Slovenija
7626 ogledov

"Najmlajši je imel 46, najstarejši pa čez sto let"

covid-19 Epa
V novomeški splošni bolnišnici imajo eno četrtino kapacitet zasedenih za bolnike s covid-19.

"Trenutno za oskrbo covid bolnikov namenjamo 25 odstotkov posteljnih kapacitet, ta hip imamo hospitaliziranih sto bolnikov, od tega 18 na intenzivni enoti, 13 od teh jih je na ventilatorju," je na tiskovni konferenci povedal direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič ter se ob tem zahvalil vsem zaposlenim v bolnišnici ter vsem, ki spoštujejo ukrepe in s tem pomagajo zajeziti epidemijo.

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Znani novi podatki o okužbah, ki niso dobri

Povprečna doba bolnikov je 68 let, najmlajši bolnik, ki je bil hospitaliziran, je imel 46, najstarejši pa čez sto let. "Navadno gre za starejše bolnike, ki imajo pridružene bolezni, kot je hipertenzija ali diabetes," je razložil Piletič.  

"Ključna je solidarnost"

Spomnil je na spomladanski val epidemije, ko je prišlo do večjega števila okužb v DSO Metlika. "S tega vala smo prišli z veliko izkušnjami, nabavili smo dovolj zaščitne opreme, vsak trenutek imamo za približno tri mesece rezerv," je dejal Piletič. "Pripravili smo se tudi organizacijsko, da drugega vala nismo pričakali nepripravljeni. Začel se je 11. septembra z odprtjem negovalne bolnišnice - t.j. organizacijska oblika, ki je namenjena pomoči DSO, da se lahko umaknejo okužene, ne obolele bolnike. S tem se je pokazala neke vrste solidarnosti. To obliko delovanja smo imeli do 9. oktobra, ko smo prešli na oskrbo akutno obolelih bolnikov z dokazanim koronavirusom."

Šolanje od doma Ukrepi Slovenija 30. novembra otroci v šole? Tako odgovarjajo zdravniki!

Na začetku je bila regija otok, kjer je bila pojavnost covida bistveno manjša, kot je denimo v SV Sloveniji. "Sprejemali smo bolnike iz teh regij, v tistem času je bilo število bolnikov iz naše napram drugim regijam približno 50 odstotkov, postopoma smo odpirali nove postelje, največja kapaciteta do sedaj je bila, ko smo imeli 110 postelj s covid bolniki," je dejal Piletič. Trenutno imajo 73 odstotkov bolnikov iz njihove regije. "Enotna covid bolnišnica v Sloveniji je zelo dobra rešitev, saj je omogočala oskrbo bolnikov v regijah, kjer je bil izbruh bolnikov velik, na ta način, da se jih je dalo preseliti iz ene v drugo regijo."

Dejavnosti so zapirali postopno

Dodal je, da so v prvem valu zaprli vse ostale dejavnosti, a so ugotovili, da na dolgi rok to ne more potekati tako. "Zato smo v drugem valu zapiranje nenujnih dejavnosti naredili postopno, glede na to, kako se je večalo število obolelih s covidom," je dejal Piletič. "V zadnjih 14 dneh smo priča vdorom bolezni v bolnišnice in DSO, zaradi česar smo bili primorani nenujne dejavnosti čim bolj zmanjšati. Do vdorov prihaja nepričakovano, ko analiziramo vzroke, ugotovimo, da je vnos tako preko bolnikov kot tudi preko zaposlenih, kljub vsem filtrom, ki jih imamo postavljene pri vstopu v bolnišnico. Vnos prihaja preko asimptomatskih bolnikov. To poskušamo omejiti s planiranim testiranjem zaposlenih ter verjetno vseh bolnikov, ki bodo prihajali na elektivne posege. Za ta namen bomo nabavili teste za hitro antigensko testiranje, ki jih bomo uporabljali z veliko previdnostjo ter jih interpretirali glede na klinično sliko in ponavljali v časovnem vrstnem redu, da bomo ujeli čimveč pozitivnih."

Koronavirus covid-19 Intervju Zdravje Epidemiologinja: "Super prenašalci imajo odlično delujoč imunski sistem"

Hitro testiranje že ta teden

Teste nabavljajo preko javnega naročila, ki se končuje danes. "Javilo se je nekaj čez 30 ponudnikov, ponudbe bomo danes in jutri preverili ter se odločili za najboljšega ponudnika," je dejal Piletič in napovedal, da bodo s tem testiranjem začeli sredi ali konec tedna, najprej na oddelkih, kjer se je pojavil izbruh bolezni, nato pa na vseh oddelkih.

Čakalne vrste so odvisne od tega, koliko storitev je narejenih, a tudi od napotitev - teh je v zadnjem času bistveno manj, ker se je ustavila dejavnost tudi na primarni ravni. "Pričakujemo velik bumerang po koncu epidemije, ko bodo ljudje bolj pogosto obiskovali svojega zdravnika," je dejal Piletič. "Že v prvem valu nas je zelo skrbel podatek, da je padlo število rakavih bolnikov, kar pomeni, da niso bili pravočasno odkriti. Zato smo se zavezali, da postopoma zmanjšujemo dejavnost ter v največji meri poskušamo obravnavati vse ostale bolezni. To smo lahko počeli do pred 14 dni."

Tatjana Lejko Zupanc Lejko Zupanc Zdravje Šefica infekcijske klinike: zdravila so kar učinkovita, toda stranski učinki so hudi

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 4
  • Avatar right
    right 17:00 23.november 2020.

    a se kaj vprašate koga to zavajanje in nategovanje sploh še zanima?

  • zlatko2 14:34 23.november 2020.

    Pa,kaj je to kaj takšnega,to se lahko zgodi vsakemu,lahko bi mu pa pri tem oblačenju pomagalo bolnišnično osebje ,ki ima pri takšnih opravilih več izkušenj.

  • Avatar Katie_Burt
    Katie_Burt 12:25 23.november 2020.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 24836 ameriških dolarjev, tako da sem delal od doma samo v skrajšanem delovnem času. To službo sem se pridružil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem zlahka prejel 21695 USD. ... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com