Slovenija
2594 ogledov

Nad ministrico z vsemi topovi: interpelacija, šolniki grozijo s stavko

Tanja Fajon Saša Despot
Opozicija bo vložila interpelacijo ministrice za izobraževanje. Nanjo so besni tudi sindikalisti, ki ne izključujejo niti možnosti stavkanja.

Poleg Kustečeve na tnalu tudi Vizjak

Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku vodij štirih opozicijskih strank, ki so dogovorjeni za nadaljnje sodelovanje, napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa je, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk.

"Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je dejala Fajonova v izjavi novinarjem po sestanku prvakov strank SD, Levica, LMŠ in SAB.

To sicer ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo proti njemu naj bi po vedenju Fajonove spisali v LMŠ, v poslanski skupini SD pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden.

Trenutno se pogovarjajo o dveh interpelacijah, a če bo treba, se ne bodo ustavili le pri teh, je še povedala Fajonova. Drugi prvaki strank izjav danes niso dajali.

Eno interpelacijo že prestala

Kustečeva je letos eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, poslanca manjšin in en iz DeSUS. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov.

Simona Kustec Lipicer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Štiri opozicijske stranke so se danes sicer pogovarjale o nadaljnjem sodelovanju in delovanju po počitnicah. Prihodnji teden se začenja parlamentarno delo. V ponedeljek bo že seja odbora DZ za izobraževanje, ki so jo zahtevali pred nekaj dnevi, na njej pa glede poteka pouka v šolah odgovore pričakujejo od premierja Janeza Janše. V sredo bo seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so jo sklicali za pregled "dogajanja s skrajno desnico v Sloveniji", je naštela Fajonova.

Vzdušje med njimi naj bi bilo dobro

Danes se se opozicijski partnerji po njenih besedah pogovorili tudi o predlogih zakonov, ki so na mizi. Dogovorili so se bodo tako kot doslej sestajali vsak torek in sodelovali pri "velikih zgodbah". Dotaknili so se predlogov, ki jih še nameravajo vložiti. Potrdili so tudi, da se bodo dogovarjali ne le o predvolilnem, ampak tudi povolilnem sodelovanju. "Potrdili smo, da je vzdušje med nami dobro," je dodala Fajonova.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je minuli teden v pismu pozval SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. V SD in Levici so potezo pozdravili, v SAB pa so ob tem Šarcu očitali soliranje.

Dogovarjali se bodo za zaprtimi vrati

Da je to verjetno res vse zmotilo, danes priznava tudi Fajonova. "Vsaka akcija, ki je prej sprožena preko medijev, kot se o njej pogovorimo za zaprtimi vrati, ni koristna. Vsakič se moramo potem znova dogovoriti, kako bomo sodelovali," je poudarila. A obenem je ugotavljala, da jim to vsakič znova uspe. Zdaj so se dogovorili, da se bodo glede povolilnega sodelovanja in dogovarjanja štirih opozicijskih strank skušali dogovarjati za zaprtimi vrati, in ne s solo akcijami v medijih.

Načeloma pa se po besedah Fajonove ves čas strinjajo o tem, da bodo sodelovali pred in po volitvah. Te tri točke, ki jih je za dogovor predlagal Šarec, bodo še dopolnjevali, načeloma pa so se danes strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu, ki bo podlaga za dogovor o povolilnem sodelovanju, je napovedala predsednica SD. Dodala je, da se morajo sicer pogovoriti tudi še znotraj strank.

Na ministrico jezni tudi v SVIZ

Štirinajst dni pred začetkom šolskega leta ne poznamo nekaterih bistvenih odgovorov na to, kako se bo začel izvajati pouk, pa opozarja glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Upa, da bodo vsaj na del vprašanj dobili jasne odgovore na sestankih, ki so predvideni v sredo.

Ministrica za izobraževanje je namreč ravnatelje vrtcev, osnovnih in srednjih šol za sredo povabila na srečanja. Kot izhaja iz vabil, je na sestankih med drugim predvidena tudi udeležba sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja, pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer pa uradnega vabila za zdaj še niso prejeli.

Kustečeva je medtem v pogovoru za Žurnal24 zatrdila, da bodo ravnatelji imeli več kot dovolj časa za pripravo. Cel pogovor si lahko preberete na tej povezavi.

Tudi letos je vprašanj veliko

Štrukelj je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je nesprejemljivo, da tudi letos ne vedo, pod kakšnimi predpostavkami bodo začel delovati, vprašanj pa je veliko. Po njegovih besedah si že ves čas prizadevajo, da bi aktivno sodelovali pri oblikovanju šolskih politik, zlasti odločitev, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19. Občutek, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju reduricani na pasivno množico, ki naj zgolj izvaja ukaze, odločitve, odredbe, kljub visoki izobrazbi pa ne participirajo pri odločitvah, namreč po njegovih besedah povzroča veliko frustracij in nezadovoljstvo.

V sindikatu menijo, da je cepljenje najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo prostovoljna izbira posameznika. Prepričani so namreč, da prisila ne bo imela ustreznih učinkov. Skupnega podatka o precepljenosti med šolniki sicer ni, pravi Štrukelj, podatki nekaterih šol pa kažejo, da je cepljena nekaj čez polovica zaposlenih v osnovnih in srednjih šolah.

Če bi strošek želeli prevaliti na zaposlene, bi lahko sprožili stavko

Branimir Štrukelj | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek
Glede testiranja so v sindikatu prepričani, da bi morali toliko zaupati učiteljstvu, da bi se lahko učitelji podobno kot dijaki samotestirali doma. Obvezna testiranja pa mora plačati delodajalec, pri čemer se v sindikatu pridružujejo pozivom, naj sredstva zagotovi država. Če bi strošek želeli prevaliti na zaposlene, se bodo temu uprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi in pozvali članstvo, da se opredeli o stavki, napovedujejo.

Štrukelj je ob tem opozoril, da ta trenutek obveznega testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ni, saj ni pravne podlage, da lahko delodajalec od zaposlenih v vrtcih ali šolah zahteva, da se obvezno testirajo. Na to so, takoj po 20. juliju, ko so ugotovili, da so podlago za obvezno testiranje razveljavili, tudi opozorili ministrstvo za izobraževanje, a do danes ni bilo nobene reakcije.

Pogoj PCT naj bi bil tehnično neizvedljiv

Dotaknil se je tudi napovedi, da bodo zaposleni morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, testirani, cepljeni) in testiranja na 48 ur, ter opozoril, da je to tehnično neizvedljivo, ker bo zahtevalo ogromno preverjanj. Pri tem se ne ve, kakšna pooblastila imajo šole, kdo bo izvajal preverjanja in kakšne bodo sankcije oz. kaj se bo zgodilo s tistimi, tako dijaki kot zaposlenimi, ki teh pogojev ne bodo izpolnjevali.

Po njegovih besedah bi po neki "trdi razlagi", če zaposleni ne bo izpolnjeval enega od pogojev PCT, bil na koncu lahko tudi ob službo, čemur sicer v sindikatu nasprotujejo. Kot eno od vprašanj pa je Štrukelj izpostavil tudi, kaj bo z dijaki, ki bodo morali, če ne bodo izpolnjevali pogojev, od doma slediti pouku, saj šole v večini nimajo ustreznih tehničnih pripomočkov za prenosne kamere iz vsakega razreda, da bi prek njih lahko spremljali pouk.

Sicer pa je še opozoril, da se ni naredilo nič za vzpostavitev sistemov prezračevanja, opreme šol s čistilci zraka. Kot je dejal, so dobili odgovor, "da bomo delali po naravni poti, odpirali okna". Štrukelj pa se ob tem sprašuje, kako bo to izvedljivo pozimi pri minus 10 stopinjah v vrtcih s triletnimi otroci v oddelku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Naklonsky 21:21 18.avgust 2021.

    Talibani. Kdaj bodo zajahali konjičke in avtomobilčke v luna parku?

  • jakec42 17:33 18.avgust 2021.

    Če misli opozicija da si z temi interpelacijami nabira točke se zelo moti,naj raje spravi skup kaj koristnega za državo!

  • munja 21:41 17.avgust 2021.

    Fajonka, pejd raje puško iskat, mogoče boš pa imela srečo in jo našla, koruza je namreč že velika.