Slovenija
116 ogledov

Na terenu merijo, kakšno je onesnaženje

Kemis
1/9
Anže Petkovšek
Ministrstvo spremlja stanje na vodotoku Tojnica in Ljubljanica. Vodja intervencije je zaprosil za absorbente (pivniki in klobase) za omejevanje in lovljenje izteklih snovi.

Ministrstvo za okolje je po včerajšnjem požaru v skladišču podjetja Kemis sporočilo, da Direkcija za vode spremlja stanje na vodotoku Tojnica in Ljubljanica. V pripravljenosti je tudi Služba za čiščenje celinskih voda in preprečevanje onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč, VGP Drava Ptuj.

PREBERITE ŠE: 

"Vodja službe si bo skupaj s poveljnikom civilne zaščite in direktorjem Kemisa ogledal situacijo na terenu," so sporočili z Arso. "Ob tem bo s strani VGP Drava dostavljenih približno 300 m absorbentov (pivniki in klobase) za omejevanje in lovljenje izteklih snovi, za katere je zaprosil vodja intervencije."

Izredni okoljski inšpekcijski pregled

Inšpektorat za okolje in prostor bo v naslednjih dneh opravila izredni inšpekcijski pregled izrednega dogodka oziroma okoljske nesreče. "Prav tako bo preverjeno ali se z odpadki, ki so nastali pri požaru in sanaciji stanja ravna skladno s predpisi," pojasnjujejo pri Arso. "Več informacij bo znanih po pregledu."

potok Vrhnika Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V primerih nesreč nadzor v zvezi z določili zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami sicer izvaja Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Aktiviran Ekološki laboratorij IJS

"Na prošnjo občinskega štaba Civilne zaščite občine Vrhnika, ki koordinira intervencijo, je bil danes ob 5.30 aktiviran Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena izmed enot civilne zaščite in je del Inštituta Jožef Stefan (IJS)," so sporočili z Arso. "Njihova naloga je v času kemijskega onesnaženja izvesti meritve in analize onesnaženja ter oceniti obseg in posledice morebitne kontaminacije. Izdajo tudi ustrezna priporočila za ravnanje lokalnega prebivalstva." 

Osnovni rezultati naj bi bil znani še danes popoldne. Vzorce vode so že odvzeli, ARSO je predlagal tudi odvzem vzorcev zraka (organsko onesnaženje in živo srebro). "ARSO bo tekom današnjega dne pričel z meritvami zraka z mobilno postajo," so sporočili z Arso. "Spremljale se bodo sprotne koncentracije trdnih delcev PM10 in dušikovih oksidov."

Vzorčenje tal

Vzorčenje tal bo izvedla Biotehniška fakulteta. "V vzorcih se bo analizirala vsebnost kovin, vključno z živim srebrom, policikličnih aromatskih ogljikovodikov in PCB," so sporočili z Arso. "Glede na rezultate ELME se bo nabor lahko razširil tudi na ostala onesnaževala."

ARSO je Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) naročil izvedbo vzorčenja površinskih voda (potok Tojnica in Ljubljanica). "V vzorcih se bo predvidoma analizirala vsebnost težkih kovin vključno z živim srebrom, dioksinov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov in PCB," navajajo pri Arso. "Glede na rezultate ELME se bo nabor lahko razširil tudi na ostala onesnaževala." 

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

So vrtnine onesnažene?

Odvzeli bodo tudi vzorce podzemne vode v bližnjih vrtinah. "Glede na stanje na terenu bo ARSO po potrebi nadaljeval s spremljanjem stanja okolja tudi v naslednjih tednih," še sporočajo z agencije.

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje, v skladu s katerim odvajajo komunalne odpadne vode, vode iz priprave vode ter hladilne vode (v skupni količini 1.830 kubičnih metrov na leto v javno kanalizacijo, ki se zaključi s Komunalno čistilno napravo Vrhnika.

Padavinske odpadne vode, ki nastanejo kot posledica padavin z območja utrjenih povoznih površin, se preko interne kanalizacije, po čiščenju na lovilniku olj, odvajajo v vodotok Tojnica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.