Slovenija
13362 ogledov

Na tisoče novih upravičencev do pomoči. Kdo so?

Denar, evro Profimedia
Dva tedna po uveljavitvi je DZ sprejel popravke interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem.

Skupni obseg pomoči se povečuje na 3,1 milijarde evrov, dobremu milijonu upravičencev pa se dodaja še 190.000 novih.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo določa, da bo država podjetjem, ki bodo zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije poslala zaposlene na čakanje, poravnala nadomestila plač za te delavce ter tudi socialne prispevke. Enako velja za delavce, ki v času epidemije ne morejo priti na delo zaradi višje sile.

Letni upad

Zakon velja od 11. aprila, z danes sprejeto novelo zakona pa bodo ti pogoji nekoliko manj strogi. Do pomoči bodo upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če lani oz. letos ne bodo poslovali vse leto, se bo upoštevala primerjava povprečnih mesečnih prihodkov.

Dodatno bodo ta ukrep lahko uporabile humanitarne in invalidske organizacije ter tudi manjša podjetja iz finančne ali zavarovalniške dejavnosti.

Za vse pa velja, da se bodo lahko v času začasnega čakanja na delo delavci na zahtevo delodajalca vrnili na delo za do sedem dni v tekočem mesecu in ne več za sedem zaporednih dni, kot je zapisano v zdaj veljavnem zakonu.

Učenci v šoli Koronavirus Slovenija Vladni govorec izdal nekaj podrobnosti, kako bi lahko izgledalo odprtje šol

Dodatno za samozaposlene

Samozaposlenim, verskim uslužbencem, družbenikom in kmetom zakon ponuja pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka ter oprostitvi plačila socialnih prispevkov v času epidemije. Pogoji se bodo tudi tu spremenili na enake kot pri delodajalcih, ki pošljejo delavce na čakanje. Poleg tega bodo ukrep lahko koristili še tisti samozaposleni, ki so do polnega zavarovalnega časa vključeni v zavarovanje tudi na drugi podlagi.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini med 130 in 300 evrov, ki ga bodo ob izplačilu aprilske pokojnine prejeli upokojenci, bodo po novem prejeli tudi kmetje nad 65 let in z nizkimi dohodki ter prejemniki poklicnih pokojnin, če te ne presegajo 700 evrov.

Za tiste, ki so ostali brez dela v času po razglasitvi epidemije, novela zakona prinaša nadomestilo zaradi izgube zaposlitve v višini 513,64 evra bruto mesečno.

Pomoč tudi izrednim študentom

Enkratna solidarnostna pomoč v višini 150 evrov je zdaj predvidena tudi za izredne študente, ne več le za redne. Med upravičence do enkratne solidarnostne pomoči se dodaja tudi prejemnike starševskega dodatka in prejemnike dodatka za nego otroka v mesecu aprilu, poleg tega pa še družinske pomočnike, rejnike ter prejemnike otroškega dodatka, če niso višje kot v šestem dohodkovnem razredu.

Prenovljeni zakon bo ponudil pomoč 1,2 milijona ljudem, odhodki proračuna pa se bodo povečali za blizu 37 milijonov evrov na 3,1 milijarde evrov. Finančni minister Andrej Šircelj je dopoldne poudaril, da se bodo te pravice priznavale za nazaj, torej od 13. marca dalje.

semafor zelena luč Slovenija Vlada dala zeleno luč, a omejitve lahko predstavljajo težavo

Levica opozarja na to nevarnost

Da bi pospešili investicije, pa novela predvideva ukrepe za pospešitev izdajanja gradbenih dovoljenj, tudi z zaostritvijo pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih. "To so zelo sporni členi, ki so ekološko in socialno zelo nevarni," je protestirala Violeta Tomić (Levica).

DZ je novelo zakona sprejel z 52 glasovi za, proti je glasovalo sedem poslancev Levice.

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Posledice Slovenija Brezposelni. To so nove številke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Pohujšanje 07:11 29.april 2020.

    Skrajni čas je, da je neka vlada posegla na to področje in omejila zajebanska početja NVO. jaz bi tem NOV postavil malo drugačne kriterije, in sicer: za registracijo NVO bi morala imeti najmanj 1000 aktivnih članov s plačano mesečno članarino ...prikaži večno najamanj 100 EUR, letni prihodek bi mora ustvariti najmanj 1 milion EU in vsaj 3 redno zaposlene. Da ti NOV-ovci kot so Rovna in razna ptičarska društva v imenu kvazi okolja onemogočajo razvoj in življenje državljanov Slovenije. Bravo Vizjak, dobro delaš

  • francl12 22:54 28.april 2020.

    Ja boga delavčeva raja, med katere spadam tudi jaz, pa se lahko obrišemo pod nosom. Seveda pa bomo morali vse to poplačati nazaj! BANDA!!!

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 21:36 28.april 2020.

    violeta protestira, torej je zakon dober... no, izredni študentje,zakaj že? pogrešam tudi hari krišna in ostale, a so bili že v 1.paketu?