Slovenija
2606 ogledov

Najlepše javno stranišče je ...

ženska stranišče Profimedias
Tudi letos je potekalo ocenjevanje slovenskih javnih stranišč. Ocene menda ne presenečajo ...

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je včeraj v Rogaški Slatini za najlepša in najbolj urejena javna stranišča v tem letu razglasilo javna stranišča v občini Bled. V kategoriji bencinskih servisov je najboljšo oceno prejelo javno stranišče na počivališču Petrol Starine ob dolenjski avtocesti v smeri Hrvaške.

Člani komisije društva so v teku leta prevozili več kot 4500 kilometrov ter pregledali in ocenili več kot 130 lokacij javnih stranišč po vsej Sloveniji. Ocenili so javna stranišča v 75 občinah in na 54 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Priznanje Naj javno stranišče za 2017 v kategoriji občin je blejska prejela z doseženo oceno 4,74 točke (od petih), bencinski servis Petrol Starine pa je dosegel 4,21 točke.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča sta medtem dobili Mestna občina Maribor in Občina Vrhnika, saj sta zbrali najmanj točk, to je 3,24. Med bencinskimi servisi pa so najslabše ocenili bencinski servis Petrol Šentilj, z doseženimi 2,60 točke.

Komisija je ocenjevala dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material.

Pri ocenjevanju stranišč na bencinskih servisih ob avtocestah še vedno ugotavljajo, da so med bolj čistimi tista, v katerih je ves čas prisotna čistilka. Prav tako je vedno več Petrolovih plačljivih stranišč, kar osebam iz društva močno oteži dostop do stranišča. Prav zaradi tega so iz Zdravniške zbornice Slovenije akciji namenili pismo podpore.

Lani so v društvu v uporabo dali brezplačno mobilno aplikacijo Najbližji WC, ki je na voljo za operacijske sisteme Android in iOS. Glavni namen aplikacije je uporabniku najti najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi voditi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:11 18.november 2017.

    Zakaj ne iščete WC ,ki ne sodijo na AC v Sloveniji ? Kadar pripeljejo avtobusi na Petrolova stranišča je takšna gneča ,da ženske hodijo na moške WC ali pa kar v grmovje ! WC na Petrolu so plačljivi ,kupon pa ...prikaži več pa lahko vnovčiš na blagajni . Tujci iz EU so samo enkrat to poizkusili ,potem sem slišal očitke v kakšnem sistemu živimo ,huje kot v Rusiji . Skratka WC-je premalo in ne ustrezajo frekvencam v sezoni . DARS ................pojdite v Afganistan ,tam je vaša prihodnost .