Slovenija
6219 ogledov

Na zavodu za zaposlovanje 7600 tujcev, mnogi ne znajo niti malo slovensko

Zavod za zaposlovanje Benjamin Kovač
Kdor se ne bo naučil slovensko, ga bodo črtali iz evidence

Na zavodu za zaposlovanje je po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve Ksenije Klampfer okrog 7600 tujcev, mnogi med njimi ne poznajo niti osnov slovenščine. Pogoj za vpis v evidenco namreč ni državljanstvo, ampak stalno bivanje. Ti ljudje, ki so lahko prejemniki nadomestila za brezsposelnost in tudi prejemniki denarne socialne pomoči, bodo imeli po novem eno leto časa, da se naučijo slovensko, sicer jih bodo izbrisali iz evidence. Če ne bodo več aktivni iskalci zaposlitve, ne bodo imeli pravice do denarne socialne pomoči. 

"Za vpis v evidenco brezposelnih oseb se uvaja dodaten pogoj za državljane tretjih držav v obliki zahteve po osnovnem znanju slovenskega jezika – nivo A2 v roku 12 mesecev po prijavi na zavod za zaposlovanje oziroma do konca prejemanja denarnega nadomestila, če so do njega upravičeni dlje kot 12 mesecev," so pojasnili na ministrstvu. 

Ocenjujejo, da je znanje slovenskega jezika "pomembno z vidika aktivnega iskanja zaposlitve ter usposabljanja in izobraževanja oziroma vključevanja v druge ukrepe na trgu dela, ki se zagotavljajo brezposelnim. Znanje slovenskega jezika predstavlja predpogoj za uspešno obravnavo osebe s strani osebnega svetovalca na zavodu za zaposlovanje in njeno aktivacijo. Namen predlagane dopolnitve je v večji integraciji tujih državljanov na slovenski trg dela," pojasnjujejo. 

Brezposelne osebe se bodo lahko vključile v tečaj in izpit iz slovenskega jezika preko ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Konec leta je bilo v evidenco brezposelnih vpisanih 7.653 državljanov tretjih držav (največ državljanov BIH, Kosova, Makedonije in Srbije). 

Enostavnejši izbris v primeru hujših kršitev

V primeru hujših kršitev, na primer zavrnitev vključitve v aktivno politiko zaposlovanja, ministrstvo za delo predlaga enostavnejši, takojšen izbris iz evidence, medtem ko se za blažje kršitve ohrani dvostopenjski postopek, najprej opozorilo, potem pa izbris.

Paket ukrepov, ki jih je danes predstavila ministrica, so koalicijsko usklajeni, naslednji petek jih bo obravnaval ekonomsko-socialni svet, ministrica pa pričakuje, da bodo na vladi pred poletjem. 

starejši ženski starost Slovenija Višje pokojnine za vse, še višje za tiste, ki imajo otroke

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • perhan63 15:37 13.marec 2019.

    končno ena pametna

  • Avatar vec
    vec 15:11 13.marec 2019.

    Bil zadnjič v KC, 8 (beri OSEM) albancev (ne kosovskih ampak pravih) en od njih je bil nekaj bolan, ostali so pač z njim delali gužvo. EN od njih je govoril lepo Slovensko (dijak neke šole zgleda) in ta ki ...prikaži več je bil bolan je znal nekaj malega Angleško, vsi ostali pa ene besede druge kot albansko, govorili so pa strgani dohtarji :) Alora temu se reče INEGRACIJA, ma pridem v'č ksno :)

  • kapibara 14:50 13.marec 2019.

    Nihče, ki ne zna toliko slovenščine, da ne potrebuje prevajalca, v uradnih postopki, NE sme dobivati, bilo kake, Slovenske denarne pomoči !!