Slovenija
255 ogledov

Na vidiku pomembna sprememba ustave, NSi postavil tale pogoj ...

Ustanovna seja državni zbor dz ustava Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Koalicija s predlaganimi spremembami ustave, ki jih je v ponedeljek vložila v parlamentarni postopek, predlaga prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ na predsednika republike. Namen je "depolitizacija postopka imenovanja sodnikov". Dvotretjinsko večino, potrebno za spremembo ustave, bodo iskali pri NSi.

Koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica so tako prepričane, da s predlaganimi spremembami umikajo politiko iz postopka imenovanja sodnikov. Spremembe sicer uvajajo tudi triletno preizkusno dobo, trajni mandat bi tako sodniki nastopili šele po preteku tega časa. Predlog ustavnih sprememb sicer ne posega v imenovanje ustavnih sodnikov.

V DZ bo tako zdaj najprej ustanovljena ustavna komisija, to bodo po pričakovanjih koalicije storili na redni seji, ki poteka te dni. Znotraj ustavne komisije pa bodo nato ustanovili še strokovno komisijo, ki se bo ukvarjala s predlaganimi spremembami.

seja državnega zbora Robert Golob Slovenija Golob: Možna je tudi nacionalizacija kakšnega podjetja

"Funkcija predsednika republike je veliko manj politična kot DZ, poleg tega je volilna funkcija državnega zbora na tem področju kar anomalija," pa je odločitev za omenjene spremembe danes pojasnila poslanka Svobode Lucija Tacer. Poudarila je, da z njimi prav tako uveljavljajo načelo delitve oblasti in bolj uravnotežene pristojnosti predsednika republike v primerjavi z državnim zborom.

Poslanka SD Meira Hot pa ocenjuje, da s predlaganimi spremembami DZ kaže tudi politično zrelost. Ob tem je še poudarila, da ima DZ predvsem zakonodajno funkcijo, imenovanje sodnikov pa je tudi po njenem mnenju večletna anomalija, ki jo je treba odpraviti. Poudarja sicer, da je bila dosedanja praksa imenovanja sodnikov vrsto let neproblematična, se pa je v preteklih dveh mandatih predvsem pri imenovanju vrhovnih sodnikov dogajalo, da se je te imenovalo politično, in ne upoštevajoč strokovne kriterije.

seja državnega zbora Robert Golob Slovenija Golob poslancem: "Zelo bi si želel, da bi vsi to ponovili, na glas, tukaj, pod prisego"

Podobno meni tudi vodja poslancev Levice, ki je ob tem še poudaril, da je področje imenovanja sodnikov postalo področje političnega boja, predvsem "v časih, ko je bila na oblasti SDS". "Videli ste, da so sodniki, ki so bili kakorkoli udeleženi v postopkih zoper prvaka SDS, bili praktično avtomatsko diskvalificirani, nekaj jih tako tudi ni bilo imenovanih," je še kritičen.

Potrebno podporo za spremembo ustave bo koalicija iskala pri opozicijski NSi, s SDS pogovorov niso opravili. Medtem so se v Gibanju Svoboda že pogovarjali z NSi, kjer so se ta mesec tudi zavzeli za nekatere ustavne spremembe, med drugim način imenovanja sodnikov, a sami pri tem predlagajo še spremenjeno sestavo Sodnega sveta.

Luka Mesec Robert Golob Novi resorji Slovenija Mesec in Golob na nasprotnih bregovih: "Imenovali bomo in pika!"

Koalicijski partnerji slednjemu niso naklonjeni. Po besedah Tacerjeve se predlagane spremembe ne dotikajo člena ustave, ki se nanaša na Sodni svet, ker niso "našli tako širokega konsenza kot za ostale člene". Hot pa je poudarila, da ima Sodni svet poseben položaj v slovenskem pravnem sistemu in je tisti, ki zagotavlja nepristranskost sodne veje.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.