Slovenija
13 ogledov

Nad devet tisoč odlagališč

Takole je videti eno izmed največjih ljubljanskih divjih odlagališč, ki se ga bo Žurnal24 main
Očistimo Slovenijo. Prijavljenih več kot 93 tisoč prostovoljcev in zabeleženih več kot devet tisoč divjih odlagališč. Denar. Ponekod nejasnosti, kako si bosta občina in komunala delili stroške.

Ta trenutek je v akcijo, katere pobudnica je Petra Matos, prijavljenih več kot 93 tisoč prostovoljcev. Tako nam je včeraj povedala Polonca Štritof, predstavnica za stike z javnostmi pri akciji Očistimo Slovenijo, ki se bo izvajala v soboto, 17. aprila. Njihov cilj je še vedno enak kot na začetku, in sicer zbrati 200 tisoč prostovoljcev.

Globa do 4.100 evrov
Občine. Pri akciji Očistimo Slovenijo bodo sodelovale vse slovenske občine.

Ločevanje. Cilj akcije je, da se ločeno zbere med 60 in 70 odstotkov odpadkov. Nevarnih odpadkov se med akcijo ne bo pobiralo.

Globa. Za nepravilno odlaganje odpadkov v okolju je v predpisih s področja nadzora inšpekcije od 1.200 do 4.100 evrov za fizično osebo.

Do zdaj so sodelujoči evidentirali okoli devet tisoč divjih odlagališč. Štritofova ob tem opozarja, da je očiščenje vseh v tako kratkem času nemogoče.

Nejasnosti o stroških
"Ta trenutek še ni povsem jasno, kako se bodo stroški delili, ali izvajalci javne službe, ali lokalne skupnosti," o stroških operativnega izvajanja in odlaganja odpadkov pravi Simon Štukelj, vodja sektorja splošna komunala z Novega mesta. Stroške za odvoz in odlaganje odpadkov, ki jih ne bomo uspeli ločeno zbrati, bosta po besedah Štritove nosili občina in komunalno podjetje. "Poskušali smo se dogovoriti s pristojnimi za oprostitev dajatve na tisti dan, vendar ni šlo," je še dodala.

Nova divja odlagališča
"Potrudili se bomo, da bomo odpeljali vse zbrane odpadke še v istem dnevu, sicer obstaja nevarnost nastanka novih nelegalnih odlagališč," je opozoril Valter Nemec, pomočnik direktorja ljubljanske Snage. "Žal po zaključku akcije obstaja verjetnost, da bodo svoje odpadke pripeljali tudi občani," opozarja Klara Škrabec s kranjske komunale in prosi občane, da tega ne počnejo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Vsi odpadki, zbrani na akciji, bodo predvidoma odpeljani še isti dan," obljublja tudi Dejan Kuhar z murskosoboške komunale. "Vse je odvisno od količine odpadkov," pravi Vojko Fon z novogoriške občine in dodaja, da bo logistika odvoza najbrž večdnevna, saj novogoriška komunala pokriva vse Goriške občine.

Registrirajte se
Registracija. Akciji 17. aprila se lahko pridružite z registracijo na www.ocistimo.si, kjer kliknete na Prijavi se na čistilno akcijo. Tako vam bodo organizatorji poslali potrebne informacije in vas usmerili na najbližje zbirno mesto.

Prihod. Na zbirno mesto lahko pridete tudi brez registracije, lokacije zbirnih mest bodo navedene na plakatih v vsakem mestu. Informacije o zbirnih mestih najdete tudi na www.ocistimo.si in na tel. 051 482 480, 051 477 987 in 051 474 050.

Kaj potrebujete. Vrečke za čiščenje bodo v večini zagotovile občine ali komunalna podjetja. Kljub temu organizatorji prosijo, da s seboj prinesete še kakšno dodatno črno in modro vrečko za smeti ter močnejše rokavice. Potrebujete tudi primerno obleko, ki se lahko strga in umaže, ter nepremočljive čevlje. Prinesite tudi mobilni telefon in plastenko vode.

Potek akcije. Zbor bo 17. aprila ob deveti uri zjutraj. Vodja zbirnega mesta bo vsem dal navodila, zemljevid in osnovne potrebščine. Nato bodo skupaj odšli na mesto čiščenja, konec akcije je predviden ob 14. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.