Slovenija
8435 ogledov

Najnovejši podatki: Krivulja pada, skrbi naraščajo

Covid-19 Profimedia
Epidemija še naprej upada, a počasneje. Skrbi tudi omikron.

Ob 5.903 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 1.526 novih okužb z virusom sars-cov-2.

Opravljenih je bilo tudi 64.783 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 1.307, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 979. 

V primerjavi s preteklim tednom, ko je bilo potrjenih 1.850, jih je bilo tokrat za približno 17 odstotkov manj, kar pomeni, da epidemija še naprej upada.

Tudi v Sloveniji omikron že prisoten

To je dober podatek, a skrbi dejstvo, da so s sekvencioniranjem v Ljubljani potrdili prve štiri primere omikron različice. Glede na to, da so to rezultati sekvencioniranja vzorcev, odvzetih med 29. novembrom in 6. decembrom, strokovnjaki sklepajo, da je primerov še več. Več o tem lahko preberete v prispevku Potrdili okužbo z omikronom: Čakajo nas težki dnevi.

Matjaž Leskovar z IJS, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da se padanje epidemije v Sloveniji upočasnjuje, saj je razpolovitveni čas že 40 dni. Hkrati zaradi pojava omikrona pričakuje, da bo krivulja okužb v Sloveniji kmalu začela spet naraščati. To bi se lahko zgodilo že sredi januarja. Več o tem preberite v prispevku Najnovejša prognoza: Konec veselja, rdeča faza se odmika, čaka nas nov skok.

Po Evropi zaostrujejo ukrepe

V državah, kjer se je omikron že razširil, kot npr. v Evropi na Danskem in v Veliki britaniji beležijo porast okužb. Mnoge države zaradi omikrona sprejemajo dodatne omejevalne ukrepe, tako bodo npr. v Italijo po novem lahko cepljeni vstopili le s testom, necepljeni pa bodo morali celo za pet dni v karanteno. Več o tem v prispevku Italija zaostruje, tudi za cepljene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • erikkk 18:05 15.december 2021.

    Veselim se že dne ko bomo zgrabili orožje in šli nad te zločinske podgane

  • kapibara1 14:44 15.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • satir 12:20 15.december 2021.

    od 64.783 hitrih testov je bilo pozitivnih 5903 (to je 9,11%) . Ko so bili ti pozitivni preverjeni še s pcr testom jih je ostalo le še 1526, to je 2,35% od vseh testiranih oziroma 25,85% od ponovno preverjenih. Za ...prikaži več ustvarjat paniko je bolj priročno 25,85% kot pa 2,35%. Italijani korektno sporočijo končni procent od vseh testiranih, pri njih se giblje okrog 1%... pri nas bi pa radi prikazali nekaj zastrašujočega. Ajde ljudje malo trezno pogledat...