Slovenija
25867 ogledov

Veliko presenečenje, kdo je dobil najbolj fanatično podporo

Dejan Židan, Miro Cerar in Matej Tonin Anže Petkovšek
Pregledali smo volišča, kjer so stranke dobile največ podpore.

SDS rekordne podpore ni dobila na volišču v grosupeljskem okraju, ampak v okraju Žalec. V gasilskem domu Dobrovlje je za SDS glasovalo skoraj tri četrtine volivcev (50 od 67). Sledijo gasilski dom Pince (Lendava), kontejner v kraju Libušnje (Tolmin), gasilski dom Radmožanci (Lendava), vaški dom Krnici (Murska Sobota). V okraju Grosuplje je bil rekord dosežen v gasilskem domu Vrh pri Višnji Gori.

Na kar 29 voliščih je SDS dobila več kot 60 odstotno podporo, več kot 50 odstotkov oddanih glasov pa so ji ljudje namenili na več kot 110 voliščih.

Niti enega glasu SDS ni prejela le na treh manjših voliščih: v Smrjah (Ilirska Bistrica), v sirarni Čadrg (Tolmin) in v vrtcu Žabjak v Novem mestu.

Spodaj si lahko ogledate volišča, kjer je SDS dobila najvišjo podporo. 

 | Avtor: DVK DVK

Najbolj fanatična podpora SMC

Če je bil vrtec Žabjak eno od treh volišč, kjer SDS ni dobila niti enega glasu, je tam SMC dosegla rekorden rezultat, več kot 81 odstotkov glasov, kar je bilo sicer le 13 od 16 oddanih glasov. To je najvišji delež podpore, ki ga je na volišču dosegla kakšna stranka. Po visoki podpori sledijo volišča iz okraja Šmarje pri Jelšah, kjer je kandidiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: gasilski dom Imeno, gasilski dom Podčetrtek, Polje ob Sotli in Stranje.

Sedež LMŠ Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Sedež stranke LMŠ na dan predčasnih volitev v držvni zbor v Kamniku. Anže Petkovšek

Lista Marjana Šarca je na trinajstih voliščih dobila več kot 40 odstotkov glasov, začuda pa rekorda niso dosegli v Kamniku, kjer je devet od trinajstih najboljših izidov, ampak v Izlakah v kraju Breznik, sledi volišče v kraju Raduše, okraj Slovenj Gradec, kjer je lista (tako kot na rekordnem volišču) dobila 49 odstotkov glasov. Niti enega glasov niso ljudje zaupali Šarčevi listi na 30 voliščih.

Oddanih 270 glasov, niti eden za Desus
Karl Erjavec in Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sedem volišč, kjer je Desus dosegel najboljši rezultat, je v volilnem okraju Ptuj. Desus je na volišču v volilnem okraju Ptuj dobil neverjetnih 63 odstotkov glasov, kar je sicer pomenilo le 12 od oddanih 19 veljavnih glasovnic na naslovu Ložina 8. Več kot 50 odstotkov glasov so dobili v Podlehniku (18 od 34), od nekoliko večjih volišč pa so največ dobili v Dolnjem Zemonu v okraju Ilirska Bistrica in na volišču v Osnovni šoli Livada v Ljubljani (29 oziroma 27 odstotkov glasov). V gostilni Livada ima sicer Desus praviloma vse sestanke in srečanja, ki ne potekajo na sedežu stranke.

Na več kot 150 voliščih pa Desus ni dobil niti enega glasu, na največjem izmed teh je bilo oddanih kar 270 veljavnih glasovnic.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje Slovenija Kam odhajajo ministri in koliko zaposlenih odhaja z njimi?

Levica obvladuje Ljubljano

Levica je več kot 25 odstotkov dobila na 19 voliščih, od tega jih je kar enajst v ljubljanskih volilnih okrajih. Najboljši rezultat so dosegli na predčasnem glasovanju v okraju Ruše (43 odstotkov), sledi volišče v vaškem domu Trsek (okraj Koper), kjer je sicer veljavno glasovalo le 12 ljudi, štirje za Levico. Med večjimi volišči so več kot 25 odstotkov glasov dobili na voliščih na Osnovni šoli Toneta Čufarja, v prostorih MOL na Štefanovi ulici, na Osnovni šoli Majde Vrhovnik, na Srednji zdravstveni šoli na Poljanski, v Centru Janeza Levca, na Mačkovi ter v osnovnih šolah Trnovo, Poljane in Koseze.

Izjemen rezultat so dosegli tudi na volišču Omnia, kjer so dobili 1127 od skupaj odanih 4138 glasov. Na približno 140 voliščih niso dobili niti enega glasu.

Oporišče NSi ni okolica Ribnice, ampak Ilirske Bistrice

Aleš Primc in Matej Tonin | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Na rekordnem volišču je za NSi glasovalo neverjetnih 79 odstotkov volivcev, 50 od 63 na volišču Smrje v okraju Ilirska Bistrica. Na volišču v Dobovcu pri Rogatcu so dobili 65 odstotkov, na volišču Žižki v okraju Lendava pa 53 odstotkov vseh oddanih glasov. Več kot 40 odstotkov je NSi pobrala še na voliščih Kulturna dvorana Laze (Kamnik), Dom krajanov Čeplje (Žalec), Janeževo Brdo (Ilirska Bistrica), Martinje (Murska Sobota) in Prem (Ilirska Bistrica). Niti enega glasu niso dobili na nekaj več kot 80 voliščih.

Doma ga vsi podpirajo

SD je najvišjo podporo dobila v gasilskem domu Morava (Kočevje), kjer je za SD glasovalo 57 od 73 ljudi ali več kot 78 odstotkov. V Moravi sicer živi njihov kandidat v okraju Kočevje.

Od dvanajstih volišč, kjer je SD dobila več kot 40-odstotno podporo, jih je sedem v okraju Laško, kjer je kandidiral Matjaž Han. Na več kot 80 voliščih SD ni dobila niti glasu.

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Rekorden izid Stranke Alenke Bratušek je bil v gasilskem domu Bitnje v Bohinjski Bistrici, kjer je Franc Kramar zbral kar 44 odstotkov vseh oddanih glasov. Več kot 30 odstotkov je stranka dobila še na treh voliščih, od tega sta dve v bohinjski občini, kjer je Kramar župan, eno pa volišče v Ivanjem gradu (okraj Sežana, kjer je kandidiral župan Marko Bandelli).

Pirati slavili v pisarniškem kontejnerju

Pirati so najvišjo podporo dobili v pisarniškem kontejnerju v Borovcu pri Kočevski Reki, podprlo jih je 12 odstotkov volivcev, kar je v konkretnem primeru pomenilo le tri. Od večji volišč so izjemno podporo dobili v Dobenem (Domžale), v gasilskem zavodu Sežana ter v Begunjah na Gorenjskem, podpora je bila med sedem in 8,5 odstotka. Na več kot 500 voliščih pa so ostali brez glasu podpore.

Eva Irgl Politika Slovenija Kdo so "staroste" slovenske politike ...

SNS je plafon dosegla pri 27 odstotkih v Bodkovcih, od malo večjih volišč pa so 22 odstotno podporo prejeli v Mestinjah (Šmarje pri Jelšah).

SLS na nekaj voliščih tudi z več kot 40-odstotno podporo

SLS, ki ji ni uspelo priti v parlament, je na osmih voliščih dobila več kot 40-odstotno podporo, v gasilskem domu Središče (Murska Sobota) pa celo več kot 70-odstotno podporo (19 od 27 veljavno oddanih glasov). Polovico glasov ali več so prejeli še v Šmartnem na Pohorju, v Ivanjševcih in v Krplivniku (oba Murska Sobota).

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 20:21 10.junij 2018.

    zame je presenečenje bratušek, pa sej ne vem kako se imenuje njena stranka, ampak kdo lahko voli osebo, ki je zvišala davke, enormno zapufala državo, hotla uvest nepremičninski davek in v bruslu brukala sebe in slovenijo ... pa saj vemo ...prikaži več da je prvorazredni komolčar in samo sebe prepričuje kako je sposobna, ampak resno ne razumem folka, ki da takemu glas

  • perhan63 19:39 10.junij 2018.

    ahahaha smc so volilli okvirji..aahahaha

  • Rudman 19:20 10.junij 2018.

    Trenutno tem volitvan ne verjamem čist nič, bolj prirejenih volitev še v filmu nism videl