Slovenija
3814 ogledov

Najnovejša prognoza: Še bolj optimistične napovedi!

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Zeleno fazo bi ob sedanjih trendih razvoja epidemije lahko dosegli v začetku junija.

Inštitut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, je še nekoliko izboljšal napoved gibanja epidemije. 

Leon Cizelj Covid-19 Zdravje Leon Cizelj napovedal, kdaj bomo prišli v zeleno fazo

ISJ v prognozi ugotavlja, da epidemija v Sloveniji upada, reprodukcijsko število pa se je znižalo na R=083, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo. 

Jelko Kacin Covid-19 Zdravje Kacin povedal, kako bo s cepljenjem z AstroZeneco pri nas

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 554, epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo na 300, kar naj bi se zgodilo v začetku junija. 

 | Avtor: IJS IJS
V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Odlične novice, dosegli smo pogoje za rumeno fazo!

IJS ocenjuje, da smo z izvajanjem ukrepov R uspeli spustiti na R=0,83, pri čemer so upoštevali vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Ocenjujejo, da je imunih 3,5 krat toliko kot je potrjeno okuženih. Upoštevali so tudi, da je v Sloveniji prisotna bolj kužna angleška različica virusa, za katero je značilen tudi težji potem bolezni. 

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Trenutno smo v rumeni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zelo fazo prešli v začetku junija," ugotavljajo pri IJS. Uporabili so enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije.

Hkrati opozarjajo, da deset odstotna precepljenost populacije pomeni le za deset odstotkov manjši R, npr. 1,1 namesto 1,2. Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil (zračenje prostorov, uporaba maske, razkuževanje rok in izogibanje tesnim stikom) dosledni.

 | Avtor: IJS IJS

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 15.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že bistveno počasneje od vse hitrejšega cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Michael_Cuadra 18:30 12.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Jernej65 11:21 12.maj 2021.

    Virus je stalno en korak pred vso svetovno znanostjo. Prej ko slej se bomo morali z njim prekužiti vsi. Na koncu se bo izkazalo, da vsi ukrepi in cepljenja samo podaljšujejo agonijo okoli tega virusa. Na koncu bo zmagala narava ...prikaži več in si vzela kar ji pripada.

  • Solton 11:05 12.maj 2021.

    Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da so različico koronavirusa, ki se je pojavila v Indiji, odkrili že v 44 državah, največji porast okužb opažajo v Združenem kraljestvu. Gre za mnogo bolj nalezljivo različico, so sporočili iz organizacije....tko da ne vem ...prikaži več o kakšnih optimističnih napovedih vi tam na žurnalu fantazirate?...prpravte se na 4.val...