Slovenija
11432 ogledov

Kam odhajajo ministri in koliko zaposlenih odhaja z njimi?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Anže Petkovšek Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5.
Preverili smo, kam odhajajo ministri in koliko sodelavcev, ki so jih zaposlili na zaupanje, odhaja z njimi. A ne glede na morebitne priložnosti in ne glede na to, kako dolgo bo trajalo sestavljanje nove vlade, morajo ministri praviloma ostati na čelu svojega resorja.

Sestavljanje koalicije strank, ki bo vladala in jo bo najprej poskušal sestaviti zmagovalec volitev Janez Janša, bo najverjetneje dolgotrajno in pušča odprtih več scenarijev, zato bi nekateri ministri lahko svoje mandate zasedli tudi znova, a večji del ekipe dvanajste vlade se verjetno poslavlja.

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Le redkim uspel preboj v državni zbor

Velik del vladne ekipe vključno s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na čelu se je na volitvah potegoval za vstop v državni zbor, a je bil njihov uspeh pičel. Med ministri so se za vstop potegovali Anja Kopač Mrak (SD), Andreja Katič (SD), Anton Peršak (Desus), Karl Erjavec (Desus), Irena Majcen (Desus), Peter Gašperšič (SMC) ter Zdravko Počivalšek (SMC) in Dejan Židan (SD), ki sta tudi edina, ki sta bila izvoljena. V primeru, da ne bosta del prihodnje vlada, bosta tako Počivalšek in Židan zasedla mesto poslanca v državnem zboru.

Velik del čaka delovno mesto, ki so ga zapustili

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič se po izteku mandata predvidoma vrača na Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja. Staro delovno mesto čaka tudi finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, ki je bila pred prevzemom funkcije na ministrstvu zaposlena za nedoločen čas. Na kakšnem delovnem mestu in na katerem področju dela, pa je - kot pravi - odvisno od dogovora z njenim naslednikom.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ima mirovanje zaposlitve na Upravni enoti Slovenska Bistrica, a bo - kot pravijo na ministrstvu - svojo nadaljnjo zaposlitev urejala po koncu mandata in primopredaji poslov. Delovno mesto čaka tudi infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, ki je pred tem opravljal vrsto vodilnih nalog, od vodenja sektorja, direktorata in državnega sekretarja, na področju prometa, infrastrukture in graditve na ministrstvu za okolje in prostor. 

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje | Avtor: Anže Krže / mediaspeed.net Anže Krže / mediaspeed.net
Milojka Kolar Celarc nazaj na svoje njive

Ministrica Milojka Kolar Celarc se bo po izteku mandata vrnila v pokoj, ki ga je zamrznila po tem, ko jo je premier povabil v vlado in je postala ministrica za zdravje, pred tem je sodelovala že pri pisanju programa SMC in kasneje Koalicijske pogodbe za področje financ. Ko bo ponovno upokojena, se bo - tako ministrstvo - vrnila "na svoje njive med zelišča".

O svoji ljubezni do zelišč je zdravstvena ministrica javno spregovorila večkrat, med drugim je v intervjuju za Dnevnik povedala, da do nedavnih zdravstvenih težav še nikoli doslej ni bila na bolniški, saj vsak dan poje nekaj listov zeli nesmrtnosti ali jiaogulan, ki jo ima na okenski polici.

Nekateri še skrivnostni ...

Ministrica za obrambo Andreja Katič do primopredaje poslov novoimenovanemu ministru opravlja dolžnosti obrambne ministrice. Kje bo nadaljevala svojo poklicno kariero, bo povedala po koncu svojega mandata. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je že ob nastopu funkcije ministra odrekel svoji prejšnji funkciji predsednika upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, zato se na prejšnje delovno mesto predvidoma ne bo vrnil. O nadaljnji službeni poti pa, da ima več možnosti in vse pušča za zdaj odprte.

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je sporočila, da "ne želi odgovarjati na tovrstna vprašanja". Kulturni minister Anton Peršak pa meni, da to vprašanje ni pomembno za javnost.

Prav tako še ni jasno, kje bosta poklicno pot nadaljevala dvakratna ministrica Anja Kopač Mrak in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Funkcijo morajo opravljati do predaje

Vsi ministri morajo v skladu z ustavo sicer opravljati tekoče posle do imenovanja novih ministrov, kar potrjuje tudi zakon o vladi, ki določa, da gredo pravice, ki jih dobi minister po izteku mandata, od naslednjega dne po dnevu prisege novih ministrov. Minister tako normalno deluje do konstituiranja nove vlade. Do takrat ima tudi plačo in vse druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja.

Če minister odstopi, mora predsednik vlade obvestiti državni zbor, kateremu od ministrov bo za največ tri mesece poveril opravljanje poslov.

Položaj je v mandatu vlade Boruta Pahorja sicer predčasno zapustil zunanji minister Samuel Žbogar, ki je zaradi imenovanja v evropsko službo podal odstopno izjavo z mesta slovenskega zunanjega ministra. Kasneje ga je sicer Pahor javno pozval, da mora zaradi prenehanja funkcije opravljati tekoče posle do imenovanja novih ministrov oziroma vlade. Opomnil pa ga je tudi na zaprisego.

Samuel Žbogar Slovenija Pahor Žbogarju: Pridi nazaj delat!

Z ministri odhajajo tudi njihovi najožji sodelavci

Po primopredaji poslov novim ministrom poleg prejšnjih ministrov resorje z njimi praviloma zapuščajo tudi državni sekretarji in zaposleni, ki jih je minister zaposlil na zaupanje in je njihova zaposlitev vezana na njihov mandat. Tak način zaposlovanja poznajo vse evropske države in so namenjene posameznikom, ki uživajo posebno zaupanje funkcionarja in so običajno del kabineta, politični svetovalci in v nekaterih primerih predstavniki za odnose z javnostmi.

V tem trenutku je v kabinetih na mandat ministra vezanih 53 ljudi, ki bodo - tako zagotavljajo ministrstva - zapustili službe in ne bodo dobili spremenjene pogodbe oziroma zaposlitve za nedoločen čas. Daleč največ zaposlitev na zaupanje ima Cerarjeva vlada sicer v kabinetu predsednika vlade, kjer je trenutno zaposlenih 23 javnih uslužbencev in funkcionarjev, kolikor tudi predvideva skupni kadrovski načrt organov državne uprave.

Komentarjev 6
  • Avatar vec
    vec 11:07 09.junij 2018.

    vsaj 5 let prepozno, jest bi jo namesto na njenih njivaj, raje videl na kakem zaporniškem vrtu, naj malo flanca solatko in pleve, tko ene 5 let vsaj recimo. Aja zdej bo pa BEšić Loredan zrihto da bo imel poleg ...prikaži večg 10 služb, eno samo, da bo postao ministar za zdravje, ampak težka bo Loredan težka, konkurenca prehuda, mislm da ne bo ratal, vsaj ne na tak način kot si je on zamislil vse skup. Veliko podpornikov je svoj glas preklicalo, v projektu odstavimo milojko mislim.

  • Avatar Leon
    Leon 10:03 09.junij 2018.

    Zelo spominja na Eleonoro Ceausescu ......znana kot Mati naroda .

  • Ebony_Curr 17:48 08.junij 2018.

    Google zdaj plačuje € 794 na € 982 na dan za delo na spletu od doma. Nikoli si nisem mislil, da bom to lahko naredil, vendar moj najboljši učitelj zasluži več kot € 33500 mesečno, to počne, in ona me ...prikaži več je prepričala, da poskusim. Tudi novi ljudje lahko to naredijo enostavno inn 600-dnevno na dan in lahko zaslužijo višje s časom ... Tako sem začel ........... ❥❥❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com