa se, da naj bi jih prišlo še več.

Dodajmo še, da je Unuk prvi dan stavke vsem, ki stavkajo, izročil tudi odloke o prekinitvi delovnega razmerja, saj, kot pravi, delavcev, ki v kriznih časih ne morejo potrpeti in raje stavkajo, ne potrebuje. Po mnenju sindikata tak dokument nima pravne podlage in je neveljaven, saj je med drugim podpisan s strani lastnika in ne direktorja podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.