Slovenija
3643 ogledov

"Ne morem biti jaz tista, ki bi hodila z metrom po lokacijah"

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Ministrstvo s pomočjo državnega odvetništva preučuje možnosti za razveljavitev pogodbe.

Ministrstvo za pravosodje se z državnim odvetništvom že pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti ali razveljavitev pogodbe za nakup prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče, je dejala ministrica Dominika Švarc Pipan. "Pogodba, ki temelji na napačnih ali prirejenih cenitvah, gotovo ne more obveljati." 

Ministrica za pravosodje je tako zatrdila, da na ministrstvu s prevzemom ali obnovo prostorov v stavbi na Litijski cesti v Ljubljani ne bodo hiteli oziroma nadaljevali. "Kar se mene tiče, je ta zgodba ta trenutek v tem delu končana. Najprej moramo razčistiti, ali smo resnično v ta nakup šli prevarani," je dejala ministrica in dodala, da si želi, da bodo vsa dejstva preiskali tudi kriminalisti in da bodo ukrepali pristojni organi pregona. 

Nacionalni preiskovalni urad na tej točki preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo. Za 7,7 milijona evrov jo je kupilo od podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki pa je za nakup stavbe leta 2019 odštel 1,7 milijona, je prvi poročal portal 24ur.

"V dobri veri smo se zanašali na cenitve sodno zapriseženega cenilca, ki ima najvišje postavljene standarde za izdelavo cenitve," je v komentarju posla vnovič poudarila ministrica. Kot so sicer v četrtek še razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod cenitvijo, novinarjem dejal, da cenitve ni naredil on sam, ampak cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Posli, ki so bili sklenjeni "na podlagi lažnih prikazovanj dejstev, so seveda prevara", je ob tem dejala ministrica, a poudarila, da ne ve kako bi lahko ministrstvo samo ugotovilo, da je nekdo podpisal dokument, ki ga ni sam izdelal. "Če smo bili prevarani, bomo seveda naredili vse, da iz tega posla tudi izstopimo," je vnovič zatrdila.

Prepričana je sicer, da so strokovne službe v večstopenjskem mehanizmu preverjanja dokumentacije slednjo pregledale. Službe so ministrici tudi zagotovile, da v vseh mehanizmih, ki jih je spremljala tudi notranja revizija, ni prišlo do napak ali opustitev iz malomarnosti, je navedla Švarc Pipan. "Če bi se pokazalo, da gre tukaj za neko tako malomarnost, sem jaz vedno pripravljena prevzeti odgovornost. Sem tista zadnja, ki pravzaprav vsa gradiva podpiše, a gotovo ne morem jaz biti tista, ki bi bodisi hodila z metrom po lokacijah bodisi preverjala ali klicala sodne cenilce, če so resnično oni izdelali cenitev," je poudarila.

Na ministrstvu tako po besedah Švarc Pipan preučujejo tudi možnosti o uvedbi disciplinskega postopka, bodisi zoper enega bodisi zoper oba cenilca. "Če se te navedbe izkažejo za resnične, moramo terjati tudi odgovornost sodnih cenilcev, kajti to so cenilci, ki izvajajo cenitve v sodnih postopkih, torej je tukaj tudi lahko še vprašanje verodostojnosti njunega drugega dela," je pojasnila.

Dominika Švarc Pipan Ministrica Slovenija Če so bili dokumenti prirejeni ali ponarejeni, bodo zahtevali ničnost pogodbe slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I Slovenija Ministrstvo o kvadraturi in ceni verjelo prodajalcu, na delu kriminalisti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Avatar MS
    MS 15:27 13.januar 2024.

    Vperašanje je: Verjeti ali ne verjeti ZAPRISEŽENIM sodnim cenilcem! Inkriminirani primer kaže: ja moramo jim verjeti saj so ZAPRISEŽENI razen v primeru če so SDS-ovci!

  • Ender3 21:00 12.januar 2024.

    Nekateri v domači politiki so krvosesi in želijo kri glavo nasprotnikov. Kdor koli je, spravili so se na Dominiko, ki slovi kot zelo kredibilno in izobraženo..Mislim celo, da je vse medijsko zrežirano in je, del pogroma na vse in vsakogar, ...prikaži več ki je v zvezi s trenutno vlado..Celo obstajajo indici, da je ceh zdravnikov in sodnikov v navezi z kolegi v sosednji Hrvaški. Plenkoviću se dogajajo popolnoma enaki izbruhi nezadovoljnežev v enakem času..Kdo verjame v naklučja..

  • optimist11 20:29 12.januar 2024.

    Ministrica je sodelovala pri nakupu nepremičnine. Res, da so pogodbo pripravljali sodelavci, vendar bi morala kot izkušena pravnica samo če preleti pogodbo ugotoviti pomankljivosti v pogodbi. Nihče ne zahteva od nje, da hodi z metrom po stavbi, pogodbo bi pa ...prikaži veča morala prebrati pred podpisom. Tu so v igri milijoni, ki so na žalost ali pa veselje nekoga že plačani in jih bo težko dobiti nazaj. Če se v 7 miljonski posel vsaj malo ne poglobiš, potem nimaš zadev v rokah.