Slovenija
60435 ogledov

Najhujša vremenska fronta letos je že tu. Tako se giba

Dežnik Profimedia
V pripravljenosti je celoten sistem Civilne zaščite v državi. Pripravimo se.

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je dejal.

Ponekod že dežuje 

Pozno popoldne je po nekaterih predelih države že začelo deževati. Gibanje padavin spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Arso je zvečer ob 20.30 obnovil opozorilo glede naraščanja vodotokov: v noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Verjetna so razlivanja, na območjih z dolgotrajnimi močnimi nalivi tudi poplavljanja vodotokov. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi pričnejo razlivanja na izpostavljenih območjih.

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije. Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda.

Bolj jesenski tip deževja

V primerjavi s preteklimi neurji, ki so bila intenzivna in kratkotrajna, lahko v Sloveniji v naslednjih 36 urah pričakujemo ponavljajoče se in intenzivne nalive, ki bodo bolj spominjale na jesenski tip deževja, je na današnji novinarski konferenci napovedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

V večjem delu Slovenije od danes zvečer do sobote zjutraj pričakujejo med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi 150 ali celo 200. To so že količine, značilne za celomesečno obdobje. Zato so zaenkrat izdali oranžno vremensko opozorilo pred močnimi padavinami. 

Pričakovati je razlivanja tako manjših kot tudi večjih rek, ki se lahko razlijejo na običajnih območjih, nekatere med njimi pa tudi na območjih redkih poplav. Prebivalcem, ki živijo neposredno ob rekah, Polajnar svetuje, da budno spremljajo dogajanje v svoji okolici, opozorila Arsa ter da upoštevajo nasvete in priporočila pripadnikov CZ.

Najbolj kritične razmere pričakujejo od jutri do sobote in v noči na nedeljo. Na direkciji za vode so zato razglasili povečano stopnjo ogroženosti in odredili stalno pripravljenost tako pristojnim na direkciji kot tudi kolegom na gospodarskih javnih službah za urejanja voda.

Pristojne službe se pripravljajo na najhuje

V okviru stalne pripravljenosti so vzpostavili pristojne dežurne službe, ki na terenu spremljajo meteorološke in hidrološke napovedi ter vodostaj rek. Povečali so tudi nadzor nad vodno infrastrukturo. Ob nastopu visokih voda bodo po potrebi začeli utrjevati obstoječe nasipe, vzpostavljati začasne nove nasipe, preusmerjati vodo na območja z manjšim škodnim potencialom, odstranjevati naplavine ... 

Njihove aktivnosti so usmerjene predvsem v preprečevanje nastanka škod na urbaniziranih območjih in na območjih, kjer bi lahko prišlo do škode na gospodarski infrastrukturi. Prebivalcem svetujejo, da opazujejo situacijo in najprej poskrbijo za svojo varnost ter da ne za vsako ceno rešujejo svojega imetja in se ne približujejo naraslim vodotokom, ker je to lahko zelo nevarno.

Šestan je ob tem vse pozval, da na številko 112 pokličejo, ko so res ogroženi in če ocenijo, da bi lahko nastala zelo velika škoda. Zgodi se namreč, da imajo "pretirano število klicev na 112 tudi zaradi centimetra vode, ki se pojavi nekje v kleti". Kot je opozoril, lahko s takim klicem komu celo prikrajšamo življenje, ker je linija zasedena in se operater na resni klic ne more takoj odzvati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.