Slovenija
467 ogledov

Na teh upravnih enotah boste danes lahko uredili le nujne stvari

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
Na sedmih upravnih enotah danes poteka celodnevna stavka, kar pomeni, da bo mogoče urediti le najnujnejše stvari.

Zaposleni na upravnih enotah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, Jesenicah in Rušah bodo danes stavkali. V času stavke, ki bo trajala ves dan, med 7. in 19. uro, bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom.

Stavka bo potekala na sedežih upravnih enot pa tudi na krajevnih uradih.

Predstavili zahteve

Glavne stavkovne zahteve stavkajočih so zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oz. linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

Kot so denimo opozorili, se upravne enote soočajo z drastičnim porastom upravnih postopkov, po drugi strani pa s kadrovskim primanjkljajem in fluktuacijo obstoječih uslužbencev, ki zaradi boljšega plačila in delovnih pogojev zaposlitev poiščejo drugje.

Torkovi pogovori niso prinesli rešitve

Da bi poiskali rešitve za razrešitev stavkovnih zahtev, so se sindikalni predstavniki v torek sestali tudi z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo. Predstavili so mu dolgoletno perečo problematiko, za katero je minister prepričan, da jo je treba "nemudoma reševati". Zavzel se je za začetek rednega sestankovanja in reševanja zadev, ki niso vezane na samo nagrajevanje.

O današnji stavki bodo sicer spregovorili na dopoldanski novinarski konferenci sindikata državnih organov.

Kaj so nujne zadeve?

Z UE Ljubljana so sporočili, da bodo opravljali sledeče storitve: naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino), naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča), s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence - prvo dovoljenje, vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu), potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti). Sklepali naj bi tudi zakonske zveze, če je bil datum določen že prej, in izdajali nekatere druga potrdila, a le če bo šlo za nujne primere.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 09:08 15.november 2023.

    Čakajte malo, ljudje s srednjo šolo na MINIMALCU, halo? za ta denar ne bodo delali, zakaj hodijo v Lidl ali Hofer študirani ljudje, ker imajo večjo plačo, kot v DU. Sicer pa tale starček, kateri jih zastopa dela šov za ...prikaži več rajo, samo en stavek, pa vam bo vse jasno; " to ni stavka proti vladi....." proti komu pa je? proti JJ?, ti sindikalisti ne vedo, kako bi lizali rit vladajočim, drug primer , una lansko leto "nevem zakaj smo proti zvišanju plač, ampak smo...." še pomnite tovariši.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:38 15.november 2023.

    Nikjer ne piše koliko znaša ta plača,ki je kao premajhna.Če jim ne paše,naj grejo domov,je še dost mladih,ki čakajo na to delo

  • izotk 07:25 15.november 2023.

    Tile pa res rabijo stavkat. Še vzeti jim plače. Vsem tem iz upravnih enot, bi poslal nekam v proizvodnjo delat... Prideš nekaj urediti, pa se vlečejo kot zombiji in vsako delo jim je težko.